02-05-16

Floraliën Gent -2

Na de prachtige bloemencreaties aan het plafond in de duistere gang , stapten we opnieuw een duistere zaal binnen waar het licht overheersend paars en blauw was.
Bij de ingang ging een plakkaat met volgende tekst. Meer hoef ik er niet aan toe te voegen. Je voelde en proefde als het ware de sfeer. De mist over het water die de gasaanvallen symboliseerde deed alle mensen even stilstaan bij de verschrikkingen van deze Oorlog..

oorlog.JPG

oorlog6.JPG

oorlog5.JPG

oorlog1.JPG

oorlog2.JPG

oorlog3.JPG

oorlog4.JPG

Nog wat onder de indruk bereikten we  het ICC( International Convention Center). Het ICC Ghent is een locatie in het Citadelpark waar evenementen allerhande kunnen plaatsvinden. met een  bruikbare oppervlakte van circa 12363m² ! Wij liepen er dwars door, in het restaurant gedeelte was het onnoemelijk druk en we hadden allebei geen zin om daar iets te gebruiken.

icc1.jpg

Een oude affiche, een mooie toespeling op de allereerste internationale tentoonstelling in 1908

icc2.JPG

Wij zochten een rustmoment uit op de roze bank onder een bloesemboom. We waren beiden op de middag naar Gent gekomen en hadden op de trein een picknick gegeten. Er was nog genoeg over om de rest op dit bankje op te eten en de drank uit te drinken. Minder gewicht om verder mee te sleuren :-)

icc.JPG

Vlakbij dit bankje namen we de shuttle bus naar de volgende bestemming.
Maar de volgende halte :De Bijloke, was niet echt aan de ingang van De Bijloke . Je moest nog een 200 meter stappen en om geen verwarring te veroorzaken stond er iemand  bij deze halte die luidkeels zei dat we die richting uit moesten. Ik vond dat ze wel een plaatsje verdiende in het verhaal over de Floraliën en van veel mensen kreeg ze zelfs een applausje omdat ze dit zo grappig zei..

Bijloke.JPG

Eenmaal aan de Bijloke stapten we een afgebakende smalle weg in. Ik hoorde toevallig een gids vertellen dat de Japanse cultuur door  toevoeging van eenvoudige middelen een simpele boom die magertjes bloeit of een kale wand als afscheiding diepere zin kan geven : aandacht trekken of rust uitstralen. Alles in de natuur heeft namelijk een betekenis. Mos om te tonen dat de boom in de aarde zijn wortels heeft. Of bloesems in een mini vijvertje vòòr de boom als samenhang van leven, dood en wedergeboorte. De bamboe omheining doet je niet afleiden door wat er achter die omheining gebeurt.

Bijloke1.jpg

Bijloke2.JPG

Morgen wordt het een onderdompeling in oa.Japanse cultuur.

19:16 Gepost in op stap, vrienden | Commentaren (12) | Tags: gent, trein, floralien, vriendin |

01-05-16

Floraliën Gent -1

 

In de nabijheid van het Museum voor Schone kunsten en de Plantentuin ligt in het Citadelpark ook een hal die tot 1990 gebruikt werd voor de Floraliën. Op weg er naartoe zagen we deze bebloemde poort. Het is de bedoeling dat je wandelend van het ene gebouw naar het andere ook nog kunt genieten van bloemen en planten. Daar zijn de inrichters goed in geslaagd.

poort.JPG

Vooraleer de hal te bereden wandel je eerst door een soort kruidentuin...

kruidentuin.JPG

...is er ook een hoekje waar blinden en slechtzienden overal kunnen aanvoelen...

tuin van Lucia1.JPG

...is er een plekje waar jongeren tot rust kunnen komen...

aweltuin.JPG

...kun je ook tot rust komen op zitbanken rondom boompjes...

zitbank1.JPG

... zijn er rustplekken midden de natuur

tuintje.JPG

En toen stapten we de hal in waar 82 Vlaamse bedrijven 250 soorten bloemen, planten en bomen tentoonstelden in mooi aangelegde perken. Vanop een platform had je een mooi zicht over de hal. De kronkelende paden zorgden dat je niet rechttoe rechtaan door de hal kon kijken.

siertelers.JPG

siertelers2.jpg

siertelers4.jpg

Deze foto van twee Rode Kruis mannen plaats ik omdat ik wil opmerken dat er overal op het traject hulpdiensten aanwezig waren. Zelfs op de shuttlebus was een stadswacht aanwezig om gehandicapten  en mensen met een rollator te helpen bij het in- en uitstappen. Om het kwartier had je van op elke plaats van het evenement een shuttlebus. Overal ook standjes waar je inlichtingen allerhande kon vragen over de Floraliën tot zelfs in het St Pietersstation!  Hoedje af voor de inrichters van dit grote evenement.

siertelers1.JPG

Begonia's,Bromelia's ,Clivia's... en nog zoveel meer.

bloemen.jpg

Einde de hal draaiden we een donkere gang in waar  prachtige bloemcreaties aan het plafond hingen.
Het was er niet eenvoudig om foto's te maken omdat iedereen plots in een smalle gang terechtkwam.

bloemstukken.JPG

bloemstukken1.JPG

bloemstukken2.JPG

bloemstukken3.JPG

Vanuit de duistere gang stapten we nog eens in een duistere hal. Maar dat bewaar ik voor morgen.

 

20:29 Gepost in op stap, vrienden | Commentaren (12) | Tags: floralien, trein, gent, vriendin |

30-04-16

Floraliën in Gent

Na het zien van al die mooie foto's van de Floraliën in Gent getrokken door Willy besloot ik om ook naar Gent te gaan. Mijn vriendin en ik hebben gewacht tot vandaag omdat we de vorige dagen het weer niet zo vertrouwden. Ik was de wandeling in Blankenberge nog niet vergeten toen de wind zo ijzig koud was.

Vandaag namen we de trein richting Gent  en werden in het station al verwelkomd door een mooi bloemstuk in de hall. De driehoekige bovenkanten van de zuilen bij het buitengaan waren aan beide kanten versierd met bloemen .

station.JPG

station1.JPG

station2.jpg

We gingen te voet naar het Citadelpark . Amper een 15 minuten wandelen en we stapten het park binnen.
Het is een mooi groot park midden in de stad en momenteel zie je overal bomen met rose bloesems en perken met gele viooltjes. Een standbeeld van wijlen Koning Boudewijn heet je welkom.

citadelpark.jpg

citadelpark1.jpg

 

Dit waren de herkenningszuilen bij elke plek waar de Floraliën plaats hadden.

herkenningszuilen.JPG

Toen we aan de andere kant van het park kwamen stapten we het museum voor Schone Kunsten binnen waar we deze prachtig aangeklede tafel konden bewonderen.

msk.JPG

Aan de muren rondom deze tafel hingen allemaal bloemenschilderijen! Tussen de bloemenbomen hingen hier en daar kooitjes met een vogel in (nepvogels).

msk1.jpg

In een andere zaal was er een installatie waarbij je zelfs op een ligkussen kon kijken naar het plafond.
Krullerig, springerige met allerlei soorten materialen gemaakt .

msk3.JPG

msk2.jpg

msk4.JPG

Daarna trokken we naar de Plantentuin gelegen aan de rand van het Citadelpark. Wegens de Floraliën was de toegang gratis. Maar eerlijk we zijn er niet ver ingelopen. De tuin is nog op zijn winters. Je kunt die tuin beter bezoeken als alles groen staat en alles bloeit.

plantentuin.jpg

morgen wandelen we verder.

 

22:07 Gepost in op stap, vrienden | Commentaren (15) | Tags: floraliën, gent, vriendin, trein |

29-04-16

Op boodschap over de grens

sluis.jpg

We gingen deze namiddag boodschappen doen in Sluis, dochterlief en ik. Zij heeft jaren terug een hele tijd in Sluis in een bank gewerkt, toen de banken daar gouden zaken deden. Zij deed er over de middag haar boodschappen en doet dit nog altijd graag .
Het was vandaag kalm in Sluis en het weer zal er zeker voor iets tussen zitten. Het regende niet maar het was  frisjes. Hoewel beweerd wordt dat de winkels er 7 op 7 open zijn, zijn er toch zaken die op vrijdag gesloten zijn. En dat heeft vast en zeker ook zijn weerslag op het publiek.

We liepen het kleine winkelcentrum gelegen aan de Molen binnen en het was opvallend hoeveel zaken er te huur staan. Helemaal niet gezellig al die lege winkelpanden. De enige zaak die daar goed werkt is de Action in de kelderverdieping. Moest die er niet zijn dan liep er geen kat meer in dit winkelcentrum. Jammer want het is er klein maar fijn.

Vrijdag is marktdag in  Sluis vlakbij het Belfort . Er stonden maar een paar kramen en er liep geen volk : een groente- en fruit kraam, een vleeskraam, een viskraam en een kaaskraam. Toch maar weinig voor een markt. Ik heb dit plein nog weten vol kramen staan.

Ook de tearooms zaten er niet overvol en wil je wel geloven dat we geen zin hadden om ergens koffie te drinken. We zijn recht naar huis gereden en dronken daar elk een kopje witte rozenthee( gekregen van mijn nicht die nogal een felle fan is van natuurwinkels ) met een ...muffin . Het is crisis, we moeten sparen !! undecided

sluis1.jpg

19:53 Gepost in kinderen, op stap | Commentaren (10) | Tags: sluis, winkelen, kinderen |

28-04-16

de laatste donderdag van de maand

Woensdag was ik met de senioren naar de bowling. Pfff ik bakte er niet al te veel van hoewel ik een stevig polsbandje draag om te spelen. Tengevolge een zwaar auto ongeval een eeuwigheid geleden heb ik als blijvend aandenken- vooral met ouder worden- last in mijn beide polsen. Ik heb me nl.  met mijn handen afgeduwd op het dashboard om niet met mijn hoofd tegen de voorruit te vliegen. Mijn beide polsen hebben toen de slag opgevangen. 
Door het vochtige weer van de laatste maanden heb ik er meer last van dan anders. Bowling is nu niet bepaald de ideale sport voor mijn polsen maar het is zo leuk en het stevige polsbandje helpt ook veel. Deze keer blijkbaar niet. Ik had 's avonds pijn genoeg om niet achter de pc te kruipen en op het klavier te tokkelen. Een pijnstillertje nemen? Neen, dat doe ik  enkel héél uitzonderlijk. Ik ken mezelf dan heb je geen pijn en denk je" ik doe maar verder". Gewoon de polsen wat rust gunnen tot die stekende pijn bij de minste beweging er niet meer is.

Vandaag was het opnieuw de laatste donderdag van de maand. De plannen waren om met ons drietjes naar de floraliën te gaan. Maar één vriendin was pas erg verkouden geweest en zag dit niet zitten. Het weer kondigde zich vandaag ook niet zo goed aan met regenbuien in de voormiddag. Maar de hele namiddag heeft het niet geregend en scheen de zon, gggrrrr! 

Ik stelde hen voor om tot bij mij te komen. Ik had een frietpot waarvan de olie moest vernieuwd worden omdat ik er een tijdje geleden oliebollen had in gebakken. Die olie kan je nadien echt niet meer gebruiken om frieten of wat dan ook in te frituren. Ik zou er nog een keertje appelbeignets in bakken. Daar zeiden ze geen neen op!  

Dus heb ik vandaag appelbeignets gebakken en omdat ze nog niet geproefd hadden van mijn super lekkere American muffins( stoef-stoef) heb ik er en passant ook gemaakt. Of het een gezellige namiddag was? Zeker weten, want de avond naderde al toen ze huiswaarts reden!

appelbeignets.jpg

 

26-04-16

Buikje vol!

Het Blankenbergse uitje vrijdagnamiddag is me niet zo goed bevallen. Ik had het kunnen weten maar ja ik wilde per sé de zeedijk eens zien en het was er zo koud met een scherpe wind. Het gevolg was een sinusachtige verkoudheid. Ik had mijn hoedje moeten opzetten, maar die lag natuurlijk thuis. Ik ken de symptomen dus vlug de nodige tabletjes genomen( homeopatisch) . Een paar dagjes geen buitenwandelingen! Zaterdag op de koffie bij mijn schoonzus , maar dat is aan mijn garage in de auto stappen en aan haar deur uit de auto stappen. Zondag heb ik me thuis echt kalm gehouden en maandag naar de koersbal en dat is ook juist maar in de auto stappen en op de parking van het sportterrein uit de auto en de sportzaal binnen.
De hele winter bleef ik gespaard van zo'n aanval ( voornamelijk ook omdat ik oplette en niet blootshoofds buiten liep) en nu gaf ik er geen acht op en lap ik had het zitten. Het kan al april zijn maar de koude wind is echt winters.

Vandaag was ik (weer maar even buiten) met schoonzus uit gaan eten. Haar zoon heeft een mooi restaurant in Brugge en haar oudste zoon is ook behulpzaam in de keuken. Ik maak er graag reclame voor want het is er erg lekker, niet zo prijzig en druk bezocht. Reserveren is wel noodzakelijk. Lees maar eens een  mooie recensie !

Een sherry voor aperitief , een potje mosselen als vooraf hapje, en dan kozen we allebei voor het bord kabeljauw met stoemp/groenten en mosterdsaus. De porties zijn groot en een voorgerecht zou teveel van het goede geweest zijn. Als toetje nam ik een dame blanche ( huisbereid ijs) met apart een kannetje slagroom en warme fondant saus . Er kon geen koffietje meer bij.
Adres in Brugge, Noorweegse Kaai :Brasserie Grand Cru . De foto's op zijn site zijn een stuk mooier dan de mijne. Ik probeerde discreet foto's te maken met mijn smartphone wat niet zo eenvoudig was door  de verlichting.

 

grand cru.jpg

24-04-16

Aprilse grillen

tulpen.jpg

Een echte aprilse grillen dag !

Met regenbuien en koude wind. Deze voormiddag slechts 4°.
Met blauwe lucht en witte wolken, afgewisseld met een donkere hemel.
Tussen de buien door heb ik een paar planten 
die de winter goed doorstaan hebben verzorgd en verpot.
Ik ben dan nog even rond het huis gelopen om de tulpen
die nu allemaal beginnen te bloeien te bewonderen.
Ik had er nieuwe geplant maar ook de oude staan er in volle glorie.

~~~~~~~~~

April, April, April
Doet alles, wat hij wil;
Soms geeft hij mooie dagen,
Dan geeft hij regenvlagen,
Soms is hij zacht en zoet,
Maar vindt April dat goed,
Dan brengt hij ook soms nog een witte hoed.

van J.J.A. Goeverneur’  omstreeks 1875.

18:40 Gepost in het weer, lente | Commentaren (16) | Tags: lente, voorjaar, het weer, de tuin |