23-05-16

Halle

Het centrum van Halle is grotendeels verkeersvrij en dat is heerlijk om te wandelen. Veel zin om ver te wandelen hadden we niet meer. Niet dat we uitgeput waren na 4 uur varen , maar het was té warm om ver te lopen. Op één van de foto's zie je dat het 28 ° was. Dit om 18.00 uur en met een bewolkte hemel.
Sommigen ploften zich al onmiddellijk neer op een terrasje maar een klein groepje wilde toch nog een wandeling maken. We sloegen op een bepaald moment een hoek om en zagen dit mooie verkeersvrije plein en in de verte de Basiliek van Halle.

halle.JPG

Het stadhuis zat verborgen achter een feesttent en een standbeeld.

halle1.JPG

Het standbeeld : Adrien François Servais  een Belgisch cellist en componist, door zijn tijdgenoten wel eens "de Paganini van de cello" genoemd. Hij is sinds 2007 ereburger van de stad Halle.

halle servais.JPG

Over het hele plein zag je op elke kassei een koperen nagel met een cijfer erop. Toen we in een tearoom zaten vertelde de dienster dat dit hele plein heraangelegd is met geld van de bewoners van Halle. Iedereen die zijn steentje bijdroeg kreeg een nummer in een register met hun naam erachter. En ieder cijfertje op de steen betekent dat die persoon heeft bijgedragen aan de vernieuwing van dit plein. Ik heb cijfers gezien boven de 3000 !

halle2.JPG

"De Sint-Martinusbasiliek is een gotische kerk in de Vlaams-Brabantse stad Halle, gewijd aan de heilige Martinus van Tours.
Het is een bedevaartsoord en werd in 1946 door paus Pius XII tot basiliek verheven. Sindsdien wordt de kerk ook wel Onze-Lieve-Vrouwebasiliek genoemd. Door het K.B. van 30 december 1933 werd ze een beschermd monument.
Het merkwaardige bolvormige dak aan de ingang is een verwijzing naar het mirakel van de kanonballen.
De legende zegt dat de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle die kanonballen zou opgevangen hebben met haar mantel waardoor haar handen en gezicht zwart werden van het buskruit. Dit 92,5 cm hoge beeldje is beroemd"
 

halle3.JPG

Er was een dienst bezig in de basiliek zodat we die niet konden bezoeken. Ik heb enkel achteraan in de kerk een paar foto's genomen.

halle5.JPG

halle6.JPG

halle7.JPG

Rondom de basiliek staan redelijk dichtbij woningen . Het was mij onmogelijk om een totaalbeeld van deze kerk te maken.

halle8.jpg

halle11.JPG

Leo Cardijn (13 november 1882 - 24 juli 1967) was een Belgisch priester die later tot kardinaal werd verheven vanwege zijn verdienste als stichter en bezieler van de jeugdbeweging Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ). Zijn ouders woonden in Halle . Meer over de figuur van Cardijn : klik

halle10.jpg

Rondom de basiliek staan mooie gebouwen zoals hieronder de muziekacademie

halle9.JPG

halle12.JPG

halle4.JPG

Gezien het nog een paar uur duurde voor we thuis kwamen aten we op een terras op het verkeersvrije plein versgebakken pannenkoeken en dronken een kopje koffie erbij. Een vriendelijke klant zag dat we foto's wilden maken en hij stelde voor dat hij foto's van ons tafeltje zou maken. De andere medereizigers had ik zelf al op de foto gezet. Onderaan rechts zie je dat het 28° was.

halle13.JPG

Het was een leerrijke dag , maar best een vermoeiende dag.

22-05-16

Kapperssalon in Halle

Toen de bus ons oppikte aan de boot  en ons naar het centrum van Halle voerde, parkeerde de chauffeur op een speciale busstrook waar passagiers konden uitstappen  en op een afgesproken uur weer instappen. Achteraf begrepen we waarom. Halle is een bedevaartsoord en gezien het centrum verkeersvrij is worden de passagiers tot vlakbij het verkeersvrije centrum gebracht.

Toen we daar uitstapten viel mijn oog op een (mannen) kapperssalon zoals je die vroeger zag. Een stoel  waar de klant zit en vooraan een wasbekken. Prenten en postkaarten aan de muur , en een wit zwarte tegel op de vloer. Nostalgie ten top. De deur stond wagenwijd open en twee jonge kappers waren aan het werk.
Ik toonde mijn camera en onmiddellijk knikte hij van ja. Et voilà hier is de foto. Had ik nu maar naar de naam van het salon gekeken dan kon ik die  foto doorsturen laughing.

kapper.JPG

 

ps. Ik had de hele dag problemen met skynet. Ik kon niet eens inloggen op mijn eigen blog.

 

21:02 Gepost in op stap, senioren | Commentaren (16) | Tags: halle, senioren, kapper |

21-05-16

Varen op het Zeekanaal.

Dachten jullie dat ik opnieuw ergens rondtoerde? Welneen, ik kreeg een paar avonden onverwachts bezoek . Altijd leuk natuurlijk. Maar als dan 's avonds de deur achter het bezoek dicht gaat, dan heb ik geen zin meer om achter de pc te kruipen.

Maar nu terug naar Trainworld. De dag was nog maar halverwege en de dubbeldek bus pikte ons na het bezoek aan Train World op aan het station van Schaarbeek en bracht ons naar  een plezierboot aangemeerd op het Zeekanaal in Brussel.Wij stapten aan boord en vier uur later stapten wij in Halle terug uit de boot!

Ondertussen aten en dronken we aan boord. Mooie koude schotels stonden klaar en er was een heerlijke bbq. Wij zagen  Brussel vanop het zeekanaal,  vaarden door een achttal sluizen, zagen het landschap veranderen en uiteindelijk meerde de boot aan in Halle. De bus was doorgereden tot in Halle en wachtte ons op de kade al op. Hij bracht ons naar het centrum van het stadje dat ik alleen maar kende als distributie punt van de Colruyt.

zeekanaal.JPG

zeekanaalbis1.JPG

Midden in Brussel  zagen we aan weerszijden van het kanaal tal van "vuilnisbelten". Van "autopakjes", ijzer, schroot, papier, hout...

zeekanaal1.jpg

Het was erg warm die dag en de booteigenaars deden goede zaken wat drank betreft!  Als je de wolkenmassa ziet dachten we even dat het ging onweren. Gelukkig trok na een tijdje de hemel weer open.

zeekanaal2.JPG

Héél veel en mooie graffiti onderweg op de kaaimuren of op gebouwen..

zeekanaal3.jpg

zeekanaal4.JPG

zeekanaal5.jpg

zeekanaal6.jpg

zeekanaal7.jpg

zeekanaal8.jpg

zeekanaal9.jpg

Het Klein Kasteeltje !

brussel,zeekanaal,boot senioren

Deze molentjes stonden over een grote lengte langs het kanaal. Een vrolijk zicht.

zeekanaal11.jpg

Grappig zicht die stoelen in de lucht. Of is het louter als reclame!

zeekanaal12.JPG

Ik schreef het al dat we een 8 tal sluizen tegenkwamen. Telkens hetzelfde patroon. De sluisdeur achter ons sloot en het water kwam langs de voorste sluisdeuren zachtjes binnen gestroomd. Dat duurde niet echt lang, dan gingen de voorste sluisdeuren open en konden we verder varen. Vreemde gewaarwording als je de boot zag omhoog komen. Eerst zat je diep in de sluis en bij sommige sluizen kon je op het einde gewoon van de boot op de kade stappen.

zeekanaal13.jpg

zeekanaal14.jpg

Bij één van de sluizen kregen we gezelschap

zeekanaal15.jpg

 

zeekanaal16.jpg

Een immense opslagplaats van Interbeton en op de tweede foto dachten we een voetbalveld te zullen zien. Niks van het was een hypermodern shopping centrum. Ik zat aan de andere kant in de boot  en kon er bij het voorbijvaren geen foto van nemen.

zeekanaal17.jpg

Hoe verder van Brussel hoe meer natuur we te zien kregen.

zeekanaal18.jpg

Daar zagen we de toren van de Basiliek van Halle.

zeekanaal19.JPG

In het stadje hebben wij rondgewandeld, maar dat is voor morgen.

