26-01-16

Oude kerst- en nieuwjaarskaarten

oude kaarten.jpg

Toen de oudste zoon  in december  kwam op het Kerstfeest bracht hij een hele stapel oude kaarten mee die hij nog gevonden had in een grote ijzeren fotodoos van mijn moeder. Veel van die kaarten waren aan mij gericht en ook nog een deel aan mij en opa. Hoe die daar terecht zijn gekomen weet ik niet. Maar Luc veronderstelde dat ik die wel graag zou terug willen. Er staken ook kaarten tussen met een brief bij van vrienden en goede kennissen.Kaarten en brieven die zeker 50 jaar oud zijn.

Nu ik twee fotoalbums had gekocht vorige week  kon ik niet alleen de huidige Kerst-en Nieuwjaarskaarten inplakken maar ook die oude kaarten. Een mooi werkje nu ik tengevolge van die uitstap naar Brugge( in de regen)snipverkouden ben. Ik heb zelfs een dokter moeten opzoeken want ik hoest me te pletter...

kaarten.jpg

De kaart links dateert van 1964 en is gericht aan mijn vader en moeder van moeders zuster op dat ogenblik wonende in Toronto. Een lange brief is er geschreven op het dunne papier. In die jaren werden er ook veel kleine kaartjes gestuurd zoals op de foto rechts. Moest je tegenwoordig dit formaat sturen dan moet je extra postzegels plakken. Op de collage hieronder nog zo'n klein kaartje.

kaarten1.jpg

Ook zelfgemaakte kaartjes zoals die van Zr Marion ,een kloosterlinge die een paar jaar met mij heeft gecorrespondeerd. Ik heb nooit geweten hoe ze aan mijn adres is geraakt. Zij wilde van gedachten wisselen met een jong meisje. En ik moet bekennen dat ik dikwijls felle discussies met haar heb gevoerd over godsdienst, geloof en politiek. Zij werd na enkele jaren teruggeroepen naar het klooster en mocht niet meer met de buitenwereld communiceren.  Ik miste haar brieven en had haar graag eens in werkelijkheid ontmoet. Zij heeft me wel een foto van haar gestuurd waarop ze stond in witte bloes en blauwe rok.

Het is een album geworden met veel mooie herinneringen aan mensen die al lang overleden zijn , aan vrienden die ik uit het oog verloren heb. Alleen het kaartje en hun handschrift zijn gebleven...

 

13-01-16

marc was gisteren jarig

kopje koffie.JPGEinde december kreeg ik een telefoontje van Marc, mijn schrijfzoon of ik op 12 januari naar zijn verjaardag wilde komen. Ik weet dat ik hem daar een enorm plezier mee doe. Dus zei ik dat ik zeker kwam op de koffie met taart !

Gisteren stapte ik om 11.36 uur op de trein richting Lokeren. Met de nieuwe treinuren moest ik een half uur wachten in Brugge. Dus kon ik  een koffietje drinken en een broodje eten in een drink- en eetbar.
Marc moest tot 12 uur werken en hij zou me om kwart over één in het staton van Lokeren ophalen.

Met een brede glimlach wachtte hij me op in gezelschap van Jessica , zijn vriendin. In zijn studio kwamen een paar vrienden  en een paar begeleidsters hem feliciteren. Als gastheer kweet hij zich goed van zijn taak. Koffie of iets pittigers en taart. En natuurlijk werden er cadeautjes geopend.

