04-06-16

groeten uit de tuin.

Alles wat in de tuin staat groeit uit zijn voegen. Redelijke temperaturen, veel water en ik heb alles bij het planten goed bemest. Dat is er aan te zien. Planten die een halve meter hoog worden groeien nog een stuk verder. Hoewel veel planten laat gestart zijn tonen vele al bloemknoppen daar waar ik het maar over een paar weken verwacht. Het gras groeit zo erg dat ik het om het kort te willen wel twee keer in één week moet afrijden. Dat is gewoon niet mogelijk omdat de grond en het gras er veel te nat bijliggen.

tuin.jpg

tuin2.jpg

De weigelia bloeit enorm en wordt ook druk bezocht door bijen!

tuin1.jpg

Naast het tuinhuis bloeit en groeit alles zo erg dat de planten elkaar bijna verdringen. Door het storm- en regenweer heb ik de bloempotten nog samen laten staan op het terras. Daar staan ze wat beschut.

tuin3.jpg

In de groententuin begint het nu pas iets te worden: de spinazie werd opgevreten door de merels en de duiven. De boontjes gingen kapot van de nattigheid en lenteuitjes en worteltjes vonden het ook te nat om te kiemen. Ik heb een tuincenter gevonden waar je bonen in bloempotjes kunt kopen en ook veel  andere groenten. Dus heb ik dit maar gedaan anders wordt het te laat om alles opnieuw te zaaien. Andere planten doen het dan extreem goed zoals de rabarberstruik, de geplante uien en sjalotten en de selder die aan het opschieten is. Ik heb een groen net gepannen over de pas geplante groenten. Deze keer gaan de vogels er niet bij kunnen en de aalbessenstruik draagt enorm veel bessen en die heb ik ook ingepakt. Het groententuintje ligt wel beschermd tegen de noordenwind maar niet tegen al die regen die er de laatste tijd al gevallen is.

tuin4.jpg

tuin5.jpg

Veel bloemen beginnen nu mooi te bloeien en ik ben bijzonder blij met de blauwe akelei. Ik had  al meerdere jaren na elkaar geplant van iemand die donkerblauwe akelei heeft, maar het jaar erop waren ze niet meer blauw maar namen de kleuren aan van de gele of roze akelei. Ik had het opgegeven om er weer nieuwe te planten . Dit jaar staan er op verschillende plaatsen prachtige donkerblauwe akelei's en zelfs eentje die een geel hartje heeft!

tuin6.jpg

De rozen waren enorm kort gesnoeid, blijkbaar hadden ze het nodig want nu bloeit vooral de klimroos overdadig

tuin7.jpg

Nu nog zonnig weer en we kunnen van al de bloemen en planten genieten.

 

PS.Buurtje gaat een weekje in mijn huis komen wonen ( voornamelijk voor Vlekje, want oorspronkelijk woonde Vlekje bij haar en hoewel de poes niet meer naar haar huis wil , kent ze haar vroeger baasje nog) terwijl ik naar de familie ben in Luxemburg.Hopelijk wordt het mooi weer en kan ze buiten zitten. De weersvooruitzichten in Luxemburg zijn niet zo denderend. Maar kom, je weet nooit dat het allemaal meevalt! Tot over een weekje!!

 

23:39 Gepost in tuin, vakantie | Commentaren (10) | Tags: vakantie, tuin, luxemburg |

19-04-16

een zonnige tuindag

Voor mij is het nu echt Lente: ik liet mijn haren knippen en wat modelleren! Lekker fris aan het kopje en nu mag het waaien, het kan niet meer in de war liggen! Kammen met de vingers en klaar is kees!

Na een halve voormiddag stilzitten bij de kapper had ik nood aan beweging en dook dan na het middageten in de tuin. Het mocht nog wat warmer zijn, die vervelende wind toch, maar het ging en met een fleecejasje aan heb ik zelfs koffie gedronken op het terras. Daarna wat werkjes gedaan die ik niet zo graag doe maar wel noodzakelijk zijn nl. onkruid in het gras aanpakken. Verleden jaar had ik me vergist en had ik allemaal kale plekken in het gras. Ik heb nog kunnen gras zaaien in het najaar en nu ligt het grasveld er weer netjes bij.

