03-11-14

Griezelmoment

Ja ik weet dat de Halloween griezels allemaal weg zijn maar ik wil er toch nog eens op terugkomen . Ik had geen tijd om het dezelfde avond te posten.
Vrijdagavond hadden de bewoners van de wijk Heulebrug ( Knokke-Heist) andermaal een halloween wandeling ingericht door alle straten van de wijk. In deze wijk wonen grotendeels jonge gezinnen met kinderen. Enkelen hebben de handen in elkaar geslagen om er elk jaar een spetterend feest van te maken. Het succes groeit jaar na jaar en er doen al een serieus aantal verklede kinderen mee en zelfs de ouders verkleden zich. Die avond mag er ongehinderd belletrek gedaan worden. Waar de deur wordt geopend worden de bewoners bestormd ! Verschillende bewoners gooien snoep vanuit uit een bovenverdieping. Grabbelen maar...
Nadien kan er in een tent iets gegeten worden of een glaasje warme wijn of iets anders gedronken worden. Maar de kleinkinderen( en ook oma) vonden het na anderhalf uur rondlopen welletjes , de buit was binnen en we zijn naar huis gereden. Het zachte weer heeft er ook toe bijgedragen dat het een overdonderend succes werd .

heulebrug.png

In al die drukte heb ik gepoogd een paar leuke beelden vast te leggen.

 

halloween,kleinkinderen,heulebrug

heulebug1.jpg

heulebrug2.jpg

heulebrug3.jpg

heulebrug4.jpg

heulebrug5.jpg

heulebrug6.jpg

heulebrug7.jpg

30-10-12

We bereiden ons voor...

halloween.jpg

De kostuums worden gepast om morgen in de halloween stoet te lopen.
Oma mocht ook eventjes de kleren passen!!

Verleden jaar verliep de tocht zo(klik)

31-10-11

Happy Halloween

---HAPPY HALLOWEEN---

halloween2.jpg

Ik hoop dat iedereen een Happy Halloween heeft gehad.
Hier was het een heerlijke dag èn avond.
Ik ben nu bekaf na een halloweentocht met de twee kleinkinderen
Maar daar vertel ik morgen wel over.

20:52 Gepost in Halloween | Commentaren (4) | Tags: halloween, vakantie, herfst |

31-10-10

Happy Halloween

halloweenc.jpg
Halloween vieren is overgewaaid van Amerika en is heden ook populair bij ons.
 Zeg niet dat je het niet kent ,want  je kunt er niet naast kijken
als je langs een winkeletalage loopt of in een warenhuis komt.
Ik zag zelfs liqueur op basis van pompoen ,
koekjes gemaakt van pompoen en zelfs chips met pompoensmaak... 

 

In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond .200410090536040_pumpkinairlines.jpg
De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en er was even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.(internet)

Een typische decoratie voor Halloween is een uitgeholde pompoen waarin een eng gezicht is gesneden.In de pompoen kan  een kaars gezet worden en het flikkeren van het kaarslicht zorgt ervoor dat dit een griezelig effect geeft .
Ik herinner me dat wij als kind  Halloween niet kenden maar dat er tijdens de mistige en duistere novemberdagen bieten werden uitgehold en dat die op een stok aan het tuinhek werden gezet met een brandende kaars erin....een voorloper van Halloween?...het begin van een rustperiode voor de boeren. Hun oogst was binnen ,de wintergewassen waren gezaaid en de bieten waren symbolisch de laatste oogst van het jaar.


gen17.jpgLangzaam werd het een gebruik dat de kinderen op 31 oktober verkleed als spook, heks of ander luguber figuur langs de huizen gaan  aanbellen en roepen "trick of treat". Ja,als je moet kiezen tussen "bloed of snoep" dan geef je vlug snoep .

 Een vijftal jaar terug zijn de kleinkinderen ook begonnen met verkleed langs de huizen te gaan en zongen ze een eigen gemaakt deuntje in plaats "bloed of snoep" . Oma en een buur liepen dan wel mee op hun tocht ,maar bleven wat verdekt achter. Tenslotte is het toch maar luguber om kleine kinderen in de donkere avond op pad te laten gaan. Je weet maar nooit of er kwam een spook of heks langs. ...

 

kid17.jpg

De meeste mensen deden hun deur open voor de langs komende kinderen en velen hadden de zakjes snoep al klaar staan. Bij sommigen werd hen een paar euro toegestopt. Toch waren er huizen waar de deur niet openging  of  kwam er een nijdig persoon buiten en riep dat hij wilde gerust gelaten worden. Tja, een beetje kon ik dat begrijpen als er op een paar uur tijd telkens en telkens weer aangebeld wordt en er iedere keer een paar kinderen "trick or treat " riepen of een variant ervan zongen. Eigenlijk toch zielige personen om zo de pret voor de kinderen te bederven.
De kleinkinderen vonden dit gebeuren zo leuk dat ze een paar jaar na elkaar Halloween kwamen vieren bij oma en opa.
Nu voelen ze zich te groot ervoor en de laatste keer dat de twee jongste kleinkinderen samen met een buurmeisje hun rondgang deden ,was de sfeer van een paar jaar terug er ook niet meer. Dit jaar komen er wel kleinkinderen maar er wordt geen rondgang meer gedaan. 

Halloween mag dan wel geëvolueerd zijn tot een opgeklopt en commercieel gebeuren  ,de kinderen zelf beleven er nog altijd plezier aan .De ouders? Die moeten zich maar niet laten meeslepen en het ludiek bekijken.

  

hkd1706_70h1_xl.jpg

 

14:00 Gepost in Halloween, herfst | Commentaren (16) | Tags: halloween, kleinkinderen |