Na een tijdje ging iedereen terug weg en Marc, Jessica en ik gingen een eindje wandelen. Hij wilde per sé tonen waar hij volgend jaar een studio zou betrekken. Ik hoop voor hem dat dit project volgend jaar zal af zijn want hij heeft er echt zijn zinnen op gezet. Dan mag zijn vriendin een paar dagen per week bij hem logeren. Zij woont nl ook in een systeem van begeleid wonen maar op een andere locatie.

marc.jpg

Hieronder een stukje van het oude gebouw dat totaal vernieuwd wordt voor het project van begeleid wonen.

marc en jessica.jpg

Daarna deden we nog een wandeling door de stad langs mooie oude herenhuizen, een kale boom was behangen met kerstbollen die hun beste tijd gekend hadden, een kerk die niet meer te bezoeken was, een plein met mooie leibomen. Maar het was bitterkoud. Ik had gelukkig die dag mijn winterdons aangetrokken en die kon ik nu echt goed verdragen.

lokeren.jpg

We wandelden samen naar het station waar we te vroeg waren voor mijn trein terug naar huis. Maar we warmden ons nog wat op in de Panos bij een warm drankje( op de bovenste foto de tweede rij)
Marc en Jessica zwaaiden me uit en je zag dat ze genoten hadden van de belangstelling van vrienden en van het feit dat ik een paar uurtjes was afgekomen om samen met de anderen zijn verjaardag te vieren.

drink.JPGIn Brugge moest ik terug een halfuurtje wachten op aansluiting en dat kon ik best doen in de warme ruimte van dezelfde drink-en eetbar. De gesloten wachtruimte op het perron, daar is het ijskoud. Verleden jaar met de Kerst heb ik op die manier een zware verkoudheid opgelopen waardoor ik weken ziek ben geweest.  Was het bitterkoud met een scherpe wind in Lokeren,  in Brugge begon het water te gieten en was er ook een stevige hagelbui. We hebben geluk gehad anders was er van een wandeling niets terecht gekomen. Gelukkig regende het niet meer toen ik uit het station naar de parking ging waar mijn auto stond.

Het is nog altijd nieuwjaarsmaand en vandaag was ik uitgenodigd op de koffie bij mijn nederlandse vriendin in Aardenburg. Zij had nog een paar vriendinnen uitgenodigd en het werd een geanimeerde namiddag!

Morgen blijf ik echt thuis, maar er wacht me wel een verrassing. Even geduld want hoe het morgen zal verlopen kan ik maar 's avonds vertellen.

 

06-01-16

Oud en nieuw

oud en nieuw.jpg

Ik heb nog niets over  Oud en Nieuw verteld en ik kan dit toch niet laten voorbij gaan alsof het doodgewone dagen waren.
Op Oudejaar nam ik in de namiddag de trein richting Lokeren. Neen toen was er nog geen staking bij de spoorwegen. Ik geraakte er probleemloos. Al moet ik toch opmerken dat je tegenwoordig niet vlug je trein zult missen als er overstaptijden zijn van een halfuur!! Met een kopje koffie  in een koffiebar en mijn krantje lezen vloog dat halfuurtje voorbij. De totaalrit duurt nu niet één uur maar anderhalfuur!! Is dit de vooruitgang van de spoorwegen?


Oudjaarsavond vierden we in kleine kring met vriendin , haar man en zoon. De dochter was geinviteerd bij haar vriend thuis.
We hadden een heel exquise souper, besteld bij een sterrenrestaurant die zijn zaak gestopt is en zich nog louter bezighoudt met zoals ik al schreef exquise maaltijden die afgehaald worden.
We hadden een mooie avond en zoals het ouwe lui betaamt ( in de ogen van vriendin's kinderen) zaten we op een deftig vroeg uur in bed.
De andere morgen ontbeten we gezellig en lang . En om de benen wat te strekken en de longen met nieuwjaarslucht te vullen , zijn vriendin en ik gaan wandelen in de bossen in de nabijheid van haar woning. Heerlijk weer, maar in de bossen zelf was het nat en slijkerig zodat we na een uurtje het voor bekeken hielden. 

bossen.jpg

 We luisterden en keken  naar het Nieuwjaarsconcert onder het drinken van een glaasje champagne.Toen de pleegdochter met haar vriend wonende nabij Hasselt , arriveerde gingen we aan tafel voor een speciale gourmet nl een gourmet met wild. Eend, parelhoen, everzwijn, hertenkalf en voor hen die dit niet zo graag aten was er kip, kalfsvlees, varkensvlees en allerlei worstjes en gehakt balletjes.  Het dessert sloeg niemand af. Ijstaart en bavaroistaart.

nieuwjaarsconcert.jpg

De tijd vloog voorbij en toen brachten ze me naar de trein en reisde ik terug naar huis, met opnieuw een overstaptijd van een half uur in Brugge. Gelukkig was er nog een koffieshop open waar ik een warm drankje kon krijgen om daarna richting Knokke te rijden. Mijn auto stond me op te wachten op de parking naast het station.
Weet je wie er blij was dat ik terug thuis was ? Vlekje (de poes).

 

02-01-16

Mijn nieuwjaarsbief

nieuwjaarsbriefxx.jpg

Ik moet nog even bekomen
van een heel mooie Kerst- en Nieuwjaarsperiode.

Zoals ze bij ons zeggen" 'k moet mijn draai nog vinden".
Maar ik stuur jullie alvast mijn Nieuwjaarsbrief
vol goede wensen voor het komende jaar !

21:02 Gepost in nieuwjaar | Commentaren (18) | Tags: nieuwjaar, nieuwjaarsbrief. |

12-01-15

de draad terug oppakken.

 

kerstkaartjes.JPG

Ik weet in feite niet goed waar te beginnen .Maar laat ons zeggen dat het nieuwe jaar in de betekenis van "nieuw"voor mij vandaag begint.
De laatste weken was het één en al tegenslag met enkele lichtpuntjes zoals Kerst en Oudejaarsavond.

Een paar morele dreunen heb ik geïncasseerd en ik ben nochtans niet zo gauw van de kaart maar deze keer kwam er  een ferme verkoudheid bovenop en dan voel je je niet zo erg lekker en ben je ook gevoeliger. Op veertiendagen tijd waren er in mijn omgeving drie overlijdens. Allemaal mensen die ik goed heb gekend. Allemaal niet echt oud als ik zeg dat ze zestigers waren.  
En ik geef  de schuld aan de NMBS voor het oplopen van een zware verkoudheid. Hun uurroosters zijn zodanig veranderd dat je een zee van tijd heb  als je in één of ander station moet overstappen. Gevolg ik heb een paar keer in de bittere kou gestaan en de open wachthokjes of de gesloten wachthokjes, het is er even koud. Je mag dan nog zo goed gekleed zijn die scherpe wind dringt op den duur toch door je kleren. Ik dacht er bovenop te zijn met de medicatie die ik in de apotheek haalde, maar ik kreeg een ontsteking op een paar wervels en de dokter schreef me een zevendaagse kuur voor met een paardenmiddel, zoals hijzelf zei. Het lijkt ( ik ben maar voorzichtig ) dat ik genezen ben. Ik heb me héél rustig gehouden en behalve voor de begrafenis van de schoonvader van mijn zoon, kwam ik niet buiten. Veel fut om iets te doen had ik niet, ik heb een massa kerstfilms bekeken en ben nu wel verzadigd tot de volgende Kerst.

Buiten die droevige gebeurtenissen leek het erop dat het ene na het andere hier verkeerd liep. Mijn microgolfoven gaf de geest en die is nog maar een paar jaar oud. Het lint van een rolluik was dubbel gedraaid en ik kon die niet meer laten zakken, een keukenwandklok verloor een wijzer en met de beste wil van de wereld geraakte die niet meer gerepareerd, door de stormwind is een luik losgeslagen en kan niet meer terug opgehangen worden, één van de poortjes opzij van het huis is uit de haak ook door het stormweer en sluit niet meer. Toen het zo onophoudelijk aan het regenen was ,zag ik het water weer stijgen bij de buren en ik vreesde dat het water ook in het tuinhuis zou lopen. Gelukkig niet, het bleef bij een zompige achtertuin.

