14-04-16

Buurtje gaat verhuizen

Gisterenavond kwam buurtje op bezoek en ze had veel te vertellen zei ze. Eerst bedankte ze me voor de verzorging van Pluche, hun poes, met een fles cava en een doos havermout koekjes. Ze waren nl  veertiendagen naar Spanje geweest. Erg lief van haar, maar dat hoefde echt niet want ik zie Pluche graag en de poes ziet mij ook graag ( zal wel, want zij kreeg eten van mij. Ik liet haar ' s morgens buiten en haalde haar 's avonds terug in huis).

buren,verhuizen
pluche


Buurtje komt anders ook al eens een praatje maken, maar deze keer schrok ik toch wel van het nieuws: Ze gaan hun huis verkopen en zich volledig installeren in le Pays des Collines. Sedert haar man op pensioen is verbleven ze nu al de helft van de week ginder en de andere helft hier. De verhuis gaat al door einde juni. Ze wonen al 28 jaar naast mij. Het zal vreemd aandoen om nieuwe buren te krijgen en niet meer in en uit te kunnen lopen in het huis van buurtje. Want dat deed ik indertijd voor de verzorging van de kippen en konijnen en soms van de poes als ze op reis waren. Ik zal hen echt missen.

Toen ze het huis nog verhuurden in Le Pays des Collines ben ik er zelf al een paar keer op vakantie geweest samen met de kleinkinderen. Het is er erg mooi en rustig. Een heel mooie streek in de nabijheid van Ellezelles, het heksen dorp en ook maar een 10tal km verwijderd van Ronse.

les hiboux.jpg

Ik heb er in de 45 jaar dat ik hier woon al velen zien komen en ook velen zien gaan. De meeste bewoners verhuizen nadat de kinderen het huis uit zijn en de woning te groot wordt bevonden. Ook zijn er bewoners die na een sterfgeval niet langer alleen willen wonen in een groot huis. Vorige week is een buur een paar huizen verder overleden en de vrouw gaat  nu dichter bij het centrum van de gemeente wonen. Ik denk er nog niet aan om hier weg te gaan. Ik woon hier graag en zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik hier. Voor de kinderen en kleinkinderen is het toch altijd leuk dat er nog een vaste stek is waar ze terecht kunnen èn waar er plaats genoeg is om te blijven slapen. Ik zou mijn tuin ook veel te  veel missen...

23:13 Gepost in mijmeringen, vrienden | Commentaren (17) | Tags: buren, verhuizen |

12-04-16

onweer

 

onweer.jpg

Er trok deze namiddag een onweer over West Vlaanderen en hier en daar werd een kleine windhoos opgemerkt. Ook bij ons was er een vreemd onweer en toen wist ik nog niet eens van het onweer over de rest van Vlaanderen.
Aanvankelijk had ik er geen erg in want ik was met de hoge drukreiniger bezig om twee paadjes te reinigen: eentje aan de achterkant van het huis en eentje langs het huis waar mijn groentetuintje is.  Ik had het terras achteraan vorige week al gedaan en vandaag zette ik een tuintafel en stoelen buiten. Wanneer de zon er is  kun je daar al buiten zitten. Het is zo'n beschermd hoekje.

onweer.jpg

Het werd aardig donker en ik dacht " ik doe nog vlug verder want eenmaal het begint te regenen is het gedaan voor vandaag." Het begon echter niet te regenen. Ik hoorde wel lawaai maar dacht aan een helikopter( die vliegen hier regelmatig over en maken best veel lawaai). Maar het lawaai bleef duren en toen ik de drukspuit uit zette hoorde ik een continu geroffel en af en toe wat knallen. Wat een vreemd onweer dacht ik nog. Het leek niet echt op donder, het geroffel werd alsmaar luider en de knallen kwamen alsmaar vlugger na elkaar.

