15-05-16

Meimaand bloei maar ook snoei maand

 

Meimaand is de bloeimaand maar ook de snoeimaand. Dit jaar is het enorm wat er allemaal in de omgeving is gesnoeid. Struiken hagen, bomen... Dagenlang hoorde je het geluid van kettingzagen. Auto's met aanhangwagens voerden het afval weg en het dikke hout werd in stukken gezaagd voor de kachel of de haard.
Eén dezer dagen reed ik langs het fietspad naar Knokke en zag ik in een grote weide deze boomstammen liggen en iets verderop de dunnere takken.

meimaand.jpg

meimaand2.jpg

Er waren twee rijen met hoge populieren, nu blijft er maar één rij meer over.

meimaand1.jpg

meimaand3.jpg

Een week later stond de hele weide in bloei met ranonkels.

meimaand.jpg

Bij buurtje staat de kriekenboom in volle bloei. Als ik vlugger ben dan de merelaars mag ik de krieken plukken, zei buurtje al lachend! Ik zal het in de gaten houden ! Krieken confituur is toch zo lekker.

meimaand5.jpg

In eigen tuin staan de pioenen met grote bloemkoppen te bloeien. Ze zijn veel mooier en voller dan vorig jaar.
Het kleine appelaartje staat voor de eerste keer volop in bloei.
( Herinner je nog dat ik mezelf beloofde bij iedere boom die volledig gesnoeid werd zou ik een klein boompje in de plaats zetten. Op die plaats verdween er een boom en nu staat er een appelaartje in de plaats).
Ik kreeg van buurtje een stekje van hun vijgenboom. Het heeft twee jaar geduurd eer dat stekje echt wilde groeien. Nu heb ik die in volle grond geplant  en maar groeien dat het vijgeplantje doet!
Al vele jaren geleden plantte ik een kiwi, groeien dat die deed. Overal hechtten de slingers zich aan vast :aan de wasdraadpaal ,de goot van het tuinhuis , één rank klom in de kerselaar, een andere rank verdween in een grote ccypres... Maar vruchten dragen ...noppes. Ik plantte er zelfs een tweeslachtige kiwiplant bij. Nog altijd "rien de knots".
In het najaar heb ik de plant helemaal kort gesnoeid, 't was dat of eruit! Ik was van plan om het gewoon als een slingerplant rond en tussen twee krulijzers te laten groeien want het blad zelf vind ik wel mooi. En kijk...ik heb een vruchtje tussen de bladeren ontdekt!! Nu maar hopen dat het niet bij dat ene kiwietje blijft.

meimaand.jpg

Mooie Pinksterdagen !

13:00 Gepost in lente, seizoenen | Commentaren (16) | Tags: lente, snoeien, bomen, bloeien |

24-04-16

Aprilse grillen

tulpen.jpg

Een echte aprilse grillen dag !

