23-02-16

gedaan...

...met naaien. Het naaiatelier sluit een poosje. Ik heb  de twee niet afgewerkte kussens die we verleden week maakten, vandaag volledig afgewerkt: alle "frulletjes" vast gestikt, slopen  gemaakt en opgevuld. Ik had beloofd aan de vriendinnen dat ik die twee kussens zou afwerken. Het vroeg méér werk dan ik dacht. Spreek me  momenteel niet meer over kussens naaien. Nu nog een plaatsje vinden waar ik de kussens kan opbergen tot er weer een vraag komt voor een voelkussen. 

kussens.JPG

Terwijl ik aan het naaien was zag ik op het dak van het tuinhuis een tortelduif over en weer lopen en af en toe kroop zij/hij onder de nu nog kale takken van een clematis.
's Morgens zie ik twee tortelduifjes in de boom zitten vlakbij mijn slaapkamer raam. Dan denk ik " zouden het die tortelduifjes zijn van verleden jaar".  In een reactie vorig jaar schreef iemand dat tortelduifjes altijd op dezelfde plaats blijven om te broeden. Toen hebben ze een paar keer  in een krakkemikkig nest onder de dakgoot zitten broeden  maar er kwam telkens niks van terecht. Op het dak van het tuinhuis zou het wel eens kunnen lukken. Veel bouwen aan een nest moeten ze niet  als ze in de takken van de clematis een plaatsje kunnen vinden. Ik ga het in de gaten  houden.

duif.jpg

update: Mizzd heeft gelijk dit is geen tortelduif maar een gewone duif .De foto hieronder is wèl een tortelduifje. Tortelduifjes zijn veel kleiner dan het exemplaar op het tuinhuis.

 

duifjes.jpg

Verleden jaar onder de dakgoot

22:27 Gepost in werken | Commentaren (16) | Tags: naaien, duifjes, voelkussens |

25-01-16

Werken in de hele wijk.

werken.jpg

werken1.jpg

Er zijn al een paar weken werken bezig in de wijk. Wat er precies gebeurt lijkt niemand goed te weten , maar het is onder andere iets met kabels. In de voorbije jaren ( en ik woon hier ruim 40 jaar)zijn de trottoirs al meerdere keren vlak na elkaar opengelegd. Blijkbaar is er nu toch enige coördinatie. Ik heb het geweten dat de trottoirs  in een korte tijdspanne tot drie keer toe werden opengegooid voor verschillende werken. Een buurvrouwtje van de straat achter mij zat er bij te wenen , want telkens moest ze haar auto een heel eind verder parkeren en werden er zelfs geen platen gelegd om haar woning te bereiken. Ze moest maar over de gegraven geul springen!! Deze keer wel, maar auto's moeten weer een straat verder geparkeerd worden. Overal staan er borden met " werken" , "verboden richting" of "verboden af te slaan". Borden die in feite geen enkele zin hebben want ze werken er niet , zoals je ziet waar de werfauto's staan. Niemand stoort er zich aan want anders kun je niet tot aan je woning. Moesten ze nu eens éénrichting verkeer tonen dan zou je dat aanvaarden. Och eenmaal 17 uur ligt alles stil en rijdt iedereen zoals gewoonte door al die straten waar ze verbodsborden hebben neer geplant.

Ik heb niets tegen die werken , want het zal ons op een of andere manier ten goede komen, maar ik heb wel iets tegen die mannen die er een duivels genoegen in lijken te scheppen om bij dag en dauw ijzeren platen te laten vallen of andere vreselijke geluiden zodat je bijna uit je bed valt van het verschieten. De eerste keer dacht ik dat er ergens een bom was ontploft. Je hebt beslist geen wekker nodig  tegenwoordig en meestal is het nog donker als ze al beginnen! Het is zoiets van "ik wakker, iedereen wakker" Bah, en ik ben al geen matinaal mens. Ik heb dan sloten koffie nodig om mijn ontplofte zenuwen weer rustig te laten worden ;-) Eén ding weet ik zeker, aan die werken komt er een einde en dan is het hier weer totale rust.

17:52 Gepost in knokke, werken | Commentaren (12) | Tags: straat, werken, knokke |

14-01-16

Een nieuwe hulp

Ik wilde het gisteren nog niet vertellen. Ik wilde het eerst met eigen ogen zien of er vandaag daadwerkelijk een nieuwe poetshulp kwam.
cleaning-clip-art-1382398.jpgIk heb het hier al dikwijls gehad over poetshulpen. Die lijken hier te komen en te gaan. Nochtans ben ik geen moeilijk mens als je weet dat ik 32 jaar lang dezelfde poetshulp heb gehad , ons "Vrouwtje" , die wegens haar leeftijd op pensioen is gegaan. 
Ik maak er me niet meer druk in.  Het is meegenomen als er een poetshulp komt, maar er echt op rekenen of voorbereidingen maken om samen iets grondig te kuisen doe ik allang niet meer.

Nu ben ik al weer een tijdje zonder, Het laatste meisje verliet de poetsfirma  om in de keuken van een ziekenhuis in Brugge te werken .

