09-11-15

Bladeren vegen

bladeren.jpg

Terwijl ik deze morgen mijn kopje koffie dronk en mijn krantje las, hoorde ik voortdurend een geluid dat ik niet kon thuiswijzen. Het was geen grasmachine, ook geen elektrische heggenschaar , ook niet de veegmachine die tegenwoordig regelmatig de goten komt vegen. Door de haag ( die na mijn intense snoeiwerk een stuk dunner is geworden) zag ik iets oranje bewegen.
Ik wilde er toch het fijne van weten(= ik was nieuwsgierig) en ging boven door het raam kijken. Wat ik zag wekte echt mijn verbazing op. Ik zag drie mannen die aan weerszijden van de straat de bladeren van op het voetpad( voetpad moet normalerwijze door de bewoners zelf vrij gemaakt worden. Wat ik al een paar keer had gedaan de afgelopen week) naar het midden van de straat bliezen. Dat leek me toch niet echt de oplossing voor al die bladeren die er de laatste dagen massaal afvallen en zeker vandaag met zo'n felle wind.
Ik bleef nog wat kijken en zag dat ze al de bladeren toch naar één kant van de straat bliezen en ze haalden bladvegers van hun camion die einde de straat stond en begonnen alles samen te vegen en in zakken te stoppen!

In een mum van tijd was de hele straat bladvrij gemaakt. Veel zal er nu wel niet meer vallen want de esdoorns op het voetpad zijn praktisch kaal!
Dank je wel Gemeentebestuur. De mankracht deed het in elk geval beter dan de veegmachine! Als het goed is mag het ook eens gezegd worden.

bladeren1.jpg

19:38 Gepost in Actualiteit, herfst, werken | Commentaren (6) | Tags: gemeente, bladeren, herfst |

05-11-15

maquettes en vlaggen

 

Gisteren waren beide kleinkinderen bij oma. Het weer was niet uitnodigend. Af en toe regen. Maar toch was de vraag " wat doen we vandaag ?". Ik stelde voor om eens naar het cc Scharpoord te gaan. Er was een tentoonstelling van de Vlaggen van Griet Dobbels en een tentoonstelling van maquettes in het kader van 30 jaar Architectuur in Vlaanderen. De oudste zag dit wel zitten en de jongste vond het ook oké want een beetje minder wandelen na twee dagen stappen mocht wel eens ;-)

De jongens vonden het achteraf een interessante uitstap. Dus niettegenstaande het mindere weer een geslaagde namiddag en de jongens verdienden bij thuiskomst zeker een paar pannenkoeken!

maquettes5.JPG

Een algemeen beeld van de tentoongestelde maquettes.

maquettes6.JPG

De stadshal op het E.Braunplein in Gent en het Justiepaleis in Antwerpen

maquettes.jpg

Veel maquettes van fabrieksgebouwen , sportzalen...

maquettes1.jpg

maquettes2.jpg

Het Rubensplein in Knokke-Heist(bovenste foto)

maquettes3.jpg

De lichtenlijn in Knokke-Heist en een voorbeeld van oud naast nieuw bij een restauratie

maquettes7.jpg

Het MAS in Antwerpen. Er was ook een heel grote maquette van het Eilandje
maar niet goed in beeld te brengen omdat het onder glas zat.

maquettes4.JPG

Griet Dobbels ( studeerde aan St Lucas in Gent,  Londen en Japan)ken je misschien niet van naam maar zeker heb je bij een bezoek aan de badstad de wapperende wind socks( in de volksmond windbroeken) al gezien aan de rand van het strand.

"Al vanaf het jaar 2000 wapperen ze elke zomer in de wind, alsof de zeedijk eventjes een vliegveld wordt. Ze functioneren als herkenningspunten voor toeristen, maar zijn ook het resultaat van een absurde en kinderlijke verbeeldingskracht van de kunstenaar die de wind wil grijpen. De masten met de windzakken zijn per drie geïnstalleerd op tien verschillende plaatsen en wapperen van Pasen tot de herfstvakantie. Naar aanleiding van de 15de verjaardag van 30 Wind Socks, een installatie van Griet Dobbels langs de kustlijn van Knokke Heist, worden de tekeningen, die nooit eerder te zien waren, getoond in Scharpoord. "

griet dobbels1.jpg

griet dobbels2.jpg

De kustlijn van België van de Westkust tot de Oostkust.

griet dobbels.jpg

 

04-11-15

Een dag met mini's

Na al de boswandelingen en de wandeling in het Zwin was het gisteren een dagje in het teken van korte wandelingen in het Gen.Willemspad, kortweg het Bosje van Heist, een korte wandeling aan zee en een partijtje minigolf !