Maar nu recht ik mijn rug en wil dat 2015 een mooi jaar wordt . In elk geval zijn de kerstversierselen opgeruimd en zit de kerstboom weer netjes in de doos. De nieuwe poetshulp van de nieuwe firma is vrijdag voor de eerste maal langsgekomen en zij  heeft me geholpen om de curverdozen terug op de zolder te steken. Met opruimen van kerstgerief maak je nogal veel rommel en zij heeft de hele benedenverdieping geschuurd en gedweild. Ik hoop dat de nieuwe firma niet doet zoals de vorige: de poetshulp af en toe wegnemen om elders te gaan werken!

De Kerstversierselen zijn opgeborgen maar de Kerst- en Nieuwjaarskaartjes laat ik nog even staan op het dressoir en de TV kast. Al die mensen hebben even aan mij gedacht en dat wil ik nog een beetje koesteren.

kerstkaartjes1.JPG

04-01-15

Oud en Nieuw

oud en nieuw.jpg

Ik heb  het oudejaar niet zo denderend uitgezwaaid en ben nog veel minder vrolijk het Nieuwe Jaar ingestapt.

Ik schreef het in een vorig logje al dat ik zwaar verkouden was. Tussen Kerst en Nieuwjaar wat medicatie geslikt en het leek te beteren. Ik ging ( eerder slepen)  naar het Point Final feest en maakte er een hele reeks foto's. Alsof ik een voorgevoel had maakte ik een paar mooie foto's van de weduwe van onze voorzitter en ook een paar samen met haar twee schoonzusters . Ik kreeg de dag erop het akelig bericht dat de weduwe op maandagmorgen dood is aangetroffen in haar bed. Ik was erg geschrokken van dit nieuws en ook iedereen van de seniorenvereniging. Moest dit nieuws toch even verwerken.

De kleinkinderen gingen in de namiddag van Oude Jaar naar huis en ik maakte me klaar om met de trein terug naar mijn vriendin te reizen. Ik voelde me wel nog niet 100% maar kom het zou wel gaan. Ik zou deze keer niet gaan wandelen ,wel jammer want daar lag nog sneeuw.
Oude jaar was een gezellige avond met héél lekker eten. Om te beginnen oa.ongezoete macarons met paté, zalm en een soort smeerkaas. Origineel en erg lekker. Een voorgerecht met tonijn, taboulé en lekker gekruide raketsla, dan een st Jakobschelp en als hoofdgerecht kalfzwezeriken. IJstaart als toetje.

Op Nieuwjaarsdag zouden we in de vroege namiddag Chinees eten want de pleegdochter kwam  samen met haar man van Limburg. Het was lang geleden dat ik haar nog gezien had.
We zaten naar het Nieuwjaarsconcert te kijken en te luisteren toen mijn gsm ging en ik mijn zoon amper kon verstaan. Hij geraakte niet uit zijn woorden. De schrik sloeg me om het hart. Er was zeker iets ernstigs gebeurd. De schoondochter nam de telefoon over en gaf inderdaad verschrikkelijk nieuws door: haar vader was in de nacht van 1 januari plots gestorven. Ze wilde dat ik het zo vlug mogelijk afkwam. 

De man van mijn vriendin heeft me onmiddellijk met zijn auto naar Brugge gevoerd waar ik tot 's avonds ben gebleven . Ik heb er de kleinkinderen opgevangen en wat praktische bijstand gegeven. Wel zwaar voor mij omdat ik twee jaar geleden in dezelfde situatie zat. In augustus zijn we nog samen naar Luxemburg gereisd  en de twee kleinkinderen waren mee.
Ik had toch even tijd nodig om dit te verwerken en mijn verkoudheid is wellicht door die emotionele toestand verergerd. Ik vrees voor een longontsteking . Morgen doktersbezoek ... nu maar weer in de zetel gaan liggen.

31-12-14

Beste wensen

!cid_BB99A8D85AFC461EABA618B874574320@MagdaPC.jpg

20:00 Gepost in nieuwjaar | Commentaren (10) | Tags: nieuwjaarswensen |