Ik begon de boel maar op te ruimen en hoopte dat het niet plots zou  stortregenen want het vraagt toch een ietsje tijd om elektriciteit af te sluiten, waterkraantje dicht draaien, de spuitmond uit elkaar te halen en alle leidingen netjes op te rollen. Ik kon natuurlijk indien nodig het tuinhuis induiken maar dat hoefde nu niet.
Toch was het hoog tijd dat ik binnen was, ik zag horizontale bliksemschichten en oorverdovende donderknallen.
Ik kon nog juist een foto maken hoe duister het was en vlak erop scheen aan de andere kant de zon zodat je de zwarte lucht nog beter kon zien.

Het duurde alles samen ruim een halfuur en ik kreeg al flink de zenuwen. Ik panikeer niet vlug maar kan er niet aan doen: toen we hier pas woonden sloeg de bliksem op ons huis en omdat ik juist aan het aanrecht een wasje deed ( dus met mijn handen in het water zat) ,werd ik door de keuken gekatapulteerd. De bliksem sloeg in op de TV antenne, raasde door het huis en verliet de woning aan de aarding van de chauffage.

 

onweer1.jpg

onweer3.jpg

onweer4.jpg

onweer5.jpg

18:46 Gepost in herinneringen, het weer | Commentaren (19) | Tags: doner, bliksem, onweer |

een dagje rust

Ne een paar dagen werken  in de tuin was ik wel aan een dagje rust toe. Ik laadde de koffer van mijn auto vol met houtblokken afkomstig van de treurwilgen en reed zondag  richting Westhoek . De oudste zoon kon het hout goed gebruiken voor zijn oven en bbq.

Hij heeft zijn artistieke kunsten weer bovengehaald. Toen de voordeur openging ,zag ik in de kleine inkom een mooi beschilderde deur naar de grote hall. Zuidafrikaans?

 

baaie goed.jpg

Op de achterkant van de voordeur:

deur.jpg

Ga je in de grote hall naar het toilet zie je op een kastdeur in het toilet Winnie the Poeh en Knorretje.

winnie.jpg

Op een muur in de hall allerlei tekeningen van de kinderen en gastkinderen.

hall.jpg

Ook eentje van de lieve Narumi die een jaar bij de zoon en Ingrid heeft verbleven.

narumi.JPG

narumi.jpg

Een Afrikaans zijden doek 

afrika.jpg

mooie spreuk 

foto.jpg

In de tuin was de zoon bezig om met stukjes steen 
compartimenten te maken om kruiden te planten/zaaien.  

kruiden.jpg

De zelf gemetselde broodoven, rookoven en bbq.
De broodoven had ik nog niet gezien.

bbq.jpg

In de tuin staan de tuinmeubels al klaar om op zomerse dagen buiten te wonen.
Het dekzeil ontbreekt nog en ook de warmte van de zon.

terras.jpg

Je wordt telkens verrast als je bij de zoon en Ingrid op bezoek gaat!

 

00:24 Gepost in familie, kinderen | Commentaren (16) | Tags: kinderen, artistieke zoon |

09-04-16

Tina strip

tina.jpg

Toen we op de zolder aan het opruimen waren Sébastien en ik, hebben we samen een stapel tijdschriften naar beneden gebracht. Tina ,een meisjesweekblad. De stapel werd aan de kant gelegd . Ik zou eens kijken wat er mee aan te vangen want op de papierhoop gooien wilde ik niet.  Misschien kan ik er een meisje plezier mee doen maar het probleem is dat ik rond me niemand ken die een meisje heeft die zo'n tijdschrift wil lezen. Ik heb de stapel gesorteerd op nrs en  jaargang. De tijdschriften zijn er niet allemaal meer, bepaalde jaargangen zijn bijna compleet bij andere jaargangen ontbreken er veel. Ze dateren van de jaren '80 tot '85 ! 

Het eerste tijdschrift dat ik voor de kinderen kocht was Bobo. Een tijdschrift voor kleintjes en daar las ik dan uit voor.Die zijn allemaal verdwenen, tja daar werd van alles uitgeknipt . 
Voor de jongens  was er Robbedoes, Kuifje, Jommeke en niet te vergeten de Suske en Wiskestrips. De meeste strips zijn mee verhuisd met de oudste zoon die een fanatiek stripverzamelaar is geworden.

Ik had ook mijn voorkeuren, en die strips heb ik nog steeds in huis ,maar nieuwe kopen doe ik niet meer.
Iemand die de Tina's wil kan ze gerust komen ophalen. Laat een berichtje na .

tina1.jpg

22:36 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: strips, tina |

07-04-16

Alle dagen was er wel iets te doen.

Gisteren had ik tijd om rustig te bloggen en ik geraakte niet eens op mijn eigen blog. Wellicht waren er onderhoudswerken bij skynet!

De Paasvakantie is bijna voorbij en echt veel heb ik met de kleinzoon niet kunnen ondernemen. Het weer was dikwijls spelbreker maar we hebben er het beste van gemaakt. En verveeld hebben we ons nooit.

We zijn naar het tuincentrum geweest om bloemaarde en mest. Voor zomerplantjes is het nog te vroeg maar de bloembakken werden geleegd en afgewassen. De oude aarde vermengden we met gedroogde mest en nieuwe bloemaarde. We vulden de bakken op maar moesten het doen in het tuinhuis zelf wegens het slechte weer.

Sebastien heeft de resterend prei uitgespit en heeft uitjes en sjalotten geplant , terwijl oma het lapje groentetuin omspitte.

tuinwerken.jpg

Wanneer het weer echt bar was heeft Sébastien zandkoekjes gebakken. Hij wilde eigen creaties maken! Het is hem goed gelukt en ze waren lekker. We speelden ook regelmatig spelletjes wanneer het buiten regende.

koekjes.jpg

Wilde hij daarom even naar huis terug om de koekjes aan zijn mama te geven? Gisterenavond ging hij met zijn papa naar huis maar morgen komt hij terug.

Vandaag kwam mijn neef om de twee treurwilgen wat bij te snoeien. Geen klein klusje maar het ging vlot. De bedoeling was wel om de twee bomen helemaal te snoeien, maar het weer speelde voortdurend parten. Het kwam er maar niet van. Nu er toch wat droge en niet zo'n stormachtige dagen zijn leek het niet meer opportuun om die helemaal kaal te zetten. De takken zijn al helemaal groen. Dus werd het een kleine snoei.

snoeien.jpg

Maar er is nog genoeg opruimwerk !

snoeien1.jpg

Dat kan echter wachten tot morgen.Vandaag was nl. de eerste keer dat we weer Krolf speelden!
Het was zonnig maar erg fris. Iedereen was goed ingeduffeld, het plezier was er daarom niet minder om.

krolf.jpg

04-04-16

Fotofestival

 In de straten van Knokke Heist kun je gedurende enkele weken fotografische installaties en werken zien van toonaangevende fotografen. De focus ligt op Mexicostad.

In het cultuureel centrum Scarpoord zelf kun je al kennismaken met Mexicostad met een wand vol projecties van foto's over Mexicostad en zijn bewoners.

Op de zeedijk zagen we een paar kubussen staan met op elke wand foto's.
Over de hele kustlijn zijn er dergelijke installaties.

foto.jpg 

foto1.jpg

Op de kerktoren van de Margaretha kerk hangt een reuze grote foto

foto2.JPG

Op de zijwand van deze kerk hangt een foto van een stadion.

foto3.JPG

In het Cultureel Centrum Scarpoord  zie je foto's van jong talent
onder de noemer Unkown Masterpieces.

foto4.jpg

foto5.jpg

Ik weet niet of deze tekeningen bij de tentoonstelling horen. 
Er hingen er veel in een aparte ruimte.

foto7.jpg

Het was mooi weer en we waren met de fiets op weg vorige vrijdag.
Na het bezoek aan het Cultureel Centrum wandelden/fietsten we rond het Zegemeer
waar Sébastien meer aandacht had voor de bloemen,
de dieren en het Hotel La Reserve gelegen vlak vòòr het Zegemeer.

zegemeer.jpg

zegemeer1.jpg

We fietsten nog een eind op de zeedijk waar het voor een vrijdag
tijdens het Paasverlof toch redelijk kalm was.
De absolute topper was zijn eerste ijsje dit seizoen, van de Post natuurlijk !!!
Frambozenijs met spikkeltjes.

ijsje.jpg

02-04-16

De werken aan de haven in Cadzand.

Zo plots als de stortvlaag begon zo plots stopte het met regenen en zagen we een stralend blauwe hemel!!  Gelukkig was het niet koud . We zijn ons toch eerst wat gaan opwarmen in een tearoom.

Met verbazing stonden we te kijken naar de werken in het haventje. Deze werken zijn al een tijdje bezig en het einde is nog lang niet in zicht. Het is ook niet alleen de haven die uitgebouwd wordt, maar langs de boulevard worden duinen afgegraven en worden er grote appartementsgebouwen uit de grond gestampt. Ik kan het best geloven dat er protestacties zijn om die bouwwoede in te perken. Er staan al verschillende grote blokken met appartementsgebouwen en straks komen er nog een heleboel bij tegen dat de nieuwe jachthaven zal af zijn!
Of het mooier wordt?  Alles is nieuw. Of het gezelliger wordt als vakantieoord? Ik betwijfel het. Die reuze appartementsgebouwen zullen de gezellige sfeer van weleer niet terugbrengen. Het lijkt hier een verlengstuk te worden van onze Belgische kust...

havenwerken.jpg

havenwerken13.jpg

havenwerken1.JPG

havenwerken2.JPG

havenwerken3.JPG

havenwerken5.JPG

havenwerken14.jpg

Een hoge muur  bij het begin van de hoofdstraat maakt dat je niet veel ziet van de werken.

havenwerken6.JPG

Sébastien klom omhoog via een voorlopig paadje voor de werken en trok volgende foto.
Zand, stenen en graafwerken.

havenwerken7.JPG

Na een eind wandelen in de hoofdstraat zagen we
de werken vanaf de andere kant van het haventje.
Een afsluiting zorgde er voor dat je op verre afstand 
werd gehouden  van deze werken.

havenwerken8.JPG

havenwerken9.JPG

havenwerken16.jpg

Met telelens :een zicht op Vlissingen.

havenwerken11.JPG

Via een duinovergang kwamen we op de vroegere zeedijk

havenwerken21.jpg

Vlak naast die duinovergang was het volledige duin
afgegraven om er een reuze complex te bouwen!

havenwerken15.jpg

Ook zag je hier en daar al werken voor een nieuwe weg op de top van de duinen.

havenwerken10.JPG

havenwerken17.jpg

havenwerken18.jpg

havenwerken19.jpg

havenwerken20.jpg

Toen zagen we nog een rolwolk naderen en hielden ons hart al vast.
Maar gelukkig dreef die voorbij zonder water te lozen!

havenwerken22.jpg

We wandelden terug naar de auto.
Nog een foto van het haventje dat we achterlieten 

haventje.JPG

Op de parking wordt een gebouwtje opgetrokken waar
op panelen uitleg wordt gegeven over de streek

cadzand14.jpg

cadzand13.jpg

Ik ga beslist eens terug kijken deze zomer!
Misschien kunnen we dan een beter idee krijgen hoe de haven er zal uitzien. 
Wie weet staat het reuze gebouw al een eind in de steigers.
En hopelijk is de parking dan afgewerkt .
Nu konden er maar een tiental auto's parkeren