De kleuren in het Bosje van Heist zijn niet zo spectaculair als in de vorige bossen waarin ik wandelde, maar toch mooi genoeg om te genieten en bladeren te scheppen.

bosje van heist.jpg

bosje van heist1.jpg

Daarna wandelden we een bospaadje op en kon Sébastien zich uitleven in het duinengedeelte op zoek naar....konijntjes. Hij zag genoeg konijnenholen maar de konijntjes gaven niet thuis.

duinen van Heist.jpg

Het kader in de duinen nodigt uit om er een foto te maken. Richting zee want omgekeerd kan ook natuurlijk in de richting van de duinen.

duinen van Heist1.jpg

Daarna stapten we naar de zee toe waar de surfclub  Anemos bezig was alles af te breken om op te bergen tijdens de wintermaanden.

zee2.jpg

Het was aangenaam weer en hier en daar genoten mensen in de duinen van de "gezonde zeelucht" onder het wakend oog van de strandpolitie.

zee3.jpg

We zagen(sterk ingezoomd) kleurrijke zeiltjes op de kalme zee.

zee.jpg

In de verte voorbijvarende schepen trokken de aandacht van kleinzoon. Ik bleef wat achter, had geen zin om door een brede band met water te stappen. Het was eb maar je kon onmogelijk zonder natte schoenen tot aan de rand van de zee.

zee4.jpg

Een mooi zicht op het uitgestrekte strand met een prachtige wolkenhemel.

zee1.JPG

De auto stond geparkeerd in de omgeving van de minigolf, gelegen aan de rand van het Bosje van Heist.
Een partijtje minigolf zat er dus dik in. We waren er niet alleen, veel grootouders met hun kleinkinderen!

minigolf.jpg

Met een kleine voorsprong heeft Sébastien gewonnen.

minigolf1.jpg

Een volmaakte dag met mini's !

03-11-15

Mist !!!

Gisterenmorgen was het mistig, maar gelukkig brak de zon door en het was opnieuw zonnig weer. Na de middag reed ik met Sébastien ( ja het is vakantie hé! Zijn grote broer komt een paar dagjes later)naar 't Zwin zodat hij ook eens de zanddam kon zien.
Maar terwijl we richting Cadzand reden zag je zomaar de mist over de velden kruipen en eenmaal we de trappen aan 't Zwin naar boven gingen zagen we de zon achter een mistgordijn waar ze af en toe eens doorbrak maar meestal niet. De meeste foto's lijken wel op zwart-wit foto's.
Gelukkig hadden we allebei een warme jas aan want in een truitje lopen zat er niet in. Telkens de zon wat kon doorbreken was het minder fris. In niets te vergelijken met de vorige zonnige en zelfs warme dagen.

't zwin.jpg

't zwin1.jpg

Op bovenstaande foto's zie je dat er in de zanddam een opening is gemaakt. Om de paar dagen wordt de zanddam opengemaakt zodat het zeewater bij vloed de geul kan binnenlopen . Dit is nodig voor de zoutminnende planten in het Zwin zelf.

't zwin2.JPG

Terwijl we stonden te kijken bij een uitkijkplaats en ik een foto nam van Sébastien, kwam een mevrouw op me toe en zei" laat me eens een foto maken van jullie beiden. Dat zal een mooi souvenir zijn voor later..."

't zwin3.jpg

Na een gezellig babbeltje en het geven van wat informatie over de reden van die dam, zijn Sébastien en oma naar de zanddam gestapt.

't zwin4.jpg

Het plakkaat dat het verboden is om op de dam te wandelen heeft een leuk stickertje bij gekregen : ook verboden voor fietsen!! Je ziet een stukje van de zanddam  die opengeduwd is.

't zwin5.jpg

Oma wandelde langs het strand en Sébastien op de dam tot aan de opening.

't zwin6.jpg

Dat moet  telkens een enorm werk zijn om zo'n groot gat te maken en na de vloed weer te dichten! Op het ogenblik dat wij er waren was het eb.

't zwin7.jpg

Iedere keer dat ik bij de zanddam ben gekomen, zag ik dat het water op een andere manier de geul in loopt. Het lijkt wel op een meanderende rivier!

't zwin9.jpg

Ik had toevallig deze mensen als randdecor gebruikt bij een foto met zicht op de inham van 't Zwin met de duinenrij van de Belgische kust op de achtergrond. Ook om een beetje een idee te geven dat het zeewater bij hoog tij niet recht aan recht toe de geul instroomde. Toen wij naar het strandpaviljoen stapten zag ik hen verder wandelen richting Cadzand met nul zicht in de verte. De mist sloeg helemaal toe vanuit zee!

't zwin11.JPG

Altijd druk bezocht het strandpaviljoen de Zeemeeuw in Cadzand.

't zwin8.JPG

We warmden ons op aan een wafel  met warme chocomelk en een thee met  een warme appelbol.

't zwin10.JPG

Daarna zijn we met flinke tred via het wandelpad teruggekeerd naar de auto. Pas halfvijf maar ferm fris geworden. Op de foto zie je helemaal in de verte in de mist waar we een uurtje ervoor gewandeld hadden.

02-11-15

November boswandeling

Ik krijg er maar geen genoeg van... en het werd een dag om in te kaderen!
Op 1 november wandelde ik in St Andries-Brugge in het bos van de Abdij van Zevenkerken en om de dag te vervolledigen in het Tillegem bos.

In de bistro op het domein van Zevenkerken leek het zomer. Het terras buiten liep vol en het was er meer dan aangenaam. Zelfs een vrouw zat er, luchtig gekleed, te zonnebaden.
Mijn vriendin en ik aten er het dagmenu op het terras : zij zeewolf en ik stoverij van reebok.


Daarna een wandeling in het prachtige domein

zevenkerken.JPG

zevenkerken1.JPG

zevenkerken6.JPG

Hier is het terras nog tamelijk leeg,
toen we opstapten zat het er vol!

zevenkerken2.JPG

zevenkerken3.JPG

zevenkerken4.JPG

zevenkerken5.JPG

Op de terugweg reden we langs  het Tillegembos ,
daar hielden we ook halt om een boswandeling te maken.

tillegem.JPG

tillegem1.JPG

tillegem2.JPG

tillegem3.JPG

tillegem4.JPG

tillegem5.JPG

De zon zakte snel, de lucht werd nevelig!
Tijd om huiswaarts te keren.

30-10-15

Het Domein Beisbroek

Ik dacht dat niemand het zou raden waar ik gisteren samen met twee collegaatjes was gaan wandelen. Ik heb me vergist. Greta (zonder blog) en Benjamin hebben het geraden. Inderdaad we wandelden in het Domein Beisbroek en het is ons enorm bevallen.
Een bos waar je eens flink in de bladeren kon scheppen zodat ze dwarrelend rondvlogen en knisperden onder elke stap die je zette.
De parking die de routebeschrijving aangaf lag wel een eind verwijderd van het domein zelf

...maar vanaf de parking konden we al genieten van al de afgevallen bladeren.

beisbroek1.JPG

beisbroek.JPG

...en eenmaal op de dreef zagen we links van ons het bos en rechts van ons hoorden en zagen we de auto's rijden op de  E40.

beisbroek3.JPG

...we wandelden er niet alleen. Een dame liet haar vier honden uit.

beisbroek4.JPG

...en toen we het pijltje volgen naar het Domein liep een jogger met een felgekleurde jasje ons voorbij.

beisbroek5.JPG

...we zagen een houten constructie waar de kinderen( en grote mensen!) door openingen konden kijken naar vogels in het bos.

beisbroek6.JPG

...reuze knoestige bomen kwamen we tegen.

beisbroek15.JPG

...en bomen vol zwammen.

beisbroek7.JPG

En toen kwamen we op een open plaats en zagen we niet alleen een tearoom maar ook  de Volkssterrenwacht Beisbroek. Daar zijn we even binnen geweest. Voor kinderen is dit een leerrijke plaats waar ze alles zelf kunnen uit proberen.
Het planetarium was die dag niet open. Jammer!

beisbroek14.jpg

Maar we zouden het Planetenpad afwandelen. Start aan de tearoom om zo het bos in te wandelen. Iedere planeet is uitgebeeld volgens de mythologische figuur met een sculptuur van Jef Claerhout. De wandeling is gemaakt volgens een schaalmodel van het zonnestelsel. Elke stap die je zet komt overeen met 9 miljoen kilometer!!

beisbroek13.jpg

beisbroek8.jpg

beisbroek9.jpg

beisbroek10.jpg

beisbroek11.jpg

beisbroek12.jpg

Dus kun je wel begrijpen dat we moe waren na die wandeling  Knipogen en aan een koffietje toe waren in het Koetshuis, een tearoom met een mooi terras. Nu wel te fris om buiten te zitten. De pannenkoeken waren lekker, maar ik vergat die op de foto te zetten. Enkel het Halloween snoepje bij de koffie kan ik nog laten zien!!

beisbroek17.JPG

Toen was het tijd om terug te keren naar de auto. We namen een andere weg door het bos en daar heb ik gisteren dit prachtig boszicht al van getoond. 

beisbroek16.jpg

 

29-10-15

Boswandeling

bos.JPG

bos1.JPG

bos2.JPG

bos3.JPG

bos4.JPG

bos5.JPG

bos6.JPG

bos7.JPG

bos9.JPG

bos8.JPG

Het was de laatste donderdag van de maand en de drie collegaatjes waren weer op stap. Ik hoef wellicht niet te vertellen wat we deze namiddag deden. Niet eens zo ver van huis hebben we in een prachtig verkleurend bos gewandeld. Morgen vertel ik er meer over want we zagen ook meer dan bos alleen. En nu ben ik echt te moe om nog foto's uit te zoeken. Misschien zijn er mensen in het Brugse die kunnen raden waar dit mooie bos ligt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende