15-05-16

Meimaand bloei maar ook snoei maand

 

Meimaand is de bloeimaand maar ook de snoeimaand. Dit jaar is het enorm wat er allemaal in de omgeving is gesnoeid. Struiken hagen, bomen... Dagenlang hoorde je het geluid van kettingzagen. Auto's met aanhangwagens voerden het afval weg en het dikke hout werd in stukken gezaagd voor de kachel of de haard.
Eén dezer dagen reed ik langs het fietspad naar Knokke en zag ik in een grote weide deze boomstammen liggen en iets verderop de dunnere takken.

meimaand.jpg

meimaand2.jpg

Er waren twee rijen met hoge populieren, nu blijft er maar één rij meer over.

meimaand1.jpg

meimaand3.jpg

Een week later stond de hele weide in bloei met ranonkels.

meimaand.jpg

Bij buurtje staat de kriekenboom in volle bloei. Als ik vlugger ben dan de merelaars mag ik de krieken plukken, zei buurtje al lachend! Ik zal het in de gaten houden ! Krieken confituur is toch zo lekker.

meimaand5.jpg

In eigen tuin staan de pioenen met grote bloemkoppen te bloeien. Ze zijn veel mooier en voller dan vorig jaar.
Het kleine appelaartje staat voor de eerste keer volop in bloei.
( Herinner je nog dat ik mezelf beloofde bij iedere boom die volledig gesnoeid werd zou ik een klein boompje in de plaats zetten. Op die plaats verdween er een boom en nu staat er een appelaartje in de plaats).
Ik kreeg van buurtje een stekje van hun vijgenboom. Het heeft twee jaar geduurd eer dat stekje echt wilde groeien. Nu heb ik die in volle grond geplant  en maar groeien dat het vijgeplantje doet!
Al vele jaren geleden plantte ik een kiwi, groeien dat die deed. Overal hechtten de slingers zich aan vast :aan de wasdraadpaal ,de goot van het tuinhuis , één rank klom in de kerselaar, een andere rank verdween in een grote ccypres... Maar vruchten dragen ...noppes. Ik plantte er zelfs een tweeslachtige kiwiplant bij. Nog altijd "rien de knots".
In het najaar heb ik de plant helemaal kort gesnoeid, 't was dat of eruit! Ik was van plan om het gewoon als een slingerplant rond en tussen twee krulijzers te laten groeien want het blad zelf vind ik wel mooi. En kijk...ik heb een vruchtje tussen de bladeren ontdekt!! Nu maar hopen dat het niet bij dat ene kiwietje blijft.

meimaand.jpg

Mooie Pinksterdagen !

13:00 Gepost in lente, seizoenen | Commentaren (16) | Tags: lente, snoeien, bomen, bloeien |

10-03-15

Minder stormachtig vandaag

Ik had mezelf vandaag opgelegd om niet teveel hooi op de vork te nemen in de tuin, maar dat hoefde ik niet eens te doen. Ik voelde wel wanneer het tijd was om te stoppen en daarenboven verdween de zon al vroeg in de namiddag achter weliswaar lichte wolkensluiers  maar het werd  merkbaar koeler. Dan is het ook niet meer zo leuk om bezig te zijn en ik deed nu ook niet bepaald werkjes waarvan je "in schuim en zweet "geraakt .
De bedoeling was om in de tuin kalk te strooien nadat ik eerst allerlei takken en bladeren bijeen had geharkt. En daarna heb ik rondom het huis de buxushaagjes speciale meststof gegeven en die meststof in geharkt. Nog wat struiken ingekort en ook de rozen ingekort. De gedroogde koemest kan ik pas op het gras strooien als de grasmachine terug is (en dat kan een paar weken duren).
Ondertussen ga ik nu en dan de bloemborders opkuisen. Want nu begint alles boven te komen en dan kan ik daar wat orde inscheppen. De takken van de catalpa en de krulwilg worden donderdag naar het recyclagepark gevoerd door de tuinman dan ligt het terras naast het huis ook weer netjes. Je ziet ook het onkruid bovenkomen en in het gras staan de madeliefjes en de paardenbloemen al mooi te wezen. Mooi of niet die vliegen er allemaal uit !

Morgen is het tijd voor mezelf, dan ga ik met dochterlief op stap.

tuinwerken.jpg

22:03 Gepost in seizoenen | Commentaren (9) | Tags: tuin, lente bloemen |

09-03-15

Stormloop in de tuin.

De zon liet het vandaag afweten en dat merkte je ook al vlug aan de temperatuur. Ik wilde vandaag verder de borders in de tuin opkuisen  maar om lang bezig te zijn was het toch te fris voor mij. Ik heb de takjes van de gesnoeide boom bijeengeharkt en wat onkruid  uitgetrokken in de borders maar dan hield ik het voor bekeken. De grasmachine werd uit het tuinhuis gehaald. Ik had die in het najaar al gekuist dus daar had ik geen werk aan. Zoonlief kwam deze middag eten en hij heeft die in de koffer van mijn auto geplaatst. Deze namiddag reed ik naar Aveve waar de uitbater de machine uit de koffer haalde en binnen veertiendagen mag ik er terug om ( in een grote ruimte stonden er al veel grasmachines te wachten op onderhoud). Zakken met kalk en gedroogde stalmest werden in de koffer gedeponeerd.
Ook fijnkorrelige mest voor de buxushaagjes. Die zakken liggen nu op een lorrietje in de garage .Ik weet wat me de volgende dagen te doen staat.
Het tuinseizoen is echt begonnen en de natuur toont ook dat de lente er aan komt ! Opa staat terug te kijken  hoe het er aan toegaat in de tuin. Dit opabeeld  had opa gekregen van de kinderen en hij hield ervan.

tuin.jpg

20:14 Gepost in seizoenen | Commentaren (14) | Tags: tuin, lente, bloemen |

08-03-15

Stormloop naar de kust

Vandaag scheen de zon aan de kust van in de vroege ochtend en ze is gebleven tot ongeveer 17.30 uur. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de kust zelf. Een invasie van auto's die stapvoets (en dikwijls stilstaand) de stad wilden in rijden.
Ik ging deze middag eten bij dochterlief en ook de andere oma en opa waren uitgenodigd. Een vroeg verjaardagsfeestje ( dochterlief is pas jarig over een tiental dagen). Ik wilde aanvankelijk met de fiets naar Knokke rijden , maar vond het toch veiliger voor mezelf om de auto te nemen. Het kon ook al flink afgekoeld zijn tegen dat ik terug naar huis reed.  Zelfs over de middag waaide er nu niet bepaald een warme wind.

Ik had het moeten weten: ik vond nergens een parkeerplaats in de nabijheid van haar woning en zelfs niet verderaf. Ik ben dan maar naar de grote parking naast het station gereden en dan te voet naar de woning van dochterlief gewandeld. Ik heb een bewonerskaart ter waarde van 30 euro/jaar waardoor ik in de groene zones gratis kan parkeren( de uitzonderingsperiodes waarbij je nog extra maar goedkoper ticket moet kopen niet vergeten). Ik vind een kwartiertje wandelen niet zo erg maar leuk is ook anders. Met de fiets was ik er rapper geweest.

En weet je toen ik om 16.30 uur terug naar de auto wandelde stond er opnieuw al een stapvoetse file aan te schuiven om de stad uit te rijden!! Gelukkig ken ik de weg en met wat omrijden geraakte ik vlot thuis. Ik heb het al anders geweten en heb ook  nog moeten aanschuiven en er een halfuur over doen om bij mijn woning te geraken waar je anders op vijf minuutjes thuis bent.

Maar nu kon ik een foto maken van het verkeer dat op de invalsweg en uitvalsweg stond aan te schuiven ...

 

auto's.jpg

18:58 Gepost in seizoenen | Commentaren (8) |

07-03-15

Lente in aantocht.

terras poetsen.jpg

Na woensdag bijna een hele dag achter de naaimachine gezeten hebben was het de hoogste tijd om mijn benen eens te rekken. Ik ben wel bezig geweest maar het is toch stilzitten en dat is goed voor één dag. Ik heb beweging nodig. Ook ben ik de voorbij twee maanden veel bezig geweest met allerlei dingen op te ruimen en te sorteren en taarten bakken en oliebollen maken....
Maar ik heb actie nodig en dat heb ik pas als ik kan fietstochten maken, wandelen of in de tuin bezig zijn. In één woord buiten zijn.

Donderdag was het zover. De poetshulp kwam en ik wilde de achterkant van de woning een poetsbeurt geven. Het was de eerste dag dat de wind zich koest hield en het niet te koud was om een tijdje buiten bezig te zijn. De wind zorgt er tijdens de wintermaanden voor dat alle bladeren en andere rommel op het pad aan de achterdeur terecht komen. Ik moest het geen twee keer vragen aan S.  De antimos- en antigroen flacons en bidons met javel werden uit het tuinhuis gehaald .

Eerst had ze een grote koffer omgekieperd en uitgeschuurd, waar in feite de kussens van de tuinzetels in worden bewaard maar hier gebruikt wordt om de vuilniszakken en emmers en schuurborstels en lege flessen... in op te bergen. Ze krabde zich toch even in het haar toen ze alles op een hoop in de tuin zag liggen.

Ik hielp haar door de tuinslang terug aan te koppelen en het pad te sproeien zodat ze goed kon schuren. Ik heb me dan uit de voeten gemaakt anders was ik gegarandeerd nat geworden.Toen ze klaar was stond ze te glunderen  zo tevreden was ze van haar werk. En dat mocht ze ook want nu ligt de achterkant van het huis er mooi en netjes bij. Zelfs buurtje zei het toen ze even langskwam.

Ikzelf ben bezig geweest met de bloempotten die buiten waren blijven staan te kuisen en de struiken die nu verdorde stengels hadden kort te knippen.

s' Avonds stond er een stralende maan aan de hemel en zette de tuin in een witte gloed. Neen het was die avond nog geen volle maan en in het weerbericht werd er zelfs over de helderheid van die  maan gesproken.Ik heb niet echt opgelet en ik weet bijgevolg niet waarom de maan nu bepaald deze keer zo enorm helder was.  Pas de volgende avond was het volle maan.

huwelijk.jpg

Vrijdag vroeg in de namiddag trok ik met dochterlief op boodschappen naar Sluis. Héérlijk shoppen in de lege straten van dit stadje. Het zal andere koek zijn het weekend. Dan zien ze me daar niet tenzij het dringend is en dan enkel vroeg in de voormiddag.
Er had een huwelijksplechtigheid plaats in het raadhuis en toen de bruid en bruidegom buiten kwamen vlogen er ontelbare papieren hartjes door de lucht. Het leek of ze met een kanon zoals op de carnavalwagens werden afgeschoten.

boom gesnoeid.jpgVrijdag in de late namiddag werd de Catalpa kort gezet en heb ik geholpen om de takken opzij van de woning te leggen. Opruimen is een werkje voor later.
Ja de start is gegeven en maandag breng ik de grasmachine voor onderhoud binnen en als het droog blijft zoals er voorspeld wordt dan komt de eerste maaibeurt er al vlug aan en is alle rommel in de tuin zelf in één keer weg!

Vandaag, zaterdag, was echt een rustig dagje nadat ik eerst een paar schoenen ben gaan kopen in de Brantano . In ruil voor 2 paar oude schoenen kreeg ik 25 euro te besteden bij aankoop van minimum 50 euro. Ik kocht een paar wandelschoenen zodat ik straks weer flink kan gaan wandelen. Ik was er niet alleen . Ik zag mensen komen en gaan met plastiek tassen vol met oude( nog draagbare) schoenen. Je steunt er ook een goed doel mee.

Mijn fysieke toestand is nog niet helemaal zoals die was en 's avonds is mijn bobijntje op en zie ik het dikwijls niet meer zitten om te bloggen. Maar ik zal geleidelijk aan wel weer aan kracht winnen. Zeker als de zon ook eens aan de kust wil schijnen. Want pas deze avond omstreeks 18 uur kwam ze te voorschijn om in een rode gloed aan de horizon te verdwijnen.

De bovenste foto 18 uur .De onderste foto 19 uur

 

avondzon.jpg

 

21:32 Gepost in seizoenen | Commentaren (10) | Tags: tuin, snoeien, schoenen, shoppen |

28-09-14

Mooie Herfstdag

herfst.jpg

 

Geniet van deze mooie

Herfstdag !

 

12:46 Gepost in seizoenen | Commentaren (8) | Tags: herfst, bloemen |

13-09-14

Najaar in de tuin

 

dahlia.JPG

Deze dahliaplant is een pronkstuk in de tuin. Bloemkoppen van 25 cm doorsnee!( Ik heb het gemeten.) Je vraagt je af hoe die zo mooi op hun hoge stengel kunnen blijven staan.
Een gele dahlia struik zit verweven met de roze grote bloemkoppen. De tweede gele dahliastruik is zo hoog gegroeid en draagt zoveel bloemkoppen dat ik steunstokken erbij heb gezet.
De eerste grote zonnebloemen hangen verlept naar beneden maar over de hele stengel komen nu allemaal kleinere exemplaren tevoorschijn.

bloemen.jpg

Het was vandaag ideaal weer om in de tuin te werken. Een beetje zon en wind.
De herfst nadert vlug als je ziet dat er elke morgen een pak bladeren van de esdoorns zijn gevallen en door de wind tot aan mijn voordeur liggen. De esdoorns die in onze straat  het voetpad afzomen beginnen er al vroeg aan. De twee treurwilgen in de tuin houden hun blaadjes nog stevig vast.

Ik was al de hele week af en toe aan het snoeien geslagen. Ik was begonnen met vaste struiken te verwijderen. Die worden met de jaren te groot en wat ik andere jaren niet over mijn hart kon krijgen, deed ik dit jaar wel. Radicaal eruit. Helemaal niet gemakkelijk want ze hebben nogal wortels. 

Ik kreeg een telefoontje dat de klusjesman vandaag een paar uur zou langskomen om al wat ik gesnoeid had naar het recyclagepark te voeren. Ik wilde nog een stuk laurierhaag korter en smaller snoeien en na dat telefoontje heb ik met de grote snoeischaar in een mum van tijd nog een meter of vijf haag verkort en versmald. Wat een hoop takken lagen er !

Tot driemaal werd de camionette stampvol gestoken en reed hij er mee naar het recyclage park. Ik ben deze avond moe, geblust, geneteld en geschramd maar erg tevreden . Als het morgen mooi weer is ga ik genieten van de opgekuiste tuin en de planten die het nog allemaal goed doen.

bloenen1.jpg

Ik kreeg verschillende datura's van een vriendin. Ze zijn wat laat in bloei geraakt maar nu bloeien ze met grote klokken en verspreiden -vooral- 's avonds een zoeterige geur. Onophoudelijk komen er nieuwe lange kelken tevoorschijn.
De lampionnetjes plant bracht ik indertijd mee van mijn Limburgse vriendin. Het heeft jaren geduurd eer de plant het naar de zin had. Nu  draagt hij een massa oranje bloemen( lampions).
Ik heb twee pompoenen en die zochten een eigenaardig plaatsje om te groeien:bovenop  de haag. Gelukkig is er een staaldraad omheining onder de haag en kon  ik die daar opleggen.

22:10 Gepost in herfst, seizoenen, tuin | Commentaren (7) | Tags: bloemen, tuin, herfst |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende