26-04-16

Buikje vol!

Het Blankenbergse uitje vrijdagnamiddag is me niet zo goed bevallen. Ik had het kunnen weten maar ja ik wilde per sé de zeedijk eens zien en het was er zo koud met een scherpe wind. Het gevolg was een sinusachtige verkoudheid. Ik had mijn hoedje moeten opzetten, maar die lag natuurlijk thuis. Ik ken de symptomen dus vlug de nodige tabletjes genomen( homeopatisch) . Een paar dagjes geen buitenwandelingen! Zaterdag op de koffie bij mijn schoonzus , maar dat is aan mijn garage in de auto stappen en aan haar deur uit de auto stappen. Zondag heb ik me thuis echt kalm gehouden en maandag naar de koersbal en dat is ook juist maar in de auto stappen en op de parking van het sportterrein uit de auto en de sportzaal binnen.
De hele winter bleef ik gespaard van zo'n aanval ( voornamelijk ook omdat ik oplette en niet blootshoofds buiten liep) en nu gaf ik er geen acht op en lap ik had het zitten. Het kan al april zijn maar de koude wind is echt winters.

Vandaag was ik (weer maar even buiten) met schoonzus uit gaan eten. Haar zoon heeft een mooi restaurant in Brugge en haar oudste zoon is ook behulpzaam in de keuken. Ik maak er graag reclame voor want het is er erg lekker, niet zo prijzig en druk bezocht. Reserveren is wel noodzakelijk. Lees maar eens een  mooie recensie !

Een sherry voor aperitief , een potje mosselen als vooraf hapje, en dan kozen we allebei voor het bord kabeljauw met stoemp/groenten en mosterdsaus. De porties zijn groot en een voorgerecht zou teveel van het goede geweest zijn. Als toetje nam ik een dame blanche ( huisbereid ijs) met apart een kannetje slagroom en warme fondant saus . Er kon geen koffietje meer bij.
Adres in Brugge, Noorweegse Kaai :Brasserie Grand Cru . De foto's op zijn site zijn een stuk mooier dan de mijne. Ik probeerde discreet foto's te maken met mijn smartphone wat niet zo eenvoudig was door  de verlichting.

 

grand cru.jpg

03-12-15

Ik ben een bourgondiër

rode bieten.JPG

 

Ik was gisteren aan het vertellen dat ik soep heb gemaakt van knolselder en ui en bietjes en rodekool uit de tuin heb gehaald. Maar misschien denken jullie "dat vertelt ze wel maar dat zien we niet".
Kijk wat ik deze middag heb gegeten.
Gebakken aardappelen( ik had aardappelen over van de dag ervoor en hier wordt niks weggegooid), rode bietjes gestoofd met gesnipperde ui, en een varkenskotelet met picklessaus( ik ben dol op pickles) .
Het was een reuzekotelet: ik at het hartje van de kotelet, Vlekje kreeg het minder mooie gedeelte en  Flappie ,de buitenpoes , kreeg het reuze been dat er aanhing om af te kluiven. Met nog een restje witte wijn was dit een lekkere maaltijd. Een vanille ijsje met rode bessensaus maakt het menu compleet.

Waarom ik mijn menu hier op de blog gooi? Ik hoor regelmatig van mensen die alleen zijn " bah ik doe geen warm eten klaar voor me, dat is de moeite niet. Of ik kook niet, ik ga een "platje" halen bij de beenhouwer of het warenhuis ".
En dan zijn het juist die mensen die steen en been klagen dat ze hun dagen niet kunnen vullen, dat ze zich vervelen, dat ze zich eenzaam voelen...

Opa is er nu niet meer, maar toen hij nog leefde en ging werken, was ik alleen om te eten toen er nog geen kinderen waren . Wanneer de kinderen de deur uit waren was ik terug alleen . Ik heb nooit gelaten om te koken voor mezelf en voor de kinderen. In die tijd kon je ook nog geen bereide gerechten bij de beenhouwer of het warenhuis kopen. Ik had wel een moeder die regelmatig grote potten eten klaar maakte zoals stoofvlees, hutsepot, waterzooi, soep. Meer dan een keer zei ze "kind je mag nooit laten van eten ".
Toen opa op prepensioen ging  heeft hij de keuken in beslag genomen. Ik verzeker jullie dat hij er wat van kon hoor! Na zijn dood was het voor mij wel weer wennen om in de potten te roeren.

Laten van eten, nooit van me leven , daarvoor ben ik een echte Bourgondiër! 

19:43 Gepost in voeding | Commentaren (12) | Tags: koken, eten, bourgondiër |

29-07-15

stoemp

 

boerekost.JPG

Bij het weer dat we de afgelopen week kennen krijg je zin in wat steviger kost dan slaatjes !
Ik heb stoemp gemaakt .

Aardappelen gekookt , gekruid met peper en zout, met een vork geplet en dan fijngesneden rauwe andijvie eronder geroerd .

Ik heb daarna wat reepjes gerookt spek zachtjes laten uitbakken( niet krokant gebakken) en op de geplette aardappelen met andijvie gelegd en er wat van het spekvet over gegoten.

Nostalgisch ouderwets lekker! mjam,mjam!

22:51 Gepost in voeding | Commentaren (16) | Tags: voedidng, stoemp, andijvie |

13-01-15

lichtpuntjes

magnetron-12.jpg

 

Ik vertelde dat mijn microgolfoven het niet meer wil doen. Als je een knop indrukt van een programma begint hij met veel gegrom en met een schurend lawaai te daveren. Dus vlug weer op af zetten. Oud was die nu ook niet. De eerste die we indertijd aankochten heeft zeker een tiental jaar zijn best gedaan om te warmen en te stomen en te koken. Deze is amper een viertal jaar oud. Toegegeven er werd intens gebruikt van gemaakt. Morgen ga ik op stap om een nieuwe microgolfoven. Niet te doen zonder  als je zoiets al jaren gebruikt.
Het lichtpuntje is dat hij precies in de solden periode kapot is gegaan en ik kan een gelijkaardige kopen voor héél wat minder euro's dan wat we indertijd betaalden.

bamix.jpg

Nog een lichtpuntje. Ik heb een héél goeie staafmixer, een bamix. Nu ontdekte ik onlangs dat een mes verdwenen was en precies het mes dat ik het meest gebruik. Nergens terug te vinden. Wellicht met keukenafval in de vuilnisbak. Die mixer is zeker al 20 jaar oud maar je kunt er nog altijd alle onderdelen van kopen. Alleen de winkel waar ik die kon kopen bestaat niet meer alhier. Ik heb nog een mixer met kloppers en een staaf, die kan echter helemaal niet tippen aan de Zwitserse kwaliteit van de staafmixer. 
Leve internet ! Ik heb een site gevonden (in Rotterdam) waar je allerlei kookgerief en onderdelen kunt kopen en de bamix stond er ook nog bij. Gisteren bestelling gedaan en deze avond bracht de koerierdienst een redelijk groot pak waarin een klein mes in noppenpapier was gewikkeld! Dat nieuwe mes past precies op de 20 jaar oude staafmixer. Ongelooflijk toch !

23:19 Gepost in voeding | Commentaren (18) | Tags: microgolf, mixer, keukengerei |

07-02-14

boodschappen

boodschappen.jpg

 

Ik moest dringend een paar boodschappen doen maar had er al dagen helemaal geen zin in.  Als je naar buiten keek was het niet zo aanlokkelijk om door regen en wind naar de winkel te gaan. Er waren wel een paar momenten dat het redelijk weer was , maar dan ben je bezig bv.met strijken en wil je eerst klaar zijn en dan is het alweer aan het regenen.
Ik heb genoeg voorraad  in huis en ik kon het nog wel een paar dagen uitstellen. Maar het droogvoer voor de poes was ver op en de kattenbak korrels eveneens en al was er geen fruitsap meer  dan kon ik nog altijd water drinken of een fles wijn opentrekken  Knipogen.

Toevallig kwam dochterlief deze namiddag langs omdat ze boodschappen in de  Colruyt ging doen en dat is niet zover bij mij vandaan. Gezien ik toch niet veel nodig had, stapten we in haar Mini en om te bewijzen dat ik echt niet veel nodig had nam ik één boodschappentas mee. Met overtuiging zei ik " alles zal in die ene tas kunnen."

Heb je dat ook dat je dan uit de winkel komt met drie volle boodschappentassen? Het kattenvoer was in reclame maar je moest drie  pakketjes kopen , het blikvoer eveneens maar je moest een voorverpakt aantal kopen. Reuze reclame voor wijn :drie kopen en drie gratis. Zo'n aanbod is toch te mooi om er niet van te profiteren. Het was dan ook nog een wijn die ik lust. Alvast kippenworsten en kippenchipolata meenemen want eveneens in promotie (en maandag ga ik wortelstoemp maken met kippenworst voor de zoon en kleindochter)....

Ik zag een pak stro voor konijnen in superreclame omdat het het laatste pak was. Meegenomen voor mijnheer konijn( en voor de kippen zal het ook wel goed zijn) . Buurtjes zijn terug een paar dagen weg en het heeft al zo hard geregend dat zowel de vier kippen en mijnheer konijn wat droog stro kunnen gebruiken in het "bungalowtje "dat ze delen.  Buiten hun bungalow is het werkelijk één slijkboel, zelfs onder het ruime afdak.

En dan stonden we beiden met een volle winkelkar bij de Mini. We schoten in een lach. Moeder en dochter zijn gelijk: we hebben nooit veel nodig maar komen dan volgeladen uit de winkel. Ik kon nog juist in de auto met opgetrokken benen want een volle boodschappentas stond voor mijn voeten en bij thuiskomst heeft dochterlief me uit de auto moeten trekken, hahaha!
In elk geval kan ik weer voort, voor minstens veertiendagen ! Boodschappen doen is voor mij een noodzakelijk kwaad. Dus liever een hele voorraad meenemen dan telkens weer naar de winkel voor het een of ander.  Ik heb een kennis die dat doet, ik besteed mijn tijd liever aan wat anders.

Ps. Toen ik de kippen en het konijn eten ging geven en ondertussen hun "bungalow " proper maakte en vers stro inlegde , kwamen ze allemaal al binnen en gingen zich installeren op het verse stro; De kippen op hun "bel etage" en het konijn op zijn plaatsje op het gelijkvloers. Ik moest de kippen zelfs nog even opzij duwen om het stro wat te verdelen, het ging niet vlug genoeg . Nog een aaike over hun kop  en ze nestelden zich dicht bijeen. Gekke beesten toch! Dat ze nu maar extra eieren leggen zodat ik weer lekkere oliebollen of pannenkoeken kan bakken!

 

25-01-14

Wat aten we vandaag!

middagmaal.JPG
Wie kan me zeggen wat ik vandaag gegeten heb?
Ik ben benieuwd wie het kan raden.

 

voeding,eten

Een spreeuw.

 

22:26 Gepost in voeding | Commentaren (32) | Tags: voeding, eten |

15-11-13

Boodschappen doen

fieret.jpg

Dochterlief en ik hadden afgesproken om vandaag vrijdag( haar vrije dag), boodschappen te doen in Sluis . Weer of geen weer we zouden gaan. En wat zag ik deze morgen? Een stralende zon en blauwe hemel ! Het is de hele dag mooi weer gebleven. We hebben Sluis van voor naar achter doorkruist eer het hele lijstje van boodschappen was afgewerkt.

Normaal parkeer ik de auto op een soort binnenparking  in het midden van Sluis. Nu stond hij aan de molen want we zouden toch niet zo veel boodschappen halen aan de andere kant van Sluis. Amaai, we zeulden met boodschappentassen op weg naar de auto. De boscoop appels die in de aanbieding waren en waar je zo'n lekkere appelmoes kan van maken wogen nogal door, mijn armen zijn een paar centimeter langer geworden. ;-) De volgende keer zet ik de auto weer op de binnenparking.

Om even uit te blazen dronken we op een terras buiten een koffietje ( en echt waar geen pannenkoek of ander snoepje erbij !!) . Weer een dagje genoten van het goeie weer en van het gezelschap van mijn dochter natuurlijk.  

fieret1.jpg

21:43 Gepost in voeding | Commentaren (8) | Tags: kinderen, sluis, boodschappen |