 

18-05-16

Schaerbeek-Train World bis

Zelfs wie niet van treinen en alles wat erbij hoort houdt, zal bij een bezoek aan Train World toch verbaasd staan kijken. Het is een groot -in grootte en in hoogte-  museum wat onvermijdelijk is als je al die treinstellen daar ziet staan. Daarenboven hebben ze veel voorwerpen in verband met de spoorwegen geïntegreerd in deze tentoonstelling. Ik kan echt niet alles tonen wat er te zien is . Maar na het bekijken van de foto's zal je wel begrijpen dat het groots is en je voelt je  klein als je naast zo'n trein staat. Tegenwoordig stappen we op een verhoogd perron de trein in en dan heb je er niet zo'n erg in hoe hoog een locomotief en een wagon wel is. De foto's zijn niet altijd van goede kwaliteit omdat je dikwijls door een raam moest fotograferen en het is er niet overal helder.

schaerbeek,treinen, vrienden,senioren

trein1.jpg

trein5.jpg

schaerbeek,treinen, vrienden,senioren

Emblemen van de fabrieken die de treinstellen gemaakt hebben.

trein3.JPG

L'Eléphant

5 mei 1835 verzorgde deze locomotief de allereerste rit voor reizigersvervoer op het Europese vasteland,
op het traject tussen Station Brussel-Groendreef en Mechelen in België, de oudste spoorlijn op het Europese vasteland

trein4.jpg

Een grote verzameling klokken!

trein6.jpg

trein7.jpg

trein8.jpg

De trein werd vroeger ingedeeld in 3 klassen!

trein9.jpg

Wat is een mens nietig naast zo'n mastodont!

trein10.JPG

trein11.JPG

Een hospitaal trein

trein12.jpg

De trein vervoert ook goederen.

trein13.jpg

Een wagon lits trein

trein14.jpg

 

trein15.jpg

De treinwagon gebruikt door Koning Boudewijn.
Het paarse embleem zie je aan de buitenkant van de wagon.

trein16.JPG

Er is een passerelle waar je de treinen van bovenaf kunt zien.

trein17.JPG

trein18.JPG

Ook een paar TGV's

trein19.jpg

Terug naar de begane grond met zicht op een oud treinstel.

trein20.JPG

 

17-05-16

Schaerbeek- Train World

We zijn op 11 mei met een dubbeldekker naar Schaerbeek gereden om een bezoek te brengen aan Train World. Eerst werden we ontvangen in een mooie ruimte ingericht als tearoom waar we koffie en een koffiekoek kregen. Daarna bezochten we het prachtig gerestaureerde station. In de grote hall staan onder glas allemaal miniatuur modellen van treinen die indertijd gereden hebben . Heel moeilijk foto's maken omdat ze onder glas stonden.

schaerbeek1.JPG

schaerbeek2.JPG

De lokettenzaal staat vol met miniatuur treinen.

schaerbeek3.jpg

Zitbanken zoals er vroeger overal stonden. Op de tweede foto een luxueuze uitgave.

schaerbeek4.jpg

Affiches

schaerbeek5.jpg

De lokettenzaal.

schaerbeek6.JPG

schaerbeek7.JPG

schaerbeek8.JPG

Kledij van de hoge pieten van de spoorweg en rechts de kostuums
die de hostessen van de spoorweg droegen op expo 58

schaerbeek9.jpg

Het is nog niet zolang geleden dat je in het station je trein zocht op zo'n panelen.
Het controle hokje bij het binnenkomen of buitenkomen van het station.

schaerbeek10.jpg

Toen stapten we naar buiten op weg naar een hypermodern treinmuseum!!

schaerbeek11.jpg

Hieronder zie je een stukje van het grote museum,
waar de treinstellen en allerhande gerief tentoongesteld staan.
Ik heb mijn hart opgehaald,
want als kind wilde ik altijd treinmachinist worden.

schaerbeek12.JPG

Morgen komen de treinen eraan !

 

 

15-05-16

Meimaand bloei maar ook snoei maand

 

Meimaand is de bloeimaand maar ook de snoeimaand. Dit jaar is het enorm wat er allemaal in de omgeving is gesnoeid. Struiken hagen, bomen... Dagenlang hoorde je het geluid van kettingzagen. Auto's met aanhangwagens voerden het afval weg en het dikke hout werd in stukken gezaagd voor de kachel of de haard.
Eén dezer dagen reed ik langs het fietspad naar Knokke en zag ik in een grote weide deze boomstammen liggen en iets verderop de dunnere takken.

meimaand.jpg

meimaand2.jpg

Er waren twee rijen met hoge populieren, nu blijft er maar één rij meer over.

meimaand1.jpg

meimaand3.jpg

Een week later stond de hele weide in bloei met ranonkels.

meimaand.jpg

Bij buurtje staat de kriekenboom in volle bloei. Als ik vlugger ben dan de merelaars mag ik de krieken plukken, zei buurtje al lachend! Ik zal het in de gaten houden ! Krieken confituur is toch zo lekker.

meimaand5.jpg

In eigen tuin staan de pioenen met grote bloemkoppen te bloeien. Ze zijn veel mooier en voller dan vorig jaar.
Het kleine appelaartje staat voor de eerste keer volop in bloei.
( Herinner je nog dat ik mezelf beloofde bij iedere boom die volledig gesnoeid werd zou ik een klein boompje in de plaats zetten. Op die plaats verdween er een boom en nu staat er een appelaartje in de plaats).
Ik kreeg van buurtje een stekje van hun vijgenboom. Het heeft twee jaar geduurd eer dat stekje echt wilde groeien. Nu heb ik die in volle grond geplant  en maar groeien dat het vijgeplantje doet!
Al vele jaren geleden plantte ik een kiwi, groeien dat die deed. Overal hechtten de slingers zich aan vast :aan de wasdraadpaal ,de goot van het tuinhuis , één rank klom in de kerselaar, een andere rank verdween in een grote ccypres... Maar vruchten dragen ...noppes. Ik plantte er zelfs een tweeslachtige kiwiplant bij. Nog altijd "rien de knots".
In het najaar heb ik de plant helemaal kort gesnoeid, 't was dat of eruit! Ik was van plan om het gewoon als een slingerplant rond en tussen twee krulijzers te laten groeien want het blad zelf vind ik wel mooi. En kijk...ik heb een vruchtje tussen de bladeren ontdekt!! Nu maar hopen dat het niet bij dat ene kiwietje blijft.

meimaand.jpg

Mooie Pinksterdagen !

13:00 Gepost in lente, seizoenen | Commentaren (16) | Tags: lente, snoeien, bomen, bloeien |

14-05-16

Huisje van Majutte

Tijdens de havenfeesten in Blankenberge bracht ik samen met mijn vriendin een bezoek aan het Huisje van Majutte. De geschiedenis van dit Visserhuisje kun je hieronder lezen. Een aanrader als je eens in deze badstad bent!

"Het Huisje van Majutte in de Breydelstraat 10 te Blankenberge is wellicht het meest typische, oudst bewaarde en geklasseerde vissershuisje aan de Belgische kust.
Hier maak je een sprong in de tijd. Al in 1272, toen Blankenberge zijn stadsrechten verwierf, stond er op die plaats een visserswoning, maar ondertussen is het huisje ettelijke keren verbouwd. Het overleefde na tal van herstellingen en uitbreidingen heel wat stormen. Dit huisje, in zijn huidige staat, werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw (1775).

Het huisje werd bewoond door verschillende generaties van de familie Debruyne, die ook wel de Majuttes werden genoemd. Alle vissers droegen overigens een bijnaam om een boosaardig wezen, de kwelduivel Roesschaert, te misleiden. Pé Majutte was de laatste visser die er woonde.

Begin 2015 werd het Huisje van Majutte omgevormd tot gratis museum (mits consummatie), koffiehuis, praatcafé, tentoonstellings-, vergader- en ontvangstruimte voor groepen. Hier worden als specialiteit opnieuw ‘slufferkoeken’ geserveerd, een oud gebruik uit het vissersverleden."( Toerisme Blankenberge)

 

vissershuisje.JPG

vissershuisje1.JPG

De bovenverdieping :Deze ruimtes kunnen gebruikt worden voor tentoonstellings- en vergaderruimte , een ontvangstruimte met digitale mogelijkheden voor groepen, een plaats voor families die een gezellig samenzijn willen organiseren en een bruin café.

vissershuisje2.jpg

vissershuisje3.jpg

huisje van Majutte.JPG

vissershuisje5.JPG

Een gezellig hoekje op het achterkoertje. Doe maar alsof je de metershoge appartementsgebouwen op de zeedijk niet opmerkt !

vissershuisje6.jpg