De poetsfirma voorzag een nieuwe hulp voor half januari. Begin deze week word ik opgebeld dat de poetshulp had afgezegd wegens persoonlijke redenen maar ....er zou iemand anders komen nl Gerrit-Jan. Ik dacht dat ik het niet goed verstaan had. Maar zij herhaalde dat Gerrit-Jan zou komen poetsen. Ik kon er echt niet aan doen maar ik ben in een lach geschoten. Ik vertelde haar waarom ik moest lachen.
Herinneren jullie nog dat ik eens een poetshulp kreeg met de naam Camil en die er echt uitzag als een bodybuilder? Toen een kennis langs kwam en de man zag , zei ze "heb jij een chippendale ingehuurd". Van dan af naamloos.pngwerd hij mijn chippendale genoemd. Werken kon hij als al mijn vorige poetshulpen samen. Alleen is hij niet lang gebleven, hij kwam uit een Oostblok land en zijn papieren geraakten niet in orde...

Toen ik deze morgen de deur opende, zag ik een keurige veertiger staan. Gerrit-Jan, nederlandse nationaliteit , acht jaar in een grote bed and breakfast in Hongarije gewerkt als poetshulp . Wegens achteruitgang van het toerisme en bijgevolg minder werk is hij teruggekeerd .

Hij heeft bepaalde handelingen bij het poetsen  die je alleen maar ziet bij mensen die ervaring hebben met poetsen. Nu maar hopen dat hij wat langer blijft dan de vorige twee jonge meisjes! Hij heeft in elk geval een heleboel werk verzet. Het huis is na de voorbije feestdagen eens grondig opgeruimd en gepoetst.

 

21:48 Gepost in werken | Commentaren (10) | Tags: poetshulp |

04-12-15

Poetsen

 

 

poets.png

Het is al een tijdje geleden dat ik over mijn poetshulpen schreef. Ik schrijf bewust in het meervoud, want ik kan de tel niet meer bijhouden. In de loop der jaren heb ik al van alles meegemaakt met poetshulpen. Ik kan ik er een boek over schrijven. Maar deze week was nu toch wel de max. Ik zou een nieuwe hulp krijgen en twee dagen vòòr ze kwam belde de firma op dat deze hulp een ontslagbrief ging krijgen. Ik had geen reden tot lachen maar ik schoot toch in een lach. Dat had ik nu nog niet meegemaakt. Wellicht waren er klachten binnengekomen. Zeker niet van mij, want ik heb haar nooit gezien.

Dit jaar heb ik twee poetshulpen gehad. Eerst een jonge vrouw van 23 jaar die twee kindjes had van twee verschillende vaders en nu een soort latrelatie had met een man werkzaam in een sportcentrum in Brussel. Elke vrijdagavond trok ze met haar twee kinderen naar Brussel. Zij was geboren in België uit een Belgische moeder en een Marokkaanse vader. Zij is hier opgegroeid bij haar moeder maar heeft nog kontakten met de Marokkaanse familie. Zij verheerlijkte de Marokkaanse familie en lag hiervoor overhoop met haar moeder die vreesde dat de kinderen ginder door de familie zouden opgeëist worden... Ik wilde even situeren hoe haar achtergrond was, want dit speelde een grote rol in haar leven. Zij vroeg me dikwijls raad ivm haar kinderen. Van rechtswege (op vraag van haar moeder) is haar belemmerd geworden dat haar kinderen afgelopen zomer voor een paar maanden naar Marokko zouden gaan. Ik heb uren besteed om haar wegwijs te maken en haar op het hart te drukken geen domme dingen te doen. Verstandelijk was ze geen hoogvlieger.
Ze deed haar werk goed maar je moest er altijd rond en bij zijn. Wat je haar vandaag aanleerde was ze de volgende week al vergeten! Zij was absoluut niet geschikt om ergens te poetsen waar de mensen zelf uitwerken gingen. Wat ik vreesde gebeurde ook. De firma vroeg of ik tevreden was van haar werk. Ja als je haar continu begeleidde.  Daar was de firma niet tevreden mee, want op veel plaatsen is ze er alleen.
De firma heeft haar niet echt ontslagen maar gezorgd dat ze via de VDAB terug naar school kon om een opleiding te volgen die beter bij haar paste. Toch mooi hé. Ze is uitgebreid afscheid komen nemen van mij.

Toen kreeg ik een ander meisje, 22 jaar oud. Bij haar was kuisen de regel wel. Zij had een soort management opleiding( ze smijten tegenwoordig met namen) gevolgd in het bijzonder onderwijs en zag het zitten. Ik dacht dat ik het met haar had getroffen. Maar ze kreeg volgens haar geen uren genoeg om een fatsoenlijk loon te verdienen en daarenboven vloog ze van de ene kant van de gemeente naar de andere kant. Die afstanden zijn niet altijd te onderschatten. Zij keek uit naar een andere job en begin januari start ze in de keuken van een groot ziekenhuis in Brugge. Alle geluk lieve meid !

En zo ben ik dus terug ploeg één!! Waar is de tijd van mijn allereerste  " vrouwtje " die 32 jaar lang elke week is gekomen terwijl ik zelf uit werken ging!  ( klik)

19:35 Gepost in werken | Commentaren (14) | Tags: werken, poetshulp, 't vrouwtje |

09-11-15

Bladeren vegen

bladeren.jpg

Terwijl ik deze morgen mijn kopje koffie dronk en mijn krantje las, hoorde ik voortdurend een geluid dat ik niet kon thuiswijzen. Het was geen grasmachine, ook geen elektrische heggenschaar , ook niet de veegmachine die tegenwoordig regelmatig de goten komt vegen. Door de haag ( die na mijn intense snoeiwerk een stuk dunner is geworden) zag ik iets oranje bewegen.
Ik wilde er toch het fijne van weten(= ik was nieuwsgierig) en ging boven door het raam kijken. Wat ik zag wekte echt mijn verbazing op. Ik zag drie mannen die aan weerszijden van de straat de bladeren van op het voetpad( voetpad moet normalerwijze door de bewoners zelf vrij gemaakt worden. Wat ik al een paar keer had gedaan de afgelopen week) naar het midden van de straat bliezen. Dat leek me toch niet echt de oplossing voor al die bladeren die er de laatste dagen massaal afvallen en zeker vandaag met zo'n felle wind.
Ik bleef nog wat kijken en zag dat ze al de bladeren toch naar één kant van de straat bliezen en ze haalden bladvegers van hun camion die einde de straat stond en begonnen alles samen te vegen en in zakken te stoppen!

In een mum van tijd was de hele straat bladvrij gemaakt. Veel zal er nu wel niet meer vallen want de esdoorns op het voetpad zijn praktisch kaal!
Dank je wel Gemeentebestuur. De mankracht deed het in elk geval beter dan de veegmachine! Als het goed is mag het ook eens gezegd worden.

bladeren1.jpg

19:38 Gepost in Actualiteit, herfst, werken | Commentaren (6) | Tags: gemeente, bladeren, herfst |

22-10-15

De herfst zet door

 

Na twee dagen passief werken binnenshuis aan de naaimachine, ben ik vandaag actief buiten gaan werken! Van dat stilzitten krijg ik een "vierkant gat" dus wat los schudden was noodzakelijk , Knipogen

Eventjes klaarde het na de middag op en het was zelfs zacht  met een temperatuur van 13 °. Na de middag was ook de wind wat gaan liggen. Ideaal weer om in de tuin nog wat planten af te snijden. Ik heb een paar tuinzakken gevuld met planten die uitgebloeid waren en struikjes waar de bladeren begonnen af te vallen te kortwieken. De hosta bladeren kleuren mooi geel maar straks is het een vieze troep en ik ruim ze liever nu op. Ik voelde me niet eenzaam in de tuin want overal hoorde ik rondom mij werkzaamheden zoals het eentonig geluid van het zagen van hout, heggenscharen en zelfs een grasmachine. Ik hield het bij een snoeischaar, hark en borstel. Drie tuinafvalzakken zijn gevuld. Als het morgen ook zo'n weer is doe ik nog wat verder. Een paar uurtjes, niet langer. Dit vochtige en nevelachtig weer is niet ideaal voor mij. Vlug last van sinusachtige toestanden. 

tuinzakken.jpg

Deze morgen zat ik nog rustig een kopje koffie te drinken en mijn krantje te lezen, toen ik -nog wel veraf- een bekend geluid hoorde: de veegmachine.
Ik zat nog in mijn peignoir, maar dat kon me niet schelen. Ik greep een harde veegborstel rende naar het trottoir en veegde de massa bladeren die op het voetpad lagen in de goot. De esdoorns verliezen opeens massaal hun bladeren en dat zorgt voor gladde toestanden op het voetpad. Ik zou niet willen dat één van de buren zou uitglijden .

Nog geen vijf minuten later kwam de veegmachine langs!

veegmachine.JPG

Mooi die goudkleurige bladeren van de esdoorns.
Zo jammer dat ze zo vlug hun bladeren verliezen.

esdoorn.JPG

19:35 Gepost in herfst, tuin, werken | Commentaren (14) | Tags: herfst, bladeren, tuin, veegmachine |

21-10-15

verstelwerk

naaien.jpg

Wat kun je  doen op regenachtige dagen? De naaimachine boven halen en verstelwerk doen.
Ik ben al twee dagen bezig met badhanddoeken nieuwe boordjes aan te naaien omdat die gerafeld waren, gaten in jaszakken dicht naaien, drukknopen naaien aan jasjes die geen sluitingen hebben. Bij eentje heb ik siersluitingen aangenaaid. In de zomer is dit lekker zo'n los jasje maar nu wil ik die toch een beetje dicht kunnen doen .

De jasjes zijn van mij maar de rest is van de kinderen. Jaja ze zijn bezorgd dat ik me met zo'n weer zal vervelen. Hoe kunnen ze dat nu denken ! Knipogen 

 

naaien1.jpg

De tijd vloog voorbij met een muziekje op de achtergrond en een kopje thee met koekje bij de hand.

naaien,verstelwerk

19:03 Gepost in werken | Commentaren (18) | Tags: naaien, verstelwerk |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende