12-04-16

onweer

 

onweer.jpg

Er trok deze namiddag een onweer over West Vlaanderen en hier en daar werd een kleine windhoos opgemerkt. Ook bij ons was er een vreemd onweer en toen wist ik nog niet eens van het onweer over de rest van Vlaanderen.
Aanvankelijk had ik er geen erg in want ik was met de hoge drukreiniger bezig om twee paadjes te reinigen: eentje aan de achterkant van het huis en eentje langs het huis waar mijn groentetuintje is.  Ik had het terras achteraan vorige week al gedaan en vandaag zette ik een tuintafel en stoelen buiten. Wanneer de zon er is  kun je daar al buiten zitten. Het is zo'n beschermd hoekje.

onweer.jpg

Het werd aardig donker en ik dacht " ik doe nog vlug verder want eenmaal het begint te regenen is het gedaan voor vandaag." Het begon echter niet te regenen. Ik hoorde wel lawaai maar dacht aan een helikopter( die vliegen hier regelmatig over en maken best veel lawaai). Maar het lawaai bleef duren en toen ik de drukspuit uit zette hoorde ik een continu geroffel en af en toe wat knallen. Wat een vreemd onweer dacht ik nog. Het leek niet echt op donder, het geroffel werd alsmaar luider en de knallen kwamen alsmaar vlugger na elkaar.

Ik begon de boel maar op te ruimen en hoopte dat het niet plots zou  stortregenen want het vraagt toch een ietsje tijd om elektriciteit af te sluiten, waterkraantje dicht draaien, de spuitmond uit elkaar te halen en alle leidingen netjes op te rollen. Ik kon natuurlijk indien nodig het tuinhuis induiken maar dat hoefde nu niet.
Toch was het hoog tijd dat ik binnen was, ik zag horizontale bliksemschichten en oorverdovende donderknallen.
Ik kon nog juist een foto maken hoe duister het was en vlak erop scheen aan de andere kant de zon zodat je de zwarte lucht nog beter kon zien.

Het duurde alles samen ruim een halfuur en ik kreeg al flink de zenuwen. Ik panikeer niet vlug maar kan er niet aan doen: toen we hier pas woonden sloeg de bliksem op ons huis en omdat ik juist aan het aanrecht een wasje deed ( dus met mijn handen in het water zat) ,werd ik door de keuken gekatapulteerd. De bliksem sloeg in op de TV antenne, raasde door het huis en verliet de woning aan de aarding van de chauffage.

 

onweer1.jpg

onweer3.jpg

onweer4.jpg

onweer5.jpg

18:46 Gepost in herinneringen, het weer | Commentaren (19) | Tags: doner, bliksem, onweer |

09-04-16

Tina strip

tina.jpg

Toen we op de zolder aan het opruimen waren Sébastien en ik, hebben we samen een stapel tijdschriften naar beneden gebracht. Tina ,een meisjesweekblad. De stapel werd aan de kant gelegd . Ik zou eens kijken wat er mee aan te vangen want op de papierhoop gooien wilde ik niet.  Misschien kan ik er een meisje plezier mee doen maar het probleem is dat ik rond me niemand ken die een meisje heeft die zo'n tijdschrift wil lezen. Ik heb de stapel gesorteerd op nrs en  jaargang. De tijdschriften zijn er niet allemaal meer, bepaalde jaargangen zijn bijna compleet bij andere jaargangen ontbreken er veel. Ze dateren van de jaren '80 tot '85 ! 

Het eerste tijdschrift dat ik voor de kinderen kocht was Bobo. Een tijdschrift voor kleintjes en daar las ik dan uit voor.Die zijn allemaal verdwenen, tja daar werd van alles uitgeknipt . 
Voor de jongens  was er Robbedoes, Kuifje, Jommeke en niet te vergeten de Suske en Wiskestrips. De meeste strips zijn mee verhuisd met de oudste zoon die een fanatiek stripverzamelaar is geworden.

Ik had ook mijn voorkeuren, en die strips heb ik nog steeds in huis ,maar nieuwe kopen doe ik niet meer.
Iemand die de Tina's wil kan ze gerust komen ophalen. Laat een berichtje na .

tina1.jpg

22:36 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: strips, tina |

10-03-16

Herinneringen ophalen met collega's...

collega.png

Ik had gisteren een eigenaardige dag. In de namiddag kwam een oud collega even langs. Hij heeft het momenteel wat moeilijk na een gebroken relatie.
Hij heeft jaren met mij samengewerkt en is nog steeds werkzaam, hoewel we elkaar de laatste jaren niet zoveel meer zagen was ieder weerzien alsof we gisteren "salut en tot morgen" hadden gezegd. In de tijd dat ik werkzaam was werden de vrouwen tijdens de werkuren aangesproken met " mevrouw" en de mannen werden aangesproken met hun graad. Dat was een zodanige gewoonte dat mijn collega mij altijd aansprak met "madam", tijdens de werkuren maar ook daarbuiten. Het klonk niet als madame maar meer alsof dit mijn voornaam was. Dat doet hij tot heden nog altijd.
Hij heeft eerst over zijn moeilijkheden gesproken maar al vlug werden herinneringen bovengehaald aan de tijd dat we samen werkten. Het is verrassend hoeveel je al pratend met elkaar weer herinnert.  Gebeurtenissen die je praktisch vergeten was. Na een tijdje vertrok hij zichtbaar toch wat ontspannender dan toen hij binnenkwam. Hij vertrekt voor drie weken met een groepsreis naar Cuba. Dat zal hem zeker helpen om zich wat van zijn problemen te distantiëren en alles wat nuchterder te bekijken achteraf. Tot over drie weken en goede reis!

In de late namiddag kwam toevallig een andere collega binnenwaaien. Zijn vrouw had een paar mooie paascadeautjes gemaakt. Ik had dit gezien op haar FB en vroeg of ze dit ook voor mij wilde maken. Haar man zou ze komen brengen.
Met hem heb ik niet nauw samengewerkt maar hij was allemansvriend en altijd bereid je te helpen daar waar hij kon. Een eeuwige grapjas. Hij is beginnen grappige voorvallen vertellen, waar ik  geen weet van had of maar half wist dat die gebeurd waren, toen hij nog werkte. Hoewel ik me altijd voorgenomen had om niet te veel over het verleden te vertellen omdat de meeste toehoorders er toch het fijne niet van weten en waarmee je de meeste mensen  in feite maar mee verveelt. Wel, we zijn uren aan het vertellen geslagen en hebben ons meer dan één keer slap gelachen. Toen hij al héél laat aanstalten maakte om huiswaarts te keren ( hij woont een paar straten verder) zei hij : "zo'n dingen kun je toch maar vertellen aan collega's  want buitenstaanders kunnen zich bepaalde situaties niet voorstellen . Het heeft me verdikke echt deugd gedaan." Mij ook collega!

Ik heb me even weer op "mijn werk" gevoeld waar alle collega's mochten binnenspringen met hun problemen en ik hun luisterend oor was of hielp een oplossing te zoeken... Toen gebeurde dat zomaar, nu moeten ze een aanvraag indienen om gehoord te worden door een vertrouwenspersoon (die door de betrokkene allerminst vertrouwd wordt omdat er een verslag moet opgemaakt worden ) !

herinneringen,collega's

18:43 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: herinneringen, collega's |

02-03-16

Foto's opzoeken

 

Het foto album dat ik samengesteld had voor de verjaardag van beide vriendinnen, is zo'n succes dat ze gevraagd hebben om ook een album samen te stellen vanaf het ogenblik dat we het initiatief namen om elke maand samen een namiddag door te brengen. Vandaag was echt een dag om zoiets te doen. Regen, hagel, en af en toe een donderslag. Geen weer om buiten te lopen.

beaufort.jpg

In het kader van Beaufort 04 hebben we  in 2012 met de tram een stuk van de kust afgereisd om de kunstwerken te bezoeken. Ik heb verschillende foto's reeds vroeger gepost maar het leek me leuk om er hier een aantal terug te posten. De dag dat we  De Haan bezochten met al zijn vreemde zitbanken is ons het meest bij gebleven.

beaufort1.jpg

De mooie doorgang onder de duinen bij het Zeepreventorium door Chileense kunstenaars versierd  samen met  kinderen van het Zeepreventorium is een echte blikvanger.

beaufort2.jpg

In Blankenberge was er een gestrande bus (die vandalen vernield hebben) en in de stad waren er  met tegeltjes versierde rotsen te zien.

beaufort3.jpg

In Wenduine was er de Sandworm die veel bekijks had nadat in de krant een artikel verscheen dat de mensen die geholpen hadden het kunstwerk te maken er boven op gingen staan voor een foto en dat dit gedeelte instortte.

wenduine.jpg

De uitstappen gingen ook dikwijls over de grens en in Nieuwvliet(Nl) bezochten we een eet- en museum cafe. De blikvanger was een mortierorgel.

koekoeksnest.jpg

Het zien van al die foto's brengt ook veel aangename herinneringen naar boven. Ik sta zelf verbaasd waar we al overal naar toe zijn geweest. Ik ben zeker dat dit album even enthousiast zal onthaald worden als dat  welke ik onlangs over de jaren 2013 tot heden hebt samengesteld.

 

16-02-16

communie in de jaren 50

 

fotoboek.jpg

Nog een foto uit dit album.
Een communie foto van de tweede dag. De eerste dag droegen de meisjes allemaal een witte lange feestjurk en de tweede dag een gewoon feestelijk jurkje. Waarom het communiefeest over twee dagen gespreid was herinner ik me niet meer zo goed.
Natuurlijk kwam er in die tijd een professionele fotograaf aan te pas en daar moest je poseren met het resultaat dat je hieronder ziet. Een bijgewerkte foto (nu zouden ze dat fotoshoppen noemen) die helemaal niet naturel was. Bekijk die wenkbrauwen en die bijgewerkte lippen .
Je kreeg dan voor de eerste keer in je leven een permanentje in je haar. Daar was je zes maanden zoet mee. Krullen tot in je hals( ik noemde het een bobbiekop) en op de foto is het haar op het voorhoofd met brillantine glad gestreken!

Het enige wat ik mooi vond waren mijn schoenen. Ik was gek op die wandelschoenen die helemaal in waren op dat moment.

Het jurkje kende een triestige afloop. Ecru van kleur in een heel mooie stof was het. Ik was er fier op. Maar op een goeie dag had ik een ongelukje. Stiekem had ik een trekje gedaan aan de sigaret van mijn vader. Ik verslikte me zodanig dat er as viel op het smokwerk . Ik veegde het er vlug af maar het was niet weg. Ik probeerde dan met een natte doek en wreef de as er meer in dan af. Resultaat jurkje naar de knoppen en een flinke uitbrander van mijn ouders.

communie.jpg

19:34 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: herinneringen, communie |

15-02-16

Op weg naar Nederland

 

fotoboek.jpg

Toen ik bezig was met oude foto's die ik in een paar dozen had gevonden  te sorteren, heb ik die in een mooi album met handgeschepte bladeren gestoken die dochterlief een paar jaar terug mee had gebracht uit Thailand.
Ik had dit album bewaard maar nooit foto's in gestopt. Nu vond ik een gelegenheid om oude foto's van jaren terug samen te brengen in dit album. Al pasten de foto's niet altijd volgens het formaat  van de vakjes. Toen ik er zo in bladerde dacht ik "elke foto heeft zijn verhaal, waarom zou ik dit hier niet eens vertellen"

fotoboek1.jpg

Deze foto hieronder is getrokken toen ik exact die dag 21 jaar werd. 

fotoboek2.jpg 

Ik kwam pas van de trein in het station van Den Haag(NL) en was op weg naar een tante van opa. Neen het was niet echt een tante maar zoals ze nu zeggen "zijn kotmadam". Hij verbleef bij haar toen hij op de Holland-Amerika lijn voer en zijn thuisadres op dat moment was bij tante Jopie wonende in Voorburg(NL). Opa was in contact gebleven met haar toen hij al lang terug was in zijn thuisland, Luxemburg. Ik ging een paar dagen bij  haar logeren.

Op die bewuste dag was ik op weg naar een studiecentrum in Scheveningen( NL)dat zich bezig hield met het lot van ongehuwde moeders. Ik moest nl. voor mijn eindwerk op school over dit onderwerp een vergelijkende studie maken tussen België en Nederland . In Belgie waren er op dat ogenblik (1962) zeven instellingen die deze meisjes onderdak en hulp gaven. Op dat vlak was Nederland mijlenver voor. Ik ging niet naar een instelling maar naar een studiecentrum dat me uit de doeken zou doen hoe deze meisjes in Nederland geholpen werden. Ik heb bergen informatie en boeken meegekregen die zeker niet in het kleine valiesje konden. Tante Jopie zorgde voor een extra tas waarin ik al de bekomen documentatie  kon stoppen en ik maar sjouwen op de terugreis! Toen waren er nog geen sneltreinen die je in één ruk van de ene kant van het land naar de andere kant brachten! Er moest verschillende keren overgestapt worden .

De foto is getrokken door een fotograaf die ik toevallig tegen het lijf liep op weg naar een tram. Het grappige van al was dat ik geen geld had gewisseld toen ik vertrok en in het station van Den Haag  kon ik ook geen  franken  wisselen voor guldens. Tja teveel met mijn gedachten bij hetgeen ik ginder kwam doen. Ik ben dan maar een hotel binnengestapt en vroeg aan het onthaal of ik guldens kon kopen . Dat kon toen ze hoorden dat ik in het station geen geld kon wisselen en ik had per sé guldens nodig om de tram te betalen. Nu zou dat probleem zich niet meer voordoen.

 

29-01-16

Herinneringen

menukaart.jpg

Ik ben aan huis gekluisterd door die ferme verkoudheid en het is in feite ook geen weer  om buiten te lopen al spreken de weermannen en -vrouwen hallelujah over het te zachte weer voor de tijd van het jaar. Het is buiten grijs, er is veel wind en het miezert! Maar wat de temperatuur betreft hebben ze gelijk. De thermometer aan de achterdeur wijst 10 ° aan. Pus 10 wel te verstaan. Het voelt helemaal niet zo aan. Ik zal wel kouwelijk zijn zeker!

Voor mij de ideale gelegenheid om eens orde te scheppen in tal van papieren, foto's en ander gerief die allemaal in meerdere dozen zijn gegooid om ooit eens als ik veel tijd en goesting had te sorteren.
Wel vandaag was zo'n dag.
De helft van de tijd was ik verzonken in het bekijken van oude foto's, die indertijd niet in een album zijn geraakt. Ofwel zijn het dubbele foto's, ofwel vond opa ze niet mooi genoeg om in te plakken (hij hield zich vroeger tijdens de wintermaanden dikwijls bezig met prachtige fotoboeken aan te leggen( toen was er nog geen sprake om die via internet te bestellen). Ook foto's van waterschade door gesprongen leidingen, veranderingen in het huis zoals tapijt buiten en parket erin, vernieuwen van de trap, schilderwerken binnen en buiten... Ik denk dat ik die eens in een fotomapje zal steken. Veel van die foto's zijn gemaakt voor de verzekering. Ik vond zelfs nog mijn schoolabonnement Knokke-Kortrijk terug voor de trein , dd 1963 ! Hoe is dat in die doos verzeild geraakt! En een oproepingsbrief van opa om te gaan kiezen dd 1987 en 1988 ! Ik zal maar eens verder kijken wat er nog allemaal naar boven komt.

Er zaten ook grappige dingen tussen zoals de menukaart hierboven. Toen er herhaaldelijk op het nieuws en in de kranten verteld en geschreven werd dat we een crisistijdperk tegemoet gingen,  bedacht de oudste zoon voor het jaarlijks Kerstfeest deze grappige menukaart.

Op de afbeelding toont het klein maar het was een lang papieren lint met bovenaan een roze strik ( die verdwenen is ondertussen). Dat werd op elk bord gelegd. Die roze strik was om het crisismenu op te vrolijken ,hihi!

Ik maakte toen inderdaad soep zonder ballen en het voorgerecht was een samenraapsel van fijn gesneden groenten met ik weet niet meer wat erbij( toch wel lekker), een kalkoen zonder opsmuk als hoofdgerecht, en als dessert moet het ijs met vruchtensla en slagroom geweest zijn. Die dag hebben we heel wat afgelachen want het was crisis en dit kon niet en dat kon niet. Crisis was het woord van die dag. Eerlijk het deed me wat als ik dit lange papieren lint in één van die opbergdozen terugvond.

update. Toen ik verder keek in die dozen heb ik een roze zijden lint gevonden waarop het menu voor de huwelijksmaaltijd van dochterlief was gedrukt .  Dit roze lint was rond een servet gestrikt en gaf een kleurige toets aan de gedekte tafels. Jammer dat een digitaal fototoestel toen een uitzondering was.  Ik heb  hier alleen het stukje met de bedrukte tekst gescand.

herinneringen,foto's

19:51 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: herinneringen, foto's |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende