23-04-16

Bibberen in Blankenberge

Mijn excollegaatje  moest boodschappen doen in Blankenberge  en ik stelde voor om haar met de auto te voeren. Ze had anders de tram genomen, maar met zo'n koud weer nam ze mijn aanbod graag aan.
We parkeerden de auto in de nabijheid van het LeopoldIII plein in BLankenberge.
Zo konden  we meteen de werken aan het nieuwe station zien. Het plein zelf was mooi gekleurd door perken met honderden bloeiende tulpen omringd door vergeet-me-nietjes. Op het plein staat een mooie bronzen torso van een vrouw gemaakt door Irénée Duriez.  De prachtige beelden van deze kunstenaar zijn altijd goed herkenbaar.

blk1.jpg

blk.jpg

We wandelden door een zeer kalme winkelstraat en deden onze boodschappen.
(Onderstaande foto is getrokken vanaf de zeedijk)

blk4.jpg

We moesten in feite niet op de zeedijk zijn , maar zo dichtbij zee en eens niet gaan kijken dat kan niet voor twee kustbewoonsters! De wind was gewoonweg ijzig. Je zag geen mens op het strand en op de zeedijk hier en daar een wandelaar.

blk2.jpg

We gingen vlug de trappen terug naar beneden en wandelden door de Kerkstraat naar een tearoom waar je altijd goed bediend wordt. En waar het goed is kom je ook al vlug bekenden tegen. Een goeden dag en een kort praatje later warmden we ons op aan een heet kopje koffie en het verwen bordje was al binnengespeeld voor ik een foto had genomen,hihi! Het was een leuke namiddag zo met ons tweetjes, maar geen weer om een lange wandeling te maken. Geen zon, veel wind en af en toe wat gedruppel!

blk3.jpg

Vandaag, zaterdag, was er wel zon maar het was nog altijd veel te koud voor de tijd van het jaar, zou de weerman/vrouw zeggen!

19:46 Gepost in op stap, vrienden | Commentaren (14) | Tags: excollega, blankenberge |

22-04-16

Art.461

paarden1.JPG

Art 461 van het Wetboek van Strafrecht:
"Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op een anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie."

Zo'n vaart zal het wel niet lopen als ik enkel van buiten de omheining een foto maak van twee grazende paarden!

paarden.JPG

22:00 Gepost in dieren | Commentaren (16) | Tags: paarden, aardenburg, strafwetboek |

21-04-16

De Aardenburgse Havenpolder

Wanneer je van Sluis naar Aardenburg rijdt , zie je vòòr je Aardenburg binnenrijdt  rechts van je een natuurgebied. Dit was vroeger poldergebied. Pas in 2007 werd de polder omgevormd tot natuurgebied. In 2008 begon men met de inrichting ervan waarbij de zware zeeklei, die door de Eede was afgezet, deels werd afgegraven om voor de versterking van dijklichamen te worden gebruikt. Aldus ontstond er weer een geul. In vroeger eeuwen, wellicht reeds van het begin van onze jaartelling, had Aardenburg een haven. Een zichtbaar overblijfsel is de Kaaipoort die nog bestaat. Er is een wandeling van 3 km in het gebied uitgezet die men in Aardenburg of in Draaibrug kan beginnen.( Bron Internet)

Ik heb dit gebied nog als polderlandschap met akkers en weiden gekend. Telkens ik er langs rij wil ik ergens halt houden om eens van naderbij te kijken. Maar er zijn geen parkingplaatsen voorzien.  Nu had ik al een paar keer opgemerkt dat er bij houten afsluitingen een klein , maar echt klein, stukje verharding was . De kunst was om op tijd te zien waar die afsluitingen waren. Het is een redelijk druk bereden weg ( en zeker met de werken aan de A11 waar het verkeer afgeleid wordt langs hier om de expresweg te bereiken in Maldegem).

Het is ongelooflijk als je ziet dat in die korte tijd het polderlandschap herschapen is in een natuurgebied vol watergeulen en typische gras -en duinbegroeiing. Het krioelt er van vogels ,klein en groot.
Ik probeerde er foto's te maken maar het zonlicht zat zo laag dat het meer op de tast gebeurde. Maar je krijgt er toch een idee van.
De hoofdrolspelers waren een paar ganzen die een enorm kabaal maakten en tot dichtbij het hek kwamen.

aardenburg.jpg

aardenburg1.jpg

aardenburg2.jpg

Als afleidingsmanoeuvre( ?)en luid taterend liepen twee eenden constant heen en weer om zo naderbij te komen!

aardenburg4.jpg

aardenburg5.jpg

Als ik me omdraaide had ik zicht op de uitgestrekte polders.

aardenburg6.jpg

Toen ik huiswaarts reed kon ik in de nabijheid van Sluis op een kort parkeerplaatsje halt houden en trok een paar foto's van de polders.
Ik kan nooit genoeg krijgen van die weidsheid en- in zekere zin- die verlatenheid. Zou het komen omdat ik in mijn kinderenjaren alle vakanties doorbracht bij tante Regina( een zus van mijn moeder) en nonkel Clement op hun boerderij in St Kruis( nl) waar het landschap ook zo weids en uitgestrekt was ?

aardenburg7.jpg

Zoals je merkt zijn er nog mensen die er fietsen of wandelen.

aardenburg8.jpg

19-04-16

een zonnige tuindag

Voor mij is het nu echt Lente: ik liet mijn haren knippen en wat modelleren! Lekker fris aan het kopje en nu mag het waaien, het kan niet meer in de war liggen! Kammen met de vingers en klaar is kees!

Na een halve voormiddag stilzitten bij de kapper had ik nood aan beweging en dook dan na het middageten in de tuin. Het mocht nog wat warmer zijn, die vervelende wind toch, maar het ging en met een fleecejasje aan heb ik zelfs koffie gedronken op het terras. Daarna wat werkjes gedaan die ik niet zo graag doe maar wel noodzakelijk zijn nl. onkruid in het gras aanpakken. Verleden jaar had ik me vergist en had ik allemaal kale plekken in het gras. Ik heb nog kunnen gras zaaien in het najaar en nu ligt het grasveld er weer netjes bij.

Onder een gedeelte van de laurierhaag heb ik flink geharkt en dan korrels gestrooid zodat er een film ligt om het onkruid geen kans te geven om op te schieten, tenminste tot het najaar.
De planten die in potten overwinterd hebben werden verzorgd en nog op een beschut plekje gezet. De nachten zijn nog erg fris. Ik ga ook nog wat wachten met de bloembakken. Samen met Sébastien hebben we die al met nieuwe aarde gevuld en klaar gezet tot de tijd gunstig is voor geraniums en andere zomerplanten.

Ik ben tevreden van mijn dag! En de vogels ook, die gaven een concert van jewelste!

tuin3.jpg

tuin.jpg

Opa 's lievelingsboom staat klaar om te bloeien. Een lange, smalle kerselaar.
Ik heb nog nergens zo'n boom gezien. Die staat er al ettelijke jaren. 
Maar als die bloeit bloeit die op de lange takken en op de stam zelf ook.
Ik toon het als die echt helemaal staat te bloeien.

tuin1.jpg

Al jaren staat er een kiwiplant in de tuin. Nog nooit droeg hij vruchten. Ik kocht een tweeslachtige struik erbij omdat beweerd werd dat er op die manier kans was voor bestuiving en dat er dan vruchten zouden aankomen. Ik heb die oude kiwiplant in het najaar heel kort gesnoeid want die groeit in lange slingers en kronkelt zich overal aan vast. Nu draagt hij mooie bladeren en wie weet komen er deze keer bloesems ....en kiwi's aan!

tuin2.jpg

Ik zat vandaag nog eens met mijn hoofd in de wolken. Ik zag een groot hart voorbijkomen. De tijd die ik nodig had om mijn camera te halen was kort maar  het hartvorm dreef al wat uiteen. Toch nog mooi !

19:53 Gepost in tuin | Commentaren (20) | Tags: tuin, sproeien, harken |

18-04-16

Stralen uit de hemel!

 

sluis5.jpg

Op weg naar een jarige vriendin was ik deze namiddag 
"Welkom in Zeeland" .
De statige bomen langs de Damse vaart dwingen altijd bewondering af.
Ze zijn echt een baken in het landschap van de kust tot in Sluis.

sluis.jpg

Toen ik terugkeerde naar huis zag ik een hemel bedekt met dikke wolken
De stralen van de zon piepten hier en daar door het wolkendek .

Mooi  en een foto waard!
Ik vond een kleine parkeerplaats langs de weg rond Sluis.

sluis1.jpg
 Meestal kijken we in bewondering naar een regenboog.
Maar deze zonnestralen waren even mooi,
hoewel je dit niet zo goed kunt zien op de foto.

sluis2.jpg

De kale knotwilgen lijken een vuist omhoog te steken richting zonnestralen.

sluis3.jpg

Plots kwamen er precies enkele wolken naast elkaar naar me toe gerold.

sluis4.jpg

Toen was de hemel opnieuw wolkenloos en vervolgde ik mijn weg huiswaarts
met nog een blik op de stompe toren van St Anna ter Muiden
vooraleer België binnen te rijen.

17-04-16

Onverwachts...

....heb ik vandaag mijn drie kinderen samen op bezoek gehad. Ik heb er wel een duwtje aan gegeven, hihihi! De oudste zoon zei verleden zondag dat ze vandaag eens zouden langskomen. Er is in onze gemeente een winkel waar hij voor zijn grote gestalte de perfecte maat van hemden en broeken kan kopen.
Dat vond ik fijn en achter zijn rug om liet ik dit ontvallen bij de twee andere kinderen" zouden jullie ook niet langs komen?"
Waarom ook niet, dat is best gezellig, was hun reactie. Zodoende kreeg ik dochterlief en de tweede zoon met de kleinzoons op bezoek . Natuurlijk waren de wederhelften er ook bij.
Oma zette zich aan het koken en bakken. Het menu werd lamskoteletjes, kippenblokjes in een fijne saus en kippenbouten met een mengeling van champignons. Zo was ik zeker dat er voor iedereen wel iets was dat ze graag aten. Een keertje geen frieten als begeleiding maar gebakken aardappeltjes en als groente gestoofde witloof, snijboontjes (uit de tuin van Cédric) , een schaal rauwe groenten en zelfgemaakte appelmoes.
Het dessert was American muffins( zelfgebakken) en een fruittaart( ook zelf gebakken).

Ik ben zodanig bezig geweest dat ik enkel een foto heb van de gedekte tafel en van de restjes van het dessert, al het andere was opgegeten!! :-).
Maar het voornaamste was  dat het een héél gezellige dag is geworden.

tafel.jpg

taart.jpg

16-04-16

Een fris weekend

Het weekend heeft zich niet zo warm aangekondigd. Koude wind en af en toe regen. Helemaal geen weer om buiten bezig te zijn. Ik had er ook geen zin ik, ik voelde me kouwelijk en al mijn knoken deden pijn. Gelukkig is het met binnen blijven over gegaan. Deze avond was er echt koude wind toen ik even buiten een luchtje ging scheppen. 5° was het ! Zoals een boer zijn gewassen inspecteert, zo liep ik rond het huis kijken hoe alles groeit en bloeit. In het groentetuintje kunnen de eerst stengels van de rabarberplant al geplukt worden, aan de aalbessenstruik zie je de trosjes  al groeien, alles wat gezaaid is komt nog niet boven  daarvoor zijn de nachten te koud . De grond kan niet genoeg opwarmen.

bloemen.jpg

Maar in de tuin staat alles groen en bloeien de voorjaarsbloemen.

bloemen1.jpg

De smeedijzeren leuningen van wat ooit een bankje was dat onder de grote treurwilg stond staan midden in het groen onder dezelfde treurwilg.

bloemen2.jpg

De blauwe druifjes hebben zich verbazend vermeerderd na een zachte winter!

bloemen5.jpg

Een soort ranonkels ( die ik nooit zelf heb geplant)hebben zich danig vermeerderd dat ze alle andere planten overwoekeren . Ik ga drastische middelen moeten gebruiken .

bloemen4.jpg

De forsythia was na de bloei vorig jaar erg ingekort en ik vreesde dat er dit voorjaar weinig bloei zou zijn. Helemaal niet waar. De struik staat weelderig te bloeien.

bloemen6.jpg

De bloei van de magnolia loopt ten einde. De jonge bladeren komen  te voorschijn.

bloemen7.jpg

22:49 Gepost in het weer, tuin | Commentaren (15) | Tags: tuin, het weer |