Onder een gedeelte van de laurierhaag heb ik flink geharkt en dan korrels gestrooid zodat er een film ligt om het onkruid geen kans te geven om op te schieten, tenminste tot het najaar.
De planten die in potten overwinterd hebben werden verzorgd en nog op een beschut plekje gezet. De nachten zijn nog erg fris. Ik ga ook nog wat wachten met de bloembakken. Samen met Sébastien hebben we die al met nieuwe aarde gevuld en klaar gezet tot de tijd gunstig is voor geraniums en andere zomerplanten.

Ik ben tevreden van mijn dag! En de vogels ook, die gaven een concert van jewelste!

tuin3.jpg

tuin.jpg

Opa 's lievelingsboom staat klaar om te bloeien. Een lange, smalle kerselaar.
Ik heb nog nergens zo'n boom gezien. Die staat er al ettelijke jaren. 
Maar als die bloeit bloeit die op de lange takken en op de stam zelf ook.
Ik toon het als die echt helemaal staat te bloeien.

tuin1.jpg

Al jaren staat er een kiwiplant in de tuin. Nog nooit droeg hij vruchten. Ik kocht een tweeslachtige struik erbij omdat beweerd werd dat er op die manier kans was voor bestuiving en dat er dan vruchten zouden aankomen. Ik heb die oude kiwiplant in het najaar heel kort gesnoeid want die groeit in lange slingers en kronkelt zich overal aan vast. Nu draagt hij mooie bladeren en wie weet komen er deze keer bloesems ....en kiwi's aan!

tuin2.jpg

Ik zat vandaag nog eens met mijn hoofd in de wolken. Ik zag een groot hart voorbijkomen. De tijd die ik nodig had om mijn camera te halen was kort maar  het hartvorm dreef al wat uiteen. Toch nog mooi !

19:53 Gepost in tuin | Commentaren (20) | Tags: tuin, sproeien, harken |

16-04-16

Een fris weekend

Het weekend heeft zich niet zo warm aangekondigd. Koude wind en af en toe regen. Helemaal geen weer om buiten bezig te zijn. Ik had er ook geen zin ik, ik voelde me kouwelijk en al mijn knoken deden pijn. Gelukkig is het met binnen blijven over gegaan. Deze avond was er echt koude wind toen ik even buiten een luchtje ging scheppen. 5° was het ! Zoals een boer zijn gewassen inspecteert, zo liep ik rond het huis kijken hoe alles groeit en bloeit. In het groentetuintje kunnen de eerst stengels van de rabarberplant al geplukt worden, aan de aalbessenstruik zie je de trosjes  al groeien, alles wat gezaaid is komt nog niet boven  daarvoor zijn de nachten te koud . De grond kan niet genoeg opwarmen.

bloemen.jpg

Maar in de tuin staat alles groen en bloeien de voorjaarsbloemen.

bloemen1.jpg

De smeedijzeren leuningen van wat ooit een bankje was dat onder de grote treurwilg stond staan midden in het groen onder dezelfde treurwilg.

bloemen2.jpg

De blauwe druifjes hebben zich verbazend vermeerderd na een zachte winter!

bloemen5.jpg

Een soort ranonkels ( die ik nooit zelf heb geplant)hebben zich danig vermeerderd dat ze alle andere planten overwoekeren . Ik ga drastische middelen moeten gebruiken .

bloemen4.jpg

De forsythia was na de bloei vorig jaar erg ingekort en ik vreesde dat er dit voorjaar weinig bloei zou zijn. Helemaal niet waar. De struik staat weelderig te bloeien.

bloemen6.jpg

De bloei van de magnolia loopt ten einde. De jonge bladeren komen  te voorschijn.

bloemen7.jpg

22:49 Gepost in het weer, tuin | Commentaren (15) | Tags: tuin, het weer |

31-03-16

gezien door de ogen van een andere fotograaf

 

Cédric kwam gisteren een dagje naar oma en hij had geen zin om de deur uit te gaan. Gewoon een dagje thuis bij oma . Het weer was zonnig en zacht. Een bezoekje aan het dichtbij gelegen tuincenter genoot de voorkeur van de twee jongens. Zakjes zaad kopen voor groenten en bloemen en meststof voor het gras. Cedric gaat zaaien in bakjes in de serre van zijn overleden opa(moederskant). Als de plantjes groot genoeg zijn dan plant hij ze uit in de tuin van zijn opa en brengt er ook mee naar oma voor haar groentetuintje. Zijn tuinervaring van vorig jaar is dus geen eendagsvlieg. Ik wakker hem graag aan met raad en daad. Fijn toch! Hij heeft na de middag ook nog even het gras afgereden en Sébastien heeft hier en daar struiken en planten gesnoeid. Een rustig dagje wink !

Bij de achterbuur zijn ze volop bezig om na het renoveren van het huis de tuin in orde te krijgen. De hele dag reed vandaag een machientje rond om de grond die is aangevoerd netjes te leggen. Moet gebeuren natuurlijk, maar Sebastien en ik zijn er met de fiets van doorgegaan om boodschappen te doen. Toen we terug kwamen waren de werken klaar en hebben we nog even een hoekje van de groentetuin omgespit,  Sébastien voerde de rommel naar de composthoop en kuiste  met een schepnet het zwembad wat uit.

door de ogen van Sebbie4.jpg

Sébastien heeft de kleine camera genomen en liep gisteren rond het huis om foto's te maken.Hieronder enkele collages gezien door het oog van een kleine fotograaf.

door de ogen van Sebbie.jpg

Ons Vlekje doet een wandelingetje rond het huis. Nog maar sinds kort wil ze meer dan haar neus buitensteken. De hele winter bleef ze binnen. En Flappie, de buitenpoes, kijkt vanonder  de schommelbank naar Sebastien

door de ogen van Sebbie1.jpg

Opa plaatste overal stenen beestjes en beesten. Hier zie je er enkele van !

door de ogen van Sebbie2.jpg

Het is hem gelukt om een foto te nemen van het broedend tortelduifje! De kikker die kwaakt als je er langs loopt mocht ook op de foto. Wees dus gewaarschuwd als je bij ons langskomt.( zelf zet ik de knop meestal op off , ik word tuureluurs van dat gekwaak telkens je er langs loopt).

door de ogen van Sebbie3.jpg

Zelfs de prei, die nog in de groentetuin staat, mocht op de foto. Voor deze Helleborus moet hij al flink door de knieën zijn gegaan. De krulhazelaar staat volop te bloeien.

ps: Morgen komt de Cadzandwandeling eraan. Met de jongens in huis krijg ik niet veel pc-tijd toegemeten wink.

21-03-16

Lente

 

tuin,lente

Ook in mijn tuin toont de Lente zich.
Zelf ben ik al fluitend de tuin ingetrokken om nog een stukje lenteklaar te maken. 
lentex.jpg

De vork wilde niet meer mee en brak  gewoon in twee !!

vork.jpg

Ik ging dan maar verder aan de haal met het overige materiaal.

vork1.jpg

19:30 Gepost in lente, tuin | Commentaren (9) | Tags: tuin, lente |

17-03-16

Natuurlijk...

...was ik met het zonnige weer van vandaag terug te vinden in de tuin.
Er wordt minder zonnig weer voorspeld voor de komende  dagen en geen zon betekent met die scherpe wind dat het niet aangenaam is om in de tuin te werken. Na de middag zocht ik een zonnig hoekje uit om verder op te ruimen. Het is goed merkbaar dat het niet echt winter is geweest. Ik moet echt in de bloemenborders grote kuis houden. Ik laat graag alles groeien waar het bovenkomt maar nu wordt het werkelijk teveel. Phlox pollen, soorten chrysanthenum( met eetbare bloemen), knolletjes van druifjes, soorten lelies, vetplanten, anijs, Phlomis...alles werd in normale proporties teruggebracht. Soms had ik echt een spade nodig om het te veel uit te spitten. Door de zachte winter zijn veel planten blijven doorgroeien.

Denk nu niet dat ik me afgebeuld heb, de tijd dat ik in één weekend van de ochtend tot de avond bezig was om de tuin opgekuist te krijgen( dikwijls met de hulp van de kinderen) is allang verleden tijd. Toen was het nodig want de werkweek liet maar weinig ruimte om daarna nog uren in de tuin bezig te zijn. Ik doe tegenwoordig elke dag een stukje, als het weer het tenminste toelaat. Vandaag heb ik me ook een uurtje in de zon gezet in een beschut hoekje en ik voelde het zonnetje op mijn gezicht. Heerlijk, ware het niet dat de hond van de achterbuur plots vreselijk aan het blaffen ging en van geen ophouden wist. Tot zijn baasje eindelijk naar buiten kwam en het dier tot kalmte aanmaande. En toen de hond zweeg waren het de tortelduifjes die van hun tap maakten. Het was méér dan koeren.

Ik kreeg in de gaten dat het mannetje boven op de schoorsteen kabaal maakte en ik zocht zijn vrouwtje( die zijn echt altijd in elkaar buurt te vinden) en wil je wel geloven dat ze opnieuw op dat krakkemige nest boven de schijnwerper zat. Weet je nog dat ik vertelde dat ze daar een paar keer zat te broeden en dat we bijna elke keer een  gebroken eitje op de grond terugvonden ? (klik)

Ik probeerde een foto te maken terwijl het vrouwtje op het nest zat maar dat lukte niet. Ze vloog naar de nok van buurtjes huis. Ik zal het nest in de gaten houden. Wie weet lukt het dit jaar om er  een duifjesjong te zien.
Ik ga eens vroeger dan anders slapen, de buitenlucht heeft me soezerig gemaakt! Wie weet kan ik morgen nog een stukje opkuisen...

 

tortelduifx.jpg

 

22:36 Gepost in tuin | Commentaren (10) | Tags: tuinwerken |

14-03-16

De tuin in het prille voorjaar.

Gisteren was het even een rustpauze en heb ik zelfs in het zonnetje een dutje gedaan op het terras. Ik had één tuinstoel uit het tuinhuis gehaald. In het zonnetje was het heerlijk, maar eenmaal in de schaduw was het bibberen als je geen jasje aan had. De tuinmeubels heb ik verder nog niet uitgehaald, ik vind  echt nog te vroeg.

zetel.JPG

De wind en de zon zorgden er voor dat het water uit de tuin wegtrok en ook in het tuinhuis bleven er alleen nog wat natte vloerstenen over. Hopelijk blijft het nu een tijdje droog. Een heldere hemel zorgt er wel voor dat het 's nachts toch nog vriest en elke morgen ligt het gras er wit bij. Blijkbaar zonder veel erg voor de planten in de tuin. Ik had in het najaar een paar stekjes longkruid bij buurtje meegenomen en die hebben het blijkbaar naar hun zin en bloeien. Ik zal er wel een ander plaatsje moeten voor zoeken want dat worden grote pollen.

longkruid.jpg

Vandaag ben ik de grasmachine gaan ophalen die ik voor nazicht binnen bracht bij Aveve. Sjonge wat kreeg ik zin om het gras af te rijden. Na de middag toen de zoon gegeten had en terug was naar zijn werk, heb ik het gras afgereden, maar zonder opvangbak. Het mes stond op hoge stand, om te beginnen vond ik het wel veiliger want op bepaalde plaatsen stond het gras veel te hoog. Later zet ik de machine op een lagere stand. Maar kijk eens, nu ligt het gras toch al een stuk mooier en kan de grond nog vlugger opdrogen. Heb ik geluk dat ik in het najaar nog eens extra geverticuteerd heb, ik zie nergens mos. Daar had ik met al die nattigheid voor gevreesd. Het gras ligt er niet denderend bij, kan ook niet als het tot voor een paar dagen halverwege in het water heeft gestaan. Een beetje mest straks zal wel wonderen doen.

gras.jpg

Wanneer het weer zo kan blijven kan ik de bloemenborders fatsoeneren want dat is na zo'n natte winter zeker nodig. Nu nog een oplossing vinden voor de sieruitjes die woekeren en de andere bloemen verdringen. Hoe die ooit in de bloemborder zijn terecht gekomen weet ik niet. Ik kan me niet herinneren die minuscule bolletjes geplant te hebben. Daarenboven ruiken die plantjes zo naar uien dat ik ze daarvoor alleen al niet zou gekocht hebben. Buurtje heeft in het najaar een emmer ( ja ja een emmer vol) bolletje uitgeschept en ik denk dat er nog veel emmers met uibolletjes in de grond zitten. Die moeten er echt uit want ze verstikken de crocusjes, tulpen , narcissen. Zelfs vaste planten moeten eraan geloven. Ik zal wellicht een laag aarde moeten afscheppen... In een tuin weet je altijd wel wat doen ;-)

sierui.jpg

19:06 Gepost in tuin | Commentaren (12) | Tags: tuin, gras afrijden |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende