10-05-16

Bloedprocessie in Brugge

Op Hemelvaart dag ging de Bloedprocessie uit in Brugge. Het was een stralende dag en volgens de berichten waren er zo'n 35 000 toeschouwers afgekomen om de stoet te zien.

De processie herdenkt al meer dan acht eeuwen de aankomst in de stad van een relikwie met enkele druppels van het bloed van Jezus.
De processie is een religieuze optocht die bestaat uit een lange stoet van grote praalwagens, waarop scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament uitgebeeld worden, en met honderden figuranten.

Ik heb van die stoet een 200 tal foto's gemaakt. Maar hier geef ik een impressie . Heel mooie choreografie. Veel kinderen in de stoet, ook veel dieren, de dansgroepen deden hun best en de uitbeelding van het H. Bloed was van begin tot einde piekfijn geregisseerd. De kledij was aangepast , geen storende elementen als horloges, iedereen droeg speciaal schoeisel...
Toen het schrijn met het H.Bloed  voorbijkwam stond iedereen respectvol  recht .

Indien iemand graag de hele stoet wil zien kun je terecht op mijn FB pagina waar alle foto's in een album steken.( wel even vragen om vriend te worden).

PS :voor hen die de foto's op FB willen zien, ik heb dit album openbaar gemaakt zodat iedereen de foto's kan bekijken.

brugge.jpg

brugge1.jpg

brugge2.jpg

brugge3.jpg

bruggex.jpg

 

brugge5.JPG

brugge6.JPG

brugge7.JPG

brugge8.jpg

brugge9.jpg

bruggep.jpg

brugge10.JPG

brugge11.JPG

brugge12.jpg

brugge13.jpg

brugge14.JPG

 

21-04-16

De Aardenburgse Havenpolder

Wanneer je van Sluis naar Aardenburg rijdt , zie je vòòr je Aardenburg binnenrijdt  rechts van je een natuurgebied. Dit was vroeger poldergebied. Pas in 2007 werd de polder omgevormd tot natuurgebied. In 2008 begon men met de inrichting ervan waarbij de zware zeeklei, die door de Eede was afgezet, deels werd afgegraven om voor de versterking van dijklichamen te worden gebruikt. Aldus ontstond er weer een geul. In vroeger eeuwen, wellicht reeds van het begin van onze jaartelling, had Aardenburg een haven. Een zichtbaar overblijfsel is de Kaaipoort die nog bestaat. Er is een wandeling van 3 km in het gebied uitgezet die men in Aardenburg of in Draaibrug kan beginnen.( Bron Internet)

Ik heb dit gebied nog als polderlandschap met akkers en weiden gekend. Telkens ik er langs rij wil ik ergens halt houden om eens van naderbij te kijken. Maar er zijn geen parkingplaatsen voorzien.  Nu had ik al een paar keer opgemerkt dat er bij houten afsluitingen een klein , maar echt klein, stukje verharding was . De kunst was om op tijd te zien waar die afsluitingen waren. Het is een redelijk druk bereden weg ( en zeker met de werken aan de A11 waar het verkeer afgeleid wordt langs hier om de expresweg te bereiken in Maldegem).

Het is ongelooflijk als je ziet dat in die korte tijd het polderlandschap herschapen is in een natuurgebied vol watergeulen en typische gras -en duinbegroeiing. Het krioelt er van vogels ,klein en groot.
Ik probeerde er foto's te maken maar het zonlicht zat zo laag dat het meer op de tast gebeurde. Maar je krijgt er toch een idee van.
De hoofdrolspelers waren een paar ganzen die een enorm kabaal maakten en tot dichtbij het hek kwamen.

aardenburg.jpg

aardenburg1.jpg

aardenburg2.jpg

Als afleidingsmanoeuvre( ?)en luid taterend liepen twee eenden constant heen en weer om zo naderbij te komen!

aardenburg4.jpg

aardenburg5.jpg

Als ik me omdraaide had ik zicht op de uitgestrekte polders.

aardenburg6.jpg

Toen ik huiswaarts reed kon ik in de nabijheid van Sluis op een kort parkeerplaatsje halt houden en trok een paar foto's van de polders.
Ik kan nooit genoeg krijgen van die weidsheid en- in zekere zin- die verlatenheid. Zou het komen omdat ik in mijn kinderenjaren alle vakanties doorbracht bij tante Regina( een zus van mijn moeder) en nonkel Clement op hun boerderij in St Kruis( nl) waar het landschap ook zo weids en uitgestrekt was ?

aardenburg7.jpg

Zoals je merkt zijn er nog mensen die er fietsen of wandelen.

aardenburg8.jpg

12-03-16

Drukke week

Deze week was een erg gevarieerde week, waarbij ik tijd tekort kwam om te bloggen.
Maandag bakte ik oliebollen voor een ( sport)vriendin . Zij had gehoord dat ik  op de maandelijkse vriendinnendag oliebollen had gebakken . Daar had ze nu zo'n zin in en gezien ik de olie nog niet had weggegooid( die kun je echt niet meer gebruiken om nog te frituren) nodigde ik haar en haar man uit op een oliebollen namiddag.
Dinsdag ging ik 's morgens  naar de kapper( knip en kleurbeurt) en in de namiddag op bezoek bij een oud collega en zijn vrouw. Hij is niet meer goed te been en meestal haal ik hen beiden met de auto  tot bij mij zodat ze eens een namiddagje weg zijn van huis. Deze keer wilde zijn vrouw dat ik tot bij hen kwam. De koffienamiddag naderde het avond uur eer ik er buiten geraakte. Er was zoveel over en weer te vertellen en hoewel zij normaal nogal aan de stille kant is, was ze deze keer erg op dreef.

Woensdag kreeg ik onverwachts ook twee oud collega's op bezoek,  waar ik in het vorig logje over vertelde.


Donderdag kwam de poetshulp . Heb ik al gezegd dat het een man is ? Manman ,ben ik tevreden over deze hulp. Die doet het werk zonder daar tamtam rond te verkopen. Hij moet zich hier niet bezighouden met stof afnemen en dingen die ik zelf heel gemakkelijk kan doen. Deze week heeft hij een nieuw lustertje opgehangen in het trapgat.
En heeft hij de garage opgeruimd , geschuurd en een nieuw grastapijt erin gelegd ( zo kun je niet meer zien dat de geschilderde dallen afgebladderd zijn). De auto hebben we vol gestoken  met allerhande spullen die naar het recyclage park mochten. Nu en dan had ik namelijk spullen daar neergelegd in een van mijn opruimfases zoals een afgedankte naaimachine, een kapotte drukspuit, stapels tijdschriften...
Ik kon achteraf wel dansen in de garage zo blij was ik dat alles er weer netjes bijlag. In mijn eentje had ik daar beslist meer dan een namiddag voor nodig gehad. Dank je wel Gerrit-Jan.

Maar ondertussen was het zo'n mooi weer geworden dat ik in de namiddag en ook de vrijdagnamiddag wat opgeruimd heb in de tuin. Gras afrijden zit er nog niet in, de grond is achteraan nog veel te drassig. Bij de achterbuur staat er tot heden nog heel veel water in de tuin. Ik nam er een paar foto's van.

Vrijdag avond was er toneel. Met een groepje senioren zijn we gaan kijken naar een komedie. Hoedje af voor deze amateurs. Meer dan drie uur( de pauze niet meegerekend) stonden ze op de planken en deden ze ons lachen met al de misverstanden die dikwijls eigen zijn aan een komedie.

 "Alles uit, behalve het licht", is een prachtige komedie vol verlangens,
paniek, liefde, wantrouw en vooral complete chaos!

ccd253b406-wat2016%20web.jpg

Toen Vlekje zag dat ik in de tuin bezig was kwam ze me achterna en installeerde zich aan de voordeur -op dat ogenblik het warmste plekje- en hield elke beweging van vogels en voorbijgangers in de gaten. De hele winter lang stak ze hoogstens haar kopje eens buiten aan de achterdeur en ging dan vlug weer naar haar mandje.

tuin.jpg

In de tuin beginnen de struiken te bloeien, de magnoliaknoppen zijn door de nachtvorst wat beschadigd, maar de klimrozelaar staat al flink met nieuwe scheuten. 

tuin2.jpg

De tuinzak staat klaar en het materiaal eveneens om de dooie takken en bladeren te knippen en de grond om te harken. Het water achter in de tuin is nu weggezakt. Hopelijk blijft het nu wat droog. Koud is het nachts wel en de temperatuur zakt zelfs onder nul. Op één van de ochtenden lag er zelfs wat sneeuw( of was het hagel ?) op de bladeren van de laurierhaag.

tuin3.jpg

Deze onderstaande foto's nam ik vandaag. Bij de achterbuur is de tuin nog altijd herschapen in een grote vijver. De eerste foto is de weerspiegeling van zijn huis in het water .

tuin1.jpg

En wat ik vandaag gedaan heb ? Dat is voor morgen .

02-02-16

Hallo...

...ik ben er nog , maar mijn hersenen wilden een tijdje niet mee. Ze bleven nog wat in ziekenmodus hangen. Dat weer hielp er ook wel een beetje aan. Ik hield me bezig met in die dozen te snuisteren en kleine huishoudelijke klusjes te doen en zeemzoete films te bekijken.

Zo'n modus duurt niet al te lang bij mij en maandag ben ik gaan koersballen. Mijn medespeler en ik heb wel goed gespeeld maar de tegenstanders speelden het spel telkens uit elkaar zodat we geen punten verzamelden. In elk geval hebben we ons goed geamuseerd en dat deed echt deugd.
Deze morgen naar de kapper, want een knip- en krulbeurt was ook nodig en als je haar goed zit voel je je ook beter.
Ik had er weer zin in en ben in Sluis wat boodschappen gaan doen. Na de middag brak de zon door, de wind maakte het erg fris, maar het deed toch deugd om een mooie blauwe hemel te zien met een stralende zon.

Ik dacht een wandelingetje te maken op de wallen van Sluis maar de wind was zo strak dat ik dit toch geen goed idee vond. Helemaal weg was die verkoudheid niet en dat was om problemen vragen. Ik reed braafjes huiswaarts, maar ik kon het toch niet laten om in Sint Anna ter Muiden de auto op een parking te zetten en even wat foto's te maken.

st anna1.jpg

De parking ligt naast het vroegere douanekantoor en er is naast de hoofdweg een weg die naar de Damse vaart loopt.

st anna.jpg

In de verte zie je de rij bomen langs de Damse vaart.
Waar de auto rijdt op de tweede foto is de Roden Ossenstraat ,
een vroeger gekende smokkelroute,
die van St Anna ter Muiden loopt tot de Natiënlaan.
(wellicht afgesloten wegens de werken aan de A11)

st anna2.jpg

Geen geiten en ezeltjes te zien in deze beslijkte weide naast de parking.
In de verte de verbrandingsoven van Knokke-Heist

st anna3.jpg

De monumentale kerktoren van St Anna ter  Muiden.
Soms kun je deze toren beklimmen.
Het kleine stadje is in zijn geheel een beschermd stadsgezicht ( klik )

Een mooi slot van een dag die startte met regen en eindigde met zonneschijn!

23-10-15

Filmavond.

Vanaf nu gaan wij Senioren tot het lente wordt af en toe samen een film bekijken. Deze keer was het Brabançonne.

De Vlaamse harmonie Sint-Cecilia en het Waalse En Avant zijn allebei geselecteerd voor de grote Europese finale. Wanneer de solist van Sint-Cecilia dood neerstort op het podium heeft Elke, dochter van dirigent Jozef, een idee om alsnog hun finale te redden: de fantastische trompettist Hugues weghalen bij de Walen.

Er spelen Vlaamse en Franstalige acteurs mee en het verhaal reikt over de taalgrens. Het gaat over de rivaliteit tussen een Vlaamse en een Waalse harmonie, die allebei deelnemen aan een Europese wedstrijd. Bovendien ontspint er zich een romance waardoor er ook een Romeo & Julia-element in zit (internet).

Het is een romantische muzikale komedie, wat niet wil zeggen dat er de hele tijd wordt gezongen. Een film waar je eens heerlijk kunt lachen met absurde situaties !

1011098_fr_braban_onne_1413888101893.jpg

22:28 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (6) | Tags: filmavond, senioren, brabançonne |

18-10-15

wafels en buren bij kunstenaars.

wafels.JPG

Ik heb vandaag een nieuw recept uitgeprobeerd om wafels te bakken.  Cuisine Céline had een recept geplaatst waarbij je karnemelk gebruikt. Ik heb haar recept gevolgd en de wafels zijn héél lekker en luchtig.

Het was mooi weer en ik ben daarna met de auto naar Heist gereden waar " het bosje van Heist" terug open is na een grondige opkuisbeurt en vernieuwing van de speelweiden. Ik geloof dat alle bewoners daar vandaag hebben gewandeld. Het was er druk op de wandelpaden en er werd gefeest. Maar dat toon ik morgen.

Van daar ben ik naar het andere einde van de gemeente gereden. In de voormalige huizen van de Rijkswacht in de Oosthoek toonden kunstenaars hun werken. In het ene huis was er een kunstenaar die een verhaal van Ernest Hemingway voorlas over de stieren in Spanje die over de landerijen en wegen naar de arena werden geleid vergezeld van tienmaal zoveel ruiters! Een eenmaal in het dorp en in de arena brak het feest los in het dorp.  Daarna toonde hij een film over dit oeroude gebeuren.

In een tweede huis was er een verzameling van schetsen en tekeningen vnl portretten te zien van de plaatselijke Kunstacademie . De bewoonster had een deel van haar woning ontruimd om de mensen te kunnen ontvangen. Ik werd er door een dame ontvangen die voor het onthaal zorgde( ter verduidelijking de dame op de foto is niet de bewoonster van het huis). We voerden een geanimeerd gesprek met een hapje en een drankje. Wat bleek: haar zus woonde indertijd  twee huizen verder van mij, haar broer is een gekende fotograaf en haar vader was een bekende veelzijdige kunstenaar! Ik heb maar enkele foto's kunnen maken. In de kleine ruimtes was het veel te druk.
Ik heb in het kader van Buren bij Kunstenaars twee bijzondere bezoekjes afgelegd die me bij zullen blijven.

buren.jpg

 

23-09-15

Laatste dag van de citytrip

 

De laatste dag van onze citytrip brak aan en we wilden er nog een mooie dag van maken in Keulen zelf. We verlieten ons hotel in de voormiddag en brachten onze bagage naar het station waar we die in een vernuftig systeem stopten. We zagen onze valiezen de grond inzakken. Nu moesten we zien om het afgifte bewijs niet kwijt te spelen. Weet je dat we 's avonds toch een halfuurtje vroeger om de bagage gingen? Je weet maar nooit dat de valiezen niet naar boven kwamen als we het ticket in de automaat staken!

Daarna gingen we naar de Altstadt waar we een rondvaart deden op de Rijn. Dat was een goed idee want die dag was het nog warmer dan de dag ervoor toen we in Düsseldorf rondliepen. Op het water was er wat wind en de rondvaart van ruim een uur was aangenaam.

de rijn.jpg

Over het hele eind zag je nieuwe gebouwen ,vernieuwde gebouwen , kranen,  torens en delen van bruggen...

de rijn10.JPG

 Een heel bijzondere manier om met de kabelbaan de Rijn over te steken.

de rijn1.jpg

de rijn2.jpg

Oude kranen werden opgekuist en herinnerden aan vroeger toen er gelost en geladen werd op deze kaaien

de rijn3.jpg

Vernieuwde woonblokken en moderne gebouwen.

de rijn5.JPG

de rijn4.jpg

Het chocolade museum.

de rijn6.JPG

Veel volk aan het sportmuseum.

de rijn8.jpg

Toen kwamen we terug aan de kade waar we opgestapt waren .
Een mooi zicht op de Dom van Keulen.

de rijn9.jpg

de rijn11.jpg

Wij zagen over de bruggen en langs weerskanten van de Rijn voortdurend mensen lopen.

de rijn12.jpg

We kwamen er al vlug achter dat er een stadsloop was van de ene brug naar de andere brug en erover. Met de hitte waren de brandweer en hulpdiensten massaal aanwezig. En hier en daar werden de sporters aangemoedigd en er werd door omstaanders voortdurend in de handen geklapt . Nadien begrepen we dat er zo uitbundig werd geklapt omdat de finish niet zo héél ver meer was. Namelijk aan het chocolademuseum waar wij naar toe gingen.

de rijn13.jpg

Het chocolade museum had een restaurant en een mooi buitenterras vlakbij de Rijn. We hebben  ons daar letterlijk neergeploft wat koels gedronken en daar ook gemiddagmaald. Het was 's middags werkelijk te warm om nog veel te doen. 34° . Nadien ben ik met nog twee vriendinnen naar het chocolade museum zelf gaan kijken.
En toen we terugkwamen uit het museum( waar het heerlijk koel was) dronken weer  wat koels. Ik had hen de eerste dag al gezegd dat ik niet terugkeerde naar huis vooraleer een schwarzwaldtaart gegeten te  hebben. De foto ervan is niet erg scherp maar in elk geval was de taart erg lekker. Ik was heus niet alleen die taart at ,hihi!

museum2.jpg

In het chocolade museum maakten ze pralines waar we mochten van proeven en zag je het hele proces van chocolade maken. Ook de geschiedenis van de cacaobonen werd uit de doeken gedaan.

museum1.jpg

Dat zijn twee oude automaten waar je na inbreng van geld een stukje chocolade kreeg!!

museum3.jpg

In het oude winkeltje ( waar je niets kon kopen) zag je vooral oude dozen en blikken waarin pralaines werden verpakt.

museum4.JPG

Er was nog tijd over om het Römisch-Germanisches Museum te bezoeken en dit museum ligt niet alleen vlak naast de Dom maar ook vlakbij het station.

rom.mus..JPG

Zeer interessant museum met veel waardevolle stukken zoals juwelen, medisch gereedschap, antieke vloeren, mooi bewerkte vazen, ook veel beelden , borstbeelden en restanten gebouwen en pilaren enz.
Er mochten foto's genomen worden zonder flits. Maar de tentoonstellingskasten waren zodanig verlicht dat het héél moeilijk was om mooie foto's te maken.

museum.jpg

Toen was het tijd om naar het station te gaan, de bagage op te halen (verliep zonder problemen), kochten we nog iets om te eten en te drinken voor op de trein. De reis verliep zonder problemen.

We merkten  in Brussel dat de passagiers nu bij het instappen werden gecontroleerd! De Thalys reed door naar Parijs. Toen wij een paar dagen ervoor opstapten was er niets van controle bij het instappen. Wél toen de ticketten werden nagekeken ( ik toonde  dat de conductrice geflankeerd werd door twee bewakingsagenten)

PS. De Thalys heeft op onze vraag of we een vergoeding kregen voor de uren oponthoud bij de heenreis voor elk van ons zes een ticket bezorgd van 12,5 € te gebruiken binnen het jaar voor een reis met de Thalys naar eender welke bestemming!! Van klantvriendelijkheid gesproken!!

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende