18-02-16

een ietsie pietsie sneeuw

sneeuw.jpg

Aan de kust voelen we ons niet meer uitgesloten van de rest van ons land. We hebben deze morgen ook een ietsie pietsie sneeuw gezien. De vorige ochtenden lag het wit van de rijm maar deze keer was het echte sneeuw . Heel zachtjes met kleine vlokjes kwam de sneeuw naar beneden. Het bedekte niet eens de hele straat maar het was toch goed te zien. Het terras achteraan lag wit en ook de tuintafel had een wit kleedje. Een achter gelaten voetbal lag op een wit grastapijt. De voorjaarsbloeiers stoorden zich niet aan dat beetje  sneeuw. Ze blijven de lente aankondigen.

De lichte sneeuwbui ging al vlug over in regen en de rest van de dag is het blijven spetteren, miezeren en zachtjes regenen. Ik verkies dan nog liever wat sneeuw !

 

19:30 Gepost in het weer, winter | Commentaren (18) | Tags: winter, sneeuw |

19-01-16

Koning Winter heeft het hele land in zijn greep.

Ik had verleden week een pracht van een zonsondergang gezien . Ik was toen een tikkeltje te laat om het mooiste moment vast te leggen. Maar gistermorgen zag ik een pracht van een zonsopgang en al staat het huis van de buren in de weg ,het was toch te mooi om het zomaar te laten voorbij gaan. De thermometer wees -6°.

morgen2.JPG

morgen.JPG

De lucht verkleurde vlug en de oranje gloed verdween. In de tuin zag ik twee duifjes dicht bij elkaar zitten in de treurwilg. Zij hebben wellicht ook genoten van die mooie kleuren.

morgen3.jpg

morgen4.jpg

In de tuin zelf zag je dat het flink gevroren had. Een wit laagje op het gras en ook op de bladeren van de Phlomis.
Een flinke laag ijs op het water van het zwembad wat me er deed aan denken om het water in een drinkschaal te ontdooien. De merels nemen er graag hun dagelijks badje in! En ze komen nu meer dan anders tot aan de achterdeur om eten vragen. Graan- en vetbollen hangen in de boom en gemengd graan ligt er onder de boom. Aan de voorzijde van het huis laten de sneeuwklokjes al hun witte kopjes zien.

morgen5.jpg

Deze morgen deed ik de binnenluiken open aan één van de dakkapellen . Een deel van het raam (nochtans dubbele beglazing) stond vol ijssterren. De buiten thermometer wees -8 °

morgen6.JPG

Jaja ook aan de kust is Koning winter gearriveerd.

11:56 Gepost in het weer, winter | Commentaren (10) | Tags: winter, vorst, het weer |

30-12-14

Ik heb het niet gehaald ...

autmn10.gif

Ik heb het einde van het jaar niet gehaald... zonder zwaar verkouden te worden.
Jaar na jaar ben ik ofwel vòòr Kerst ofwel tussen Kerst en Nieuwjaar en soms vlak na Nieuwjaarsdag geveld. En serieus geveld! 
Nochtans ben ik héél voorzichtig geweest en zodra het echt koud werd en zeker met nevelig weer kwam ik niet blootshoofds buiten. Ik heb al een verzameling mutsen en hoedjes die op het nippertje gekocht werden omdat  ik weeral eens mijn hoofdeksel vergeten was. Verleden jaar van hetzelfde toen ik met Emmy de Kerstmarkt bezocht. Ik voelde de koude rond mijn hoofd. In een galerie heb ik toen vlug een rood hoedje gekocht. Eentje die ik gemakkelijk kan plooien in mijn handtas en die er toch netjes weer uitkomt.
Verleden week was ik bij mijn vriendin in Lokeren en toen zijn we op Kerstdag gaan wandelen. Het was bij momenten zonnig weer, maar met een strakke wind en zeker toen we uit het bos kwamen en tussen weiden en velden terug huiswaarts wandelden. Op een gegeven ogenblik heb ik de kap van mijn jas opgezet  maar ja ik liep al een tijdje zonder. en het rode hoedje...stak in mijn reistas.
Dezelfde dag reed ik met de trein huiswaarts en ik had het er al over dat er geen gestroomlijnde overstap was , ik moest ongeveer een halfuur wachten op aansluiting. In een onverwarmd glazen lokaaltje. Nu kun je wel zeggen waarom ging je niet naar de cafetaria van het station. Dat kon, maar zou betekenen dat ik amper tijd zou hebben om een kop koffie te drinken. Het is een hele trip er naar toe . De koffiebars die er in de gang van het station zijn waren al gesloten!

Toen ik de volgende morgen opstond was het van dat: hoesten, proesten, niezen en een pijnlijk gevoel in al mijn ledematen. Geen koorts gelukkig maar. Een ferme kopvalling !  Ik ben naar de apotheker gegaan  en ze heeft me iets gegeven . Ze kent mijn probleem van allergie voor medicatie. Dus was ik er gerust in dat ze me niets zou geven dat kwaad kon. Naar de huisdokter? Tja die was met verlof.
Ik ben een paar dagen rot ziek geweest. Maar zondagnamiddag heb ik mijn best gedaan om op het Point Final feestje toch aanwezig te zijn. Ze rekenen er op dat ik foto's neem.

Gisteren kwamen de kleinkinderen en erg veel fut had ik nog niet. Ze gaven er niet om om rustig thuis te blijven. Ze hadden precies ook wat rust nodig. Vandaag gaat het een stuk beter en hopelijk zal ik morgen  genoeg opgekalefaterd zijn om Oude Jaar te kunnen vieren in de huiselijke kring bij mijn vriendin.

'k Zal mijn voorzorgen nemen om niet te hervallen...

ziekjzes.jpg

22:34 Gepost in winter | Commentaren (7) | Tags: winter, verkoudheid |

14-12-14

De vorst bracht ons een bezoek...

Hadden we een paar dagen terug regen  en stormweer, deze ochtend was het helder maar het had flink gevroren. Ik las -4° en het was al 9 uur toen ik op de buiten thermometer keek. In het binnenland is het al langer aan het vriezen en viel er al sneeuw, voor de kust was het toch de eerste maal dat alles er wit bij lag en dat het gras knisperde als je er over liep. Een paar keer in de vroege ochtend hadden we al een dun laagje rijp, maar nu lag alles tot ver in de voormiddag bevroren. Het water in het zwembad bleef de hele dag bedekt met een dun laagje ijs en de waterbak voor de vogels heb ik ijsvrij moeten maken..

vorst.jpg

De zon bleef lang en de dag besloot met een mooie zonsondergang. In elk geval is een dag zoals vandaag veel aangenamer dan het duistere weer van de afgelopen week. De nog bloeiende planten hebben hun kopjes laten hangen en als het nog een nachtje doorvriest dan is het gedaan met de bloemen.

De kerstpost is af en nu ga ik verder naaien aan mijn voelschortjes en -kussentjes. Ik heb nog wat leuke spulletjes verzameld om erop te naaien.

vorst1.jpg

17:29 Gepost in het weer, winter | Commentaren (20) | Tags: winter, vorst, tuin |

11-12-14

vogels

vogels.JPG


Verleden jaar kocht ik een emmertje met bolletjes graan in vet gedraaid. Ik had ze overal in de bomen gehangen maar praktisch geen enkele vogel wilde die eten. Ik heb de emmer weggegeven aan een vriendin. De vogels in haar tuin aten die wel op ! Verwende nesten ,ze  eten liever het eten van de poes op als ik eens een bordje met droogvoer buitenzet. Verleden week kocht ik een netje met een achttal bolletjes allemaal gevuld met verschillende soorten graan. Daar kwamen die verwende vogels wel op af.

vogels2.JPG

De meesjes deden er zich te goed aan en de merels zaten op de loer. Elk om beurt pikten ze graantjes uit de bollen. Samen eten lukte niet . Ze joegen elkaar weg. Op bovenstaande foto hangen twee meesjes aan de bolletjes en twee merels zitten op wacht!

vogels1.JPG

De merels hoeven geen honger te lijden want ze zijn begonnen om de bessen van de hulstboom op te eten alsook de bessen van de vuurdoorn die tegen de gevel groeit.

 

vogels3.JPG

Van de acht bollen graan blijft niet veel meer over. Ik zal er nog moeten halen en te bedenken dat het nog niet eens echt winterweer is. Het is wel leuk om de vogels bezig te zien.

18:56 Gepost in tuin, winter | Commentaren (12) | Tags: vogels, graan, winter, tuin |

12-03-13

Winterweer !

Ik blijf vandaag in de sfeer van de winter die ons opnieuw komt gijzelen. We zijn genoeg verwittigd door de media.
De waterkraan aan de achterdeur heb ik  opnieuw stevig ingepakt en het waterkraantje voor de toevoer naar buiten binnenin dichtgedraaid. Ik had al een kleine kuiswoede gehad door het gaanpad langsachter te schuren. In de garage heb ik de waterteller en de buizen tegenaan de poort ook weer ingepakt. Er is een ijzeren garagepoort  en wegens zijn ouderdom is die niet echt winddicht. Omdat een grote diepvries vlak vòòr het chauffage-element staat is die dichtgedraaid. Ik wil maar zeggen dat ik mijn voorzorgen genomen heb tegen de strenge nachtvorst die voorspeld is.

En de vorige nacht was het koud , de kou kroop door alle kieren naar binnen . Ook deze avond was het koud en de ijzige wind deed er nog een schepje bovenop. Ik heb zelfs al in de namiddag het rolluik aan de achterdeur neergelaten omdat het volgens mij tochtte . Ik ben wel wat kouwelijk en voel me ook niet honderd procent. Een nieuwe verkoudheid onder de leden?

sneeuw.jpg

De sneeuw is aan de kust niet zo overdadig gevallen. Gisteren zag de tuin er in de namiddag uit zoals op de twee linkse foto's en toen ik deze morgen opstond zag de tuin er uit zoals op de rechtse foto's. Dus geen pakken sneeuw , wel hier en daar opgehoopte sneeuw door de ijzige en sterke wind.

stoel.JPG
Tijdens de mooie dagen die we onlangs hadden,
had ik een paar tuinstoelen uitgehaald
Met twee vriendinnen zaten we 's namiddags in het zonnetje.
Niet te geloven dat het nu zo koud is, zelfs met het zonnetje dat
deze namiddag volop scheen!

geen sneeuw.JPG

De dag sloot af met een mooie ondergaande zon
en een heldere hemel die helemaal rozig werd.
Dat voorspelt opnieuw een ijzig koude nacht .

Wat ik vandaag gedaan heb ?  Ik ben de deur niet uit geweest, ik zei het al ik voel me niet zo kiplekker.
Ik heb een heel stuk van de dag zitten breien want Sébastien wil ook een nieuwe wollen sjaal. Nu het toch zo koud is zet oma er spoed achter zodat die de sjaal deze week nog kan dragen. En als afwisseling heb ik de naaimachine geopend en een paar jeans vernauwd.Tja ik ben een paar kilootjes kwijt en het waren slobberbroeken geworden en nu ga ik nog wat verder breien...

20:58 Gepost in het weer, winter | Commentaren (21) | Tags: winter, weer, sneeuw, breien |

27-01-13

dooi en boete

dooi.jpg

Op één dag en nacht is de dikke laag sneeuw gesmolten. Zelfs van het sneeuwmannetje is maar een klein hoopje sneeuw overgebleven. Na een regenachtige ochtend kwam de zon tevoorschijn en die is blijven schijnen tot valavond. Zo smolt de sneeuw héél vlug en bleef er praktisch geen blubber op de straten .Het was zelfs lekker buiten en dat merkte je ook aan de mensen die in de namiddag -wellicht na hun koffietje -een wandelingetje maakten.

Ik ging deze middag eten bij dochterlief . Het is altijd een probleem om de auto te parkeren daar waar ze woont . Ik loop dan nog liever een stukje te voet dan een parkeerboete te krijgen. Ik parkeerde op een plein waar het blauwe zone is dwz. je moet een parkeerschijf leggen en dan mag je daar gratis gedurende vier uur staan. Ik weet dat er wijzigingen in het parkeerbeleid op komst zijn. Maar ik merkte er niks van op dit plein. Dus legde ik de parkeerschijf en zag bij andere auto's ook de parkeerschijf liggen.
Toen ik na een paar uren terugkeerde zat er een bonnetje onder de ruitenwisser (en bij verschillende andere auto's ook) . 20 euro , gelukkig geen  100 euro zoals de vorige keer toen ik een ietsje te vlug reed in de bebouwde kom. Dus is de wijziging in het parkeerbeleid al een feit en moet je nu ook op de pleinen waar het aanvankelijk blauwe zone was een parkeerticket kopen. Eerlijk gezegd geraak ik er soms niet meer wijs uit aan al die verschillende parkeersystemen ...rode zone...groene zone...oranje zone en blauwe zone.  De drie eerste : betalend maar verschillend van duur en de blauwe  gratis maar beperkt met een parkeerschijf.   Ggrgrmmbbllxxx

 

parkeerboete.JPG

 

21:14 Gepost in winter | Commentaren (22) | Tags: winter, dooi, sneeuw, parkeren |