Met regenbuien en koude wind. Deze voormiddag slechts 4°.
Met blauwe lucht en witte wolken, afgewisseld met een donkere hemel.
Tussen de buien door heb ik een paar planten 
die de winter goed doorstaan hebben verzorgd en verpot.
Ik ben dan nog even rond het huis gelopen om de tulpen
die nu allemaal beginnen te bloeien te bewonderen.
Ik had er nieuwe geplant maar ook de oude staan er in volle glorie.

~~~~~~~~~

April, April, April
Doet alles, wat hij wil;
Soms geeft hij mooie dagen,
Dan geeft hij regenvlagen,
Soms is hij zacht en zoet,
Maar vindt April dat goed,
Dan brengt hij ook soms nog een witte hoed.

van J.J.A. Goeverneur’  omstreeks 1875.

18:40 Gepost in het weer, lente | Commentaren (16) | Tags: lente, voorjaar, het weer, de tuin |

21-03-16

Lente

 

tuin,lente

Ook in mijn tuin toont de Lente zich.
Zelf ben ik al fluitend de tuin ingetrokken om nog een stukje lenteklaar te maken. 
lentex.jpg

De vork wilde niet meer mee en brak  gewoon in twee !!

vork.jpg

Ik ging dan maar verder aan de haal met het overige materiaal.

vork1.jpg

19:30 Gepost in lente, tuin | Commentaren (9) | Tags: tuin, lente |

23-03-15

de zon kwam en ik reed vlug naar zee.

 

Zondag brak de zon pas in de namiddag door en ik reed naar zee. Ik dacht er veel mensen aan te treffen maar het was overal erg kalm. Ik kon zelfs dicht tegen zee mijn auto parkeren om vanaf het strand richting Zwin te wandelen. Zover heb ik niet gewandeld want daarvoor was ik toch te laat vertrokken ( 16.30 uur) en dan koelt het te vlug af. En mijn conditie is nog steeds niet 100% om zo'n lange wandeling te doen.

Dus staken we de duinen over aan de Lekkerbek...

strand1.JPG

...en daalden af naar het strand. Je ziet rechts Cadzand en links in de verte de gebouwen op de promenade van Vlissingen!

strand2.JPG

Hoogtij was voorbij, het water trok af en maakte redelijk veel golfslag.

strand3.JPG

Hoewel ik aan de andere kant van Knokke wandelde en niet vlak bij Zeebrugge , is de skyline ervan nooit veraf.( heb wel ingezoomd )

strand4.JPG

De containerschepen ontbreken ook nooit aan de horizon. Een druk bevaren route !

strand5.JPG

Het water is erg hoog opgekomen. Anders ligt het voorste stuk van de golfbreker meestal droog.

strand6.JPG

De surfclub heeft na de fameuze Sinterklaasstorm in december 2013 blijkbaar voorzorgen getroffen met een heleboel omheiningen zodat het zand niet zo snel kan meegesleurd worden door de golven. Zij hebben toen veel schade geleden aan het materiaal zoals surfplanken, catamarans ...

strand7.JPG

Er lag opvallend veel zeewier aan de voet van de duinen en dat betekent dat het hoogtij erg ver het strand oprolt. Bij de sinterklaasstorm zijn grote stukken duin meegesleurd in zee. Hieronder een foto die ik nam na de Sinterklaasstorm van 2013. De duinen waren gewoonweg afgekalfd door het zeewater. Later hebben ze met bulldozers er zand tegenaan opgevoerd.

duin.jpg

strand8.JPG

Opvallend was een soort omheining over de hele lengte van de duinen tot aan het Zwin. Op een paar plaatsen zag je aan het natte zand dat het zeewater tot tegen de duinen was gekomen !!

strand9.JPG

Zeewier tot tegen de duinenrij!

strand10.jpg

Gezien ik niet van plan was om tot aan het Zwin te wandelen klauterde ik vlak vòòr de paaltjes door een inham  in de duinen naar de zeedijk . Op de onderste foto zie je een stukje van de smalle zeedijk  die loopt tot aan 't Keun( Hospitality van Flanagan). Hier mogen en kunnen geen auto's rijden , het is enkel en alleen voor voetgangers en fietsers.

strand11.jpg

Geen zuchtje wind op de zeedijk en met de zon vlak in mijn gezicht wandelde ik terug

strand12.jpg

Ik had het gelezen in de krant : de opruimactie  van het strand met honderden vrijwilligers! Ik ben inderdaad geen enkel stuk vuil tegengekomen op mijn wandeling! Toen ik aan de surfclub kwam verwijderden ze op dat ogenblik de rode vlag die op het torentje had gehangen. Je kunt die vlag nog  zien hangen op een foto hierboven. Maar wat erop stond kon ik vanaf het strand niet lezen.

strand13.jpg

En toen stapte ik terug naar de auto . Van ver hoorde ik een klagelijk gemekker en zag op het pad dat door ruiters wordt gebruikt en vlak naast de wandelweg is gelegen een geit met een heel lange sik. Die was zeker op zoek naar zijn soortgenoten.

geit.JPG

Twee paardjes kwamen op dat gemekker af. Ze waren alle drie wel een eindje afgedwaald van de plaats waar ze normaal grazen. Och als ze de zandwegel volgen komen ze wel terug bij hun soortgenootjes.

paardje.JPG

paardje1.JPG

En toen ik thuis kwam zag ik die mooie zonsondergang waarvan ik de foto gisteren plaatste. Dat was nu eens een mooie Lentedag!

19:19 Gepost in lente, wandelen | Commentaren (8) |

22-03-15

de Lente komt er aan

bloesem.jpg

duifje.jpg

meeuwen 1.jpg

Niettegenstaande de zon het laat afweten vandaag en de temperaturen niet zo schitterend zijn is de Lente toch merkbaar.
De bomen krijgen bloesems. De meeuwen vliegen hier al krijsend  rond. Zoeken ze een partner ?
De treurwilg krijgt al een teer groen kleedje. De tulpen beginnen kleur te bekennen en een koppel tortelduifjes hebben nog een keertje dat krakkemikkige nest van verleden jaar opgekalefaterd.(klik) Het mannetje zit trouw te wachten op een tak van een boompje vlakbij terwijl het vrouwtje op het nestje zit.

Update: vooraleer ik dit lopgje postte was ik eerst nog een wandeling gaan maken. De zon was in de namiddag tevoorschijn gekomen en ik heb de auto genomen en ben naar zee gereden. Want wie wist hoelang ze zou schijnen. Ze heeft haar best gedaan . Kijk maar eens naar de foto hieronder  (getrokken om 18.50uur )

 

zonsondergang.JPG

 

 

18:59 Gepost in lente | Commentaren (16) | Tags: lente, tuin |

21-03-15

De koeien mogen naar buiten

 

Weer  een gure dag vandaag. Grijze lucht, koude wind en nu en dan regenvlagen. We zullen nog wat geduld moeten hebben voor Lenteweer. In elk geval staat de grasmachine al op punt en zodra het niet meer zou koud aanvoelt rij ik gras af. Dan ziet alles er zo fris uit zonder afgevallen bladeren en  kleine takjes die de wind van overal aanvoert.

Anders was het maandag toen ik van de koersbal terugkeerde. De zon scheen en dan ziet alles er zoveel vrolijker uit hoewel de wind ook dan nog erg koud was. Er is altijd meer wind aan zee dan elders.
Ik nam een andere weg omdat ze in het dorp begonnen zijn met de voorbereidingen voor de aanleg van de A11. Er staat ons zeker 2 jaar lang veel verkeersellende te wachten. Wij bewoners kennen alternatieve wegen, maar voor de toeristen wordt het een heksenketel! Een klein voorbeeld fietsers kunnen niet meer op het gewone fietspad richting Maldegem rijden via de N49. Zij moeten via Sluis rijden en dan via een andere weg terugkeren om op de Natienlaan( N 49) te geraken.
De enorme werken zijn al geruime tijd bezig en die gaan ook goed vooruit. Maar om de rotondes en bruggen en tunnels  enz te maken worden nu wegversmallingen gemaakt, wegen afgesloten en omleidingen aangelegd. Als het weer wat zachter is  zal ik de fiets eens uithalen en op weg gaan om foto's te maken. Met de auto geraak je er niet bij.

Maar dus ik reed maandag via een andere weg naar huis, om de verkeersopstoppingen te vermijden. Het viel me op dat er op de weiden heel veel koeien liepen. Dat betekent dat deze beesten eindelijk uit de stallen mogen en vrij kunnen rondlopen in de weiden. Ik heb er een paar foto's van gemaakt. Hopelijk blijft dit stukje natuur nog lang ongerept. In de nabijheid is een groot industrieterrein , heb je de parkbegraafplaats en ietsje verderop het grote in aanbouw zijnde nieuwe ziekenhuis.

De laatste foto is in feite mislukt maar ik plaats die toch omdat je hierop de uitgebrande kerktoren van Westkapelle ziet. Alleen een paar geblakerde muren zijn overgebleven en de hamvraag is nog altijd " wat gebeurt er nu met de overgebleven muren van het kerkgebouw".( klik : de kerk is afgebrand  , restanten)

koeien.jpg

koe.JPG

koeien1.jpg

koeien2.jpg

koeien3.jpg

19:42 Gepost in lente | Commentaren (14) | Tags: koeien, weiden |

17-03-15

de eerste zonnige en warme dag ...

...heb ik vanzelfsprekend in de tuin doorgebracht. Deze middag een bord spaghetti op het terras gegeten, wat krantjes gelezen en dan een zonneslaapje gedaan. Om zeker zacht te zitten haalde ik zelfs twee kussens uit het tuinhuis ! Wat kan het leven toch mooi zijn.

tuin.jpg

Vorige week heb ik toch een paar duwtjes gekend: een oude schoolvriendin had slecht nieuws. Zij is ook altijd op de jaarlijkse reünie en op onze jaarlijkse Londenreis  is zij mijn kamergenote.  Zij had een gezwel in haar ingewanden en moest dringend geopereerd worden. Kwaadaardig maar hopelijk nog niet uitgezaaid maar dat zal ze pas over een paar weken weten. Ontdekt bij een routine controle.

Vlak daarop kreeg ik een mail van een Nederlandse vriendin met wie ik jaren avondschool pc volgde: Bij een algemeen bevolkingsonderzoek kreeg ze te horen dat er twee kwaadaardige knobbels waren in één borst. Nu donderdag wordt ze geopereerd. Ze zit in zak en as. Ze is veel jonger dan ik.

En dan kreeg ik het bericht dat de 54 jarige dochter van mijn excollega (met wie ik 36 jaar heb samengewerkt) onverwachts was overleden. Mijn excollega was 6 jaar ouder dan ik en al een paar jaar geleden overleden.

Komt het omdat ik nog steeds niet volledig de oude ben na de griep en zijn nevenwerkingen, het maakte me meer dan droevig  en zeker nadat  ik gisteren te horen kreeg dat een senior met wie ik nog gezellig aan tafel zat op een uitstap tengevolge van complicaties van de griep overleden is aan een longonsteking. Hij was 64 jaar.

Om mijn gedachten te verzetten trok ik zaterdag tegen de middag naar de kleinkinderen en na  het eten werd hun oma( aan moederszijde ) uitgenodigd voor de koffie. De tuinen palen aan elkaar dus ze was er onmiddellijk. Opa was op Nieuwjaarsdag onverwachts gestorven en wat verstrooiing kon ook zij goed gebruiken. Maar na een tijdje trokken we naar haar woning en ja hoe gaat een dubbeltje aan het rollen ...op een gegeven ogenblik waren we beiden aan het opruimen in de garage. Haar man was iemand die alles wel ooit eens kon gebruiken!
Toen ik die avond huiswaarts reed , was ze al met een hele stapel lege flessen naar de glascontainer gereden en stond er een hoop papier en karton en vuilniszakken met restafval klaar voor het recyclagepark. We moesten beiden nog lachen " zie ons hier nu bezig". Ik heb haar beloofd dat we samen nog eens zo bezig gaan zijn. Dat zag ze wel zitten.

Toen ik thuiskwam, stelde ik tot mijn ontsteltenis vast dat de Catalpa tot op de grond was afgezaagd. Zoonlief had die onlangs gesnoeid en nu was het wachten tot die weer uitliep. 
Om een lang verhaal kort te maken. De man die twee bomen was komen afzagen dacht dat er nog eentje was die moest afgezaagd worden en omdat hij zaterdag in de buurt was kwam hij langs en de kale Catalpa ziende dacht hij dat het die boom was. Ik was niet thuis en  hij had mijn gsm nummer niet. Om goed te doen heeft hij die toch afgezaagd. Er was nooit gesproken om een derde boom af te zagen.
Ik ben niet vlug kwaad  maar ik
was die avond razend toen ik het merkte en dat heeft hij geweten toen ik hem opbelde. Een groot misverstand maar wel een onherroepelijke. Een grote Catalpa aanschaffen kost algauw 150 à 200 euro. Een klein exemplaartje 50 euro.

De maandag kwam hij langs om zich nogmaals te excuseren en te vragen hoe ik kon vergoed worden. Mijn woede was allang gezakt en ik wilde niet dat hij een nieuw exemplaar zou kopen. Hij stelde voor om al het snoeisel van twee grote bomen dat opzij was gestapeld zou weghalen. Deze namiddag hebben we samen zakken gevuld met snoeihout.

En dan vergeet ik nog te vertellen dat mijn klusjesman in zak en as zit na een gebroken relatie. Die heb ik gisteren opgevangen en eten gegeven  want  behalve aandacht kon zijn maag ook wat verdragen.

Zo dat was de bewogen week  ! Maar dat was de reden niet dat ik een tijdje niet blogde , dat komt er aan!

 

20:14 Gepost in lente | Commentaren (24) | Tags: lente, tuin, slechte berichten |