21-09-15

fietsen

Gisteren was het zo'n mooi weer dat ik de fiets heb uitgehaald en een flinke fietswandeling heb gemaakt. Geen weer om binnen te zitten en de zon bleef aan de blauwe hemel tot aan de avond. Vandaag lijkt het weer zo'n mooie dag te worden al was het deze morgen wel frisjes met zo'n 9 ° rond 8 uur.

Hier mijn fietsroute:
Ik fietste langs een rustige weg met breed fietspad. De Kalfstraat . Daar staat een mooie boerderij die verkocht is of verkocht zal worden. Ik ben benieuwd wat er in de plaats zal komen.

fietsen.JPG

Aan de overkant van de straat zie je eindeloze landerijen waar de oogst al binnen is en de  grond al geëgd is. Aan de horizon ligt Retranchement(Nl)

fietsen1.JPG

 De Molen van het Kalf aan de Graafjansdijk.

fietsen,polders,zee

Ik reed niet door het bos maar langs de molen richting Oosthoek. In deze straat worden er veel oude woningen afgebroken om er nieuwe  op te zetten.

fietsen2.JPG

Aan de andere zijde van de straat staan er al hele rijen nieuwe woningen  met zelfs inhammen waar daarachter nog een rij woningen staan.

fietsen3.JPG

fietsen,polders,zee

Vanuit hun woning hebben de woningen aan de straatzijde een vrij zicht op de weiden met koeien.

fietsen4.JPG

Ik reed niet door naar het Retranchement maar sloeg halverwege af en reed in de Paulusstraat naar de Oosthoek.

fietsen5.JPG

De bijentuin was opgekuist en stond er maar kaal bij.

fietsen6.JPG

De straat is bijna over de hele lengte omzoomd met maisvelden.

fietsen7.JPG

Op het einde van deze straat was een stuk frond ingepalmd door een grote bloemenweide. Ik had er al meerdere gezien achter de haag van een paar boerderijtjes(= buitenverblijven).

fietsen8.jpg

Nu reed ik richting zeedijk en zag dat over meer dan de helft van de Bronlaan auto's geparkeerd stonden. Het mooie weer zal er wel toe bijgedragen hebben want anders is het buiten het seizoen hier erg rustig.

fietsen9.JPG

En dan kwam ik aan de zee.

fietsen10.JPG

rustige en bijna lege stranden en gesloten strandkabines.

fietsen11.JPG

Maar hoe dichter naar het centrale deel van de zeedijk hoe drukker het was met veel wandelaars

fietsen12.jpg

Een grappig herkenningsbaken op een strandkabine!

fietsen13.JPG

Dit huisje op de rand van de zeedijk was vroeger het 'betaalkotje' om te baden in zee.

fietsen17.JPG

Afgebakende strandgedeelten waren  druk bezet.

fietsen14.JPG

Het lichttorenplein met voor- en achteraan tentoonstelling van schilderijen.

fietsen15.JPG

Niet alleen was het druk op de zeedijk maar ook de terrasjes op het plein voor het stadhuis waren druk bezet.

fietsen16.JPG

Even langs bij de bakker en koffie gaan drinken bij dochterlief die hier vlakbij woont. En dan terug naar huis. Er mogen nog zo'n dagen komen!

 

11:21 Gepost in fietsen | Commentaren (12) | Tags: fietsen, polders, zee |

15-08-15

Iedereen op de fiets.

 Woensdag was het tegenaan de 30 °,  bijna de helft meer dan vandaag! Er was een fietstocht voorzien bij de senioren. De zon scheen ongenadig maar gelukkig was er redelijk veel wind. In elk geval ik had mijn zonnehoed mee. Na de appelflauwte van begin juli wilde ik niet hetzelfde tegenkomen.

Omdat we in verschillende hoeken van de gemeente wonen was er een verzamelpunt voorzien ter hoogte van een groot rondpunt buiten Westkapelle. Het was veel te warm om daar te wachten en we zochten de schaduw op onder de bomen een eindje verder bij de kanalen "de Stinker en de Blinker"( de Stinker is een afwateringskanaal en de Blinker is het Leopoldkanaal). Ze liggen naast elkaar gescheiden door een middenberm.

fietsen.jpg

Toen zagen we in de verte fietsers komen en dachten dat het die van ons waren. Maar er bleven maar fietsers in onze richting komen... we zouden maar met een 20 tal zijn.

fietsen1.jpg

Er kwam precies geen einde aan en ze reden allemaal op de baan zelf! De auto's sjokten er achteraan in een ellenlange file!

fietsen2.jpg

Toen kwam de bezemwagen en er achter nog een soort menselijke bezemfiets  wellicht om zeker te zijn dat er geen fietsers meer achter kwamen. Ik heb ze luid aangemoedigd en sommigen vroegen of we ons niet bij hen wilden voegen. "Neen neen we wachten op onze eigen groep".

We vernamen achteraf dat er ongeveer 150 mensen vanuit Oostende kwamen met de fiets en op kop...Johan Vande Lanotte.
Op de bezemwagen( maar dat merkte ik pas achteraf op) stond " Fietsers op de fiets met Johan." In elk geval hadden ze er al een flinke rit op zitten toen ze bij ons langsreden en ze moesten nog terug ook!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Wij hadden een verkorte versie van de oorspronkelijk geplande fietstocht omdat het die dag véél te warm was om een lange rit te doen. (De meesten hebben géén elektrische fiets).

beheerswerken.jpg

beheerswerken1.jpg

Wij fietsten niet op de baan maar sloegen een landweggetje in en reden voorbij een project ivm waterbeheerswerken.
Ik heb het lang geleden nog gezien toen ze daar aan het werken waren en er was nog geen waterbekken en  alles errond was nog kaal. Nu is het een mooi stukje natuur geworden. Er zijn zitbanken geplaatst en panelen met uitleg.

seniorenfietsen1.jpg

We fietsten ook langs de Stinker. Het tweede kanaal ligt achter de rij bomen. De middenberm was totaal verdord en veel eendjes zaten aan de rand van het water.

seniorenfietsen2.jpg

Niet zover van de zee verwijderd rijd je door een polderlandschap met velden waar het graan pas is geoogst  en weilanden met koeien zover het oog reiken kan. Links op de tweede foto zie je de typische rij bomen langs het kanaal..

seniorenfietsen3.jpg

seniorenfietsen4.jpg

Het eindpunt van de fietstocht was een landelijke tearoom waar we door de inrichters van de fietstocht getrakteerd werden!  Toen we terug huiswaarts reden was de temperatuur wat gezakt en was het veel aangenamer om te fietsen.

seniorenfietsen5.jpg

21:47 Gepost in fietsen, senioren | Commentaren (16) | Tags: fietsen, senioren, zomer |

06-08-15

De zeedijk op een late namiddag.

Ik was al enkele weken niet meer op de zeedijk geweest. Wegens de drukte is het met de fiets niet te doen op de zeedijk, al is er een fietsstrook voorzien. Je moet veel te goed opletten voor fietsende kinderen, die meer laveren dan echt fietsen en wandelende mensen die onachtzaam op het fietspad lopen of kelners die af en aanlopen naar de terrassen op de rand van de zeedijk tegenaan het strand.

Ik koos één van die warme dagen uit en startte pas omstreeks 16.30uur . Ik ben die appelflauwte van begin juli niet vergeten en vermijd  zoveel als mogelijk om in de felle zon te lopen. De grootste hitte was weg en de wind maakte het aangenaam. Maar om niet de hele kustlijn van onze gemeente te doen reed ik tot in Duinbergen waar ik eerst een ijsje haalde bij " de Post". Neen je krijgt geen foto te zien zoals begin juli . Deze keer was het cassis en citroen.

 

Onderstaande foto is genomen aan het sportstrand ter hoogte van het Rubensplein en het was toen 18 uur. Nog volop sportactiviteiten. Bij minder goed weer is het strand al verlaten.

strand.JPG

De windbroeken vrolijken de hele zeedijk op. Zoals je merkt was er niet al te veel wind.

strand1.JPG

Overal op de zeedijk staan er fietsen. Op sommige plaatsen één onoverzichtelijk kluwen. Hier valt het nog mee.

strand2.JPG

Het Rubensplein waar de kinderen achter de rij witte banken naar hartenlust kunnen skaten en met fietsen rijden.

strand3.JPG

Het vroegere"Hotel Rubens" in art-decostijl, is gebouwd in 1926 als één van de eerste hotels langs de dijk van het Albertstrand. Is beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/12/2003. Nu is het een gekende brasserie-restaurant.

strand4.JPG

 Een schilder was zijn gerief aan het opbergen in dit grappig autootje. Ik deed een vragend teken of ik een foto mocht nemen. Op zijn vraag of ik een reporter was antwoordde ik ontkennend . Dat kon hem in feite weinig schelen.
Hij vroeg of ik van de streek was en dat kon ik bevestigen. Hij ook....en om een lang verhaal kort te maken. Hij herkende me van toen ik nog werkte en toen ik zijn naam hoorde kende ik hem ook( herkennen niet daarvoor was hij teveel veranderd). Natuurlijk werden er herinneringen opgehaald!

strand5.JPG

Een strandbar waar nog héél veel volk vertoefde.

strand6.JPG

Ik denk dat de "boules de Berlin"  uitverkocht waren. Het was toen al 19 uur.

strand7.JPG

Het werd al rustiger op de zeedijk.

strand8.JPG

Langs de hele zeedijk staan afwisselend bloembakken met rode en witte geraniums.

strand9.JPG

Stilletjesaan geraakte het strand leeg.

strand10.JPG

Bij deze strandbar was het cocktail time!

strand11.JPG

Op het smalle deel van de zeedijk richting 't Zwin was het al heel wat kalmer .

strand12.JPG

Enkel mooie duinen met veel begroeiing.

strand13.JPG

Bij de surfclubs aan de Lekkerbek werd het weer drukker.

strand14.JPG

Bij deze strandbar was het niet zo druk.

strand17.JPG

Overal  kom je deze golfkarretjes tegen.

strand15.JPG

Nog een laatste blik op de masten van de catamarans die op het droge stonden...

strand16.JPG

...toen reed ik landinwaarts naar huis toe en zag onderweg  nog de bijentuin en het speciaal uitziende paardje! Ik was drie uur onderweg geweest!

 

 

 

21:23 Gepost in fietsen, knokke, zomer | Commentaren (10) | Tags: zomer, zeedijk, fietsen |

08-06-15

Rommelmarkt

 

Zondag was het de jaarlijkse rommelmarkt in Sluis(Nl). Als het weer meewil is het daar altijd een gezellige drukte. De kraampjes lopen van de ene kant van het kanaal vanaf het brugje door het centrum tot aan de andere kant tot terug aan het brugje. Het was schitterend weer om met de fiets naar Sluis te rijden. Die kun je gemakkelijk parkeren  want met de auto is het op zo'n dagen niet te doen.
Meestal blijft het tegenwoordig bij rondkijken, de tijd dat ik vanalles en nog wat verzamelde is voorbij. Ik ben nu meer aan het uitdelen van allerhande spulletjes die ik niet meer nodig heb of niet meer gebruik. Maar deze keer liet ik me toch verleiden tot het kopen van een ketting met parels en parelmoeren schijfjes en een groene aventurijn verwerkt in mexicaans zilver als hanger. Ik kreeg er een koordje bij maar ik zal thuis wel een witgouden kettingetje gebruiken ervoor. Ik heb mezelf een cadeautje gegeven voor een speciale dag.

Aan weerszijden van het kanaal zie je de kraampjes.
De foto is genomen van op het bruggetje.

sluis.JPG

sluis1.JPG

sluis2.JPG

sluis3.JPG

Enkele spulletjes die me opvielen.

Oude hoedendozen eentje voor hem en eentje voor haar.
Aan dit kraam kocht ik mijn ketting.

sluis6.jpg

Bij die gewichten dacht ik onmiddellijk aan Nonkel Clement.
Op de boerderij had hij een bascule en om zakken met graan te wegen of iets anders gebruikte hij dergelijke gewichten. Vlak ernaast zie je ijzeren strijkijzers. Ik heb mijn moeder nog weten strijken met zo'n ijzers. Volgens hetgeen er te strijken was gebruikte ze kleine of grote, lichte of zware strijkijzers. Ze werden eerst verwarmd op de kachel. Die ijzers van mijn moeder en eentje van tante Regina heb ik nog altijd.
sluis7.JPG

Ik zag ook twee sierkastjes staan. Ik heb iets gelijkaardigs waar mijn collectie(tje) geslepen druppelglaasjes in staan.

sluis8.JPG

Waar is de tijd dat je bij feestelijke of treurige gelegenheden een telegram ontving! De telegrammen die ik ontving bij mijn huwelijk heb ik bewaard en die steken in een speciaal album. Leuk en ook triestig als je daarin bladert. Want veel afzenders zijn ondertussen al overleden.

sluis9.JPG

Hier zie je me met de kunstenaar van het hangertje dat ik kocht. Leuke man die vertelde over de herkomst van de stenen en van het zilver dat hij gebruikte om er een soort "kooitjes " voor de stenen van te maken.

sluis10.JPG

In de lagere school borduurden de meisjes op een lapje stof met kruissteek het alfabet .

sluis11.JPG

Ijzeren materiaalbakken. Zo staan er ook een paar in de garage met alaam.

sluis14.JPG

Vanop hun nest hoog op een boomstam bekijkt het ooievaarskoppel onverstoorbaar de drukte.

sluis12.JPG

Nog een laatste blik op de andere kant van het kanaal waar we gestart waren.
Toen namen we terug onze fiets en stampten we huiswaarts.
De wind was aangewakkerd en we konden een jas verdragen.
Al met al een mooie namiddag.

sluis13.JPG 

22:51 Gepost in fietsen, vrienden | Commentaren (9) | Tags: sluis, rommelmarkt, vriendin |

20-07-14

Beeldenroute

sculpture link.JPG

Sculpture Link Knokke-Heist kadert in Art Nocturne Knocke en is aan zijn éénentwintigste editie toe. Sculpturen leiden de kijker van de Zeedijk vanuit het Zoute en Heist West langs Hotel La Réserve rond het Zegemeer naar het CC Scharpoord park.

Ik ben met de fiets langs deze beelden gereden en heb van elk beeld een foto gemaakt.Ik heb toen maar één kant van de zeedijk afgefietst tot bij de Haas van Flanagan.
Er ontbreken hier nog een paar beelden maar misschien kunnen jullie in Duinbergen bij mijn favoriete ijswinkel eerst een ijsje eten en dan richting Heist fietsen of wandelen :-).

Meer weten over Phil Billen druk op klik

sculpture link1.JPG

sculpture link2.JPG

sculpture link3.JPG

sculpture link4.JPG

sculpture link5.JPG

sculpture link6.JPG

sculpture link7.JPG

sculpture link8.JPG

sculpture link9.JPG

sculpture link10.JPG

sculpture link11.JPG

17-07-14

Op stap...

...was ik vandaag nl met de trein naar mijn schrijfzoon in Lokeren. Ik had beter een andere dag gekozen, maar ja afgesproken is afgesproken en op voorhand wist niemand dat het uitgerekend vandaag zò warm zou worden. In Lokeren was het maar... 34° en daar was geen zeebriesje ! We hebben niet in de stad rondgelopen maar zochten de koelte op van de bossen. Daar was het aangenaam en wat erg fijn is je mag in de bossen op die brede paden met de fiets rijden.

lokeren.JPG

Overal zijn er visvijvers in het stadspark
en er werd nogal gevist vandaag , lekker in de schaduw!

lokeren7.JPG

lokeren1.JPG

Veel kinderen met hun begeleiders in het stadspark

lokeren2.JPG

Geen gejengel van zijn kleinkind "opa wil je me dragen". Hij reed er mee in een bolderkar.

lokeren3.JPG

Deze struisvogel had het veel te warm en
had nog juist de kracht om zijn kop op te heffen
om te kijken wie daar aan de omheining stond.

lokeren5.jpg

Midden in het bos is een open vlakte waar geitjes zitten.
Rondom staan er oude landbouwwerktuigen tentoongesteld.
Zo kunnen de kinderen zien hoe landbouwwerktuigen er vroeger uitzagen.
Vlak bij deze weide zat het terras van het kleine landelijke caféetje  behoorlijk vol

lokeren4.JPG

Marc en ik fietsten aan een gezapig tempo door het bos
en meden zo veel als mogelijk de warmte van de stad.lokeren6.jpg

Het was  fijn om Marc eens terug te zien en hij was erg gelukkig met dit bezoek.


Toen ik huiswaarts keerde was ik wat blij met de airco in de trein. Hoewel... er waren problemen door de hitte. Niet alle portieren gingen open en de conducteur moest dan op het perron rennen om de deuren open te maken. En toevallig is de lijn Antwerpen-Oostende( waar ik op zat) een héél lange trein. Dit had van Antwerpen tot Lokeren al een vertraging veroorzaakt van 8 minuten. Er werd omgeroepen dat de reizigers bij de volgende halte zich moesten begeven naar de portieren die wèl opengingen. Hoe kan je nu weten of juist dat portier waar jij wilt uitstappen niet zal opengaan?
Omdat er meer treinen werden ingelegd vandaag richting kust wegens het supermooie weer had ik geen problemen om in Knokke te geraken. Om het half uur een trein richting Knokke waar er anders maar eentje om het uur is.

22:11 Gepost in fietsen, vrienden | Commentaren (8) | Tags: marc, lokeren, bos, fietsen |

23-06-14

Ook dat hoort bij de zomer!

ijsje.JPG

Vandaag deed ik een grote fietstocht en ik heb mezelf beloond met een ijsje:
Framboos en citroen.

De lucht was bijzonder helder want er wordt beweerd dat je dan vanaf de kust de windmolens op de Thorntonbank kunt zien. Aan de Oostkust had ik die nog nooit gezien. Terwijl ik op een bank mijn ijsje aan het oplikken was, zag ik aan de horizon een hele rij "hoge palen". Ze waren achter de containerschepen die ik in de verte zag. Het konden niet anders dan de windmolens zijn op de Thorntonbank. Op onderstaande foto zag ik ze. Maar op de foto zelf kun je ze niet zien.
 

windmolens.JPG

Dat het bijzonder heldere lucht was zie je ook aan de foto's van Walcheren.

De duinen van Walcheren.

walcheren.JPG

Cadzand ligt dichtbij en in de verte zie je de haven van Vlissingen.
Het is eb want de Zwingeul ligt praktisch droog

cadzand.JPG

Er was nog meer te zien maar ik ga nu nog wat van de zon profiteren  